Fost comisar la Garda Financiară, mână în mână cu evazioniştii. Îi ajuta pe patroni să reintroducă în circuitul economic banii obţinuţi din evaziune

Fost comisar la Garda Financiară, mână în mână cu evazioniştii. Îi ajuta pe patroni să reintroducă în circuitul economic banii obţinuţi din evaziune

Administratorii de firme cumpărau animale fără să plătească taxele către stat Foto: arhivă Adevărul

Fostul comisar a făcut din nou apel la judecători nu pentru pedeapsa pe care a primit-o, ci pentru că a fost obligat să returneze o sumă importantă către stat, respectiv 2,5 milioane de lei, în contul evaziunii pe care a tolerat-o şi chiar încurajat-o ani de-a rândul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Galaţi a respins  pe 20 aprilie o revizuire a sentinţei penale pronunţate împotriva lui Aurel Ghinea, fost comisar la Garda Financiară Galaţi între iulie 1998-decembrie 2003, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.

Cinci administratori de firme din Ghidigeni au primit şi ei diverse pedepse cu închisoarea, după ce Aurel Ghinea i-a ajutat, prin intermediul firmei sale de contabilitate, să înregistreze operaţiuni financiare nereale prin deducerea ilegală de TVA şi diminuarea bazei de impozitare. 

Procurorii au descoperit că administratorii firmelor SC Diomadi SRL Tălpigi, SC Tedoral SRL Tălpigi, SC Lucale SRL Gefu, SC Conbela SRL Tălpigi şi SC Ofisis Dany SRL au obţinut importante sume de bani prin fraudarea bugetului de stat. 

„Inculpatul dădea dispoziţie la angajatele de la firma sa să înregistreze în evidenţele contabile operaţiuni comerciale nereale”, susţine procurorul de caz în rechizitoriu. Aurel Ghinea i-a ajutat pe administratorii de firme amintite să reintroducă în circuitul economic banii obţinuţi din evaziune fiscală. 

Mulţi furnizori înşelaţi nu au sesizat Poliţia

Fostul comisar de la Garda Financiară i-a „scutit” astfel pe cei cinci administratori de firme de plata a 2,5 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit, bani pe care Aurel Ghinea trebuie să îi restituie acum. 

Doi administratori de firmă implicaţi în „afacere” cu Aurel Ghinea, cumpărau animale vii, în special bovine, de la persoane fizice, la preţuri mai mici, fără să plătească TVA, pe care le vindeau apoi către societăţi din Botoşani, la tarife mai mari, la care achitau TVA-ul aferent. 

Întreaga afacere a ieşit la iveală, iar Sterică Danu şi Izabela Anişoara Danu, administratori la SC Conbela SRL Tălpigi şi SC Ofisis Dany SRL, au fost condamnaţi într-un alt dosar la câte trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. 

În urma verificărilor efectuate de procurori, a ieşit la iveală şi faptul că societăţile plăteau la achiziţie doar cu numerar, în timp ce la vânzare, în proporţie covârşitoare, banii le intrau direct în conturile bancare.

Deşi erau numeroşi furnizori cărora nu li se achitaseră facturile, aceştia, în mod surprinzător, nu au reclamat faptul că au rămas cu marfa neplătită. Judecătorii au menţinut şi sechestrul asigurator pe bunurile fostului comisar de la Garda Financiară până la recuperarea prejudiciului. 

citeste totul despre: