Fetiţa genială care la 9 ani încântă la pian şi este laureată la zeci de concursuri la Română şi Matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raisa Niţă Foto: Valentin Trufaşu
Raisa Niţă Foto: Valentin Trufaşu

Raisa Andreea Niţă (9 ani), elevă în clasa a III-a la Colegiul Naţional ”Costache Negri” din Galaţi, este unul dintre copiii minune ai României. La şase ani îşi începea aventura în lumea muzicii, înscriindu-se la Şcoala de Arte din Galaţi şi reuşind până acum să câştige sau să se plaseze pe podium la toate concursurile şi festivalurile internaţionale de pian la care a participat.

Raisa Andreea Niţă (9 ani) cântă de când a început să meargă în picioare. Iniţial, a făcut canto la Şcoala de Film şi Televiziune din Galaţi, dar a decis să înveţe să cânte şi la pian, devenind repede fascinată de acest instrument muzical. La 5 ani, o vârstă când alţi copii nici nu ştiu să vorbească foarte bine, Raisa urma cursuri de actorie şi învăţa să ia interviuri, fiind invitată până acum la mai multe emisiuni de televiziune pentru a pune în scenă registrul artistic de care dispune.

În clasa pregătitoare urma deja Şcoala de Arte din Galaţi, fiind în prezent în anul IV de studii la pian. ”Îmi plac foarte mult sunetele pianului şi am constatat că mă relaxează. Pe viitor, vreau să îmbin pianul cu canto”, ne dezvăluie Raisa. Deşi este foarte mică şi ştie că se va mai răzgândi de câteva ori pe parcurs, micuţa pianistă doreşte să devină cântăreaţă de muzică uşoară când va creşte mare şi ne mărturiseşte că este o admiratoare a Andrei pentru timbrul său vocal deosebit.

În fiecare zi exersează la pian cam o oră, în funcţie şi de temele pe care le are de făcut în ziua respectivă. ”Aceste exerciţii o ajută nu numai în formarea ei ca artist, ci şi ca om, pentru că îi dezvoltă şi gustul pentru muzica cultă, şi sensibilitatea, memoria, concentrarea şi stăpânirea de sine”, ne dezvăluie Angelica Capră, profesoara de pian a Raisei.

Se relaxează cu partituri muzicale şi piese preclasice

Micuţa artistă începe în fiecare zi cu o încălzire uşoară cu diferite partituri muzicale, trecând apoi la tehnici prin care urmăreşte să îşi dezvolte citirea la prima vedere, un element extrem de important în muzică. Intră apoi în partea complexă a exerciţiilor la pian, cu piese preclasice şi romantice, abordând practic mai multe stiluri de cântat. ”Nu trece nicio zi fără să exersez la pian, pentru că îmi pierd exerciţiul”, punctează cu seriozitate fetiţa. Dovada talentului său o dau premiile obţinute la numeroasele concursuri la care a participat.

raisa nita pian

Raisa alături de profesoara sa de pian, Angelica Capră FOTO Valentin Trufaşu

De pildă, de la cele trei participări la concursul interjudeţean de pian ”Noelia Prisecaru” s-a întors acasă doar cu premiul I şi II. În 2018, şi-a adjudecat premiul II la concursul naţional de pian ”Virtuozii”, de la Brăila, obţinând un premiu II şi un premiu III şi la concursul naţional de interpretare pianistică ”Piano Art” de la Constanţa. În 2017, obţinea premiul II la concursul naţional ” Pianul fermecat” de la Galaţi, fiind recompensată cu premiul I şi la concursul naţional de interpretare pentru pian ”Sonoris” de la Buftea. În acelaşi obţinea premiul ”Bach” pentru interpretare deosebită la pian.

Inspiră şi alţi copii

Raisa este la fel de bună şi la învăţătură, câştigând sau clasându-se pe podium la zeci de concursuri la Română şi Matematică. De pildă, a câştigat concursul naţional de matematică ”Mate +” în 2017, iar la concursul Comper şi adjudecat, de asemenea, locul întâi din clasa pregătitoare şi până acum, cu menţiunea că această competiţie are secţiune atât de română, cât şi de matematică.

Dacă ar fi să schimbe ceva, Raisa ar impune regula ca nimeni să nu vorbească în timpul orelor. ”Sunt colegi care vorbesc peste doamna de la ore şi nu se înţelege mai nimic. E nevoie de mai multă disciplină. Şi temele sunt cam multe. Nu ne mai rămâne timp pentru nimic altceva”, enumeră micuţa artistă câteva dintre inconvenientele de care s-a lovit la şcoală.

Raisa a participat până acum la numeroase concerte la Şcoala de Arte din Galaţi, lansări de carte şi expoziţii de pictură, dar şi la minireprezentaţii la şcoli, în special în mediul rural, pentru a-i inspira şi pe alţi copii să urmeze un instrument muzical, dacă simt această chemare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite