Femeile, învăţate de poliţişti cum să evite să fie tâlhărite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile cad pradă cel mai des tâlhăriilor. Foto: Adevărul
Femeile cad pradă cel mai des tâlhăriilor. Foto: Adevărul

Acest demers a fost iniţiat de către Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii în parteneriat cu Agenţia de publicitate Mercury 360 şi are ca scop creşterea gradului de informare a femeilor cu privire la modalităţile de prevenire a tâlhăriilor.

Campania se va desfăşura în perioada iulie-august 2013, timp în care poliţiştii vor realiza în municipiile Galaţi, Tecuci şi oraşul Tg. Bujor, întâlniri cu reprezentantele asociaţiilor de femei, ale firmelor cu un număr mare de angajate şi asociaţiilor profesionale, oferind grupurilor ţintă sfaturi utile pentru prevenirea tâlhăriilor comise prin smulgere.

De asemenea, în vederea diseminării mesajelor preventive către un număr cât mai mare de cetăţeni, în perioada de implementare vor fi organizate acţiuni punctuale de informare în locuri publice, parcuri, zone comerciale, ocazie cu care vor fi distribuite materialele de suport elaborate (afişe şi fly-ere). Cu sprijinul posturilor radio locale, mesajul campaniei va fi transmis gălăţenilor şi prin intermediul unui spot audio.

Conform datelor furnizate de Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor, cele mai multe dintre victimele infracţiunilor de tâlhărie comise în 2012 în judeţul Galaţi au fost persoane de sex feminin (71%).

În primele 5 luni ale anului 2013 au fost înregistrate, la nivelul judeţului Galaţi, 39 tâlhării (uşoară scădere în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul anterior), 31 dintre acestea fiind comise în mediul urban, cele mai  multe prin smulgere.

Victimele tâlhăriilor sesizate în mediul urban au fost preponderent persoane de sex feminin (19), atât minore (3), cât şi majore (16). Cele mai multe dintre tâlhării s-au produs în intervalul orar 14:00 – 22:00, bunurile vizate fiind cu precădere bijuteriile, telefoanele mobile, poşetele/ genţile.

Cel mai frecvent, suspecţii acţionează rapid, venind în fugă din spatele victimei sau apropiindu-se din sens opus şi smulgând obiectul vizat. Întrucât faptele sunt comise în spaţii deschise, suspecţii au posibilitatea de a se îndepărta cu uşurinţă de victimă, pierzându-se în mulţime sau dispărând pe străduţe lăturalnice, înainte ca victima să poată reacţiona.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite