Simion Gheorghiu, figura marcantă a perioadei interbelice. A ridicat un adevărat palat în centrul Galaţiului pentru elevii silitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul s-a degradat în timp FOTO Adevărul
Palatul s-a degradat în timp FOTO Adevărul

Bun cunoscător al domeniului financiar, Simion Gheorghiu este unul din personajele emblematice ale oraşului de la Dunăre. Un palat construit în Galaţi, în perioada 1923-1925, pe strada Domnească nr. 24, îi poartă numele.

Născut în anul 1873, în Galaţi, Simion Gheorghiu a locuit într-una din casele învecinate farmaciei Ţinc. Acesta era cel mai mare dintre cei patru copii ai cuplului Ioniţă (37) şi Ioana Gheorghiu (18). Bun la învăţătură, Simion a absolvit Şcoala Comercială şi în anul 1894 a intrat în afaceri comerciale în serviciul uzinei de gaz.

Aici, acesta era responsabil cu încasările, fiind pe rând casier şi magaziner. Ulterior, Gheorghiu a avansat, ajungând să conducă birourilor din Galaţi şi sa supravegheze bunul mers al eclerajului public. Deoarece era un personaj de încredere, administraţia centrală din Bruxelles i-a emis o procură pentru a reprezenta societatea în toate afacerile ei, devenind şi director al Băncii Naţionale din Galaţi.

„Simion Gheorghiu era o figură bancară lipsită de asperitatea cifrei, bun cunoscător al chestiunilor financiare şi ca atare sfatul dumisale era bine apreciat. Adept al formulei «Prin noi înşine» nu se lăsa cotropit atunci când era vorba de binele ce trebuia făcut aproapelui”, se arată în lucrarea „Siluete gălăţene”.

Preocupat de educaţia elevilor săraci

Din 1919, Simion Gheorghiu a fost şi membru al comitetului şcolar al Liceului „Vasile Alecsandri”, iar opt ani mai târziu a devenit preşedintele acestuia. Deoarece îşi dorea ca şi copiii proveniţi din familii defavorizate să aibă acces la învăţătură, acesta a corespondat cu reprezentanţii Comisiei Interimare a oraşului Galaţi pentru a cere un teren pe care să construiască un internat destinat elevilor săraci ai liceului.

Astfel, „Căminul elevilor secundari Simion Gheorghiu” avea să adăpostească 100 de elevi silitori începând cu anul 1925. Comisia Interimară însă i-a pus directorului Băncii Naţionale condiţia ca acesta să întreţină căminul, iar în caz contrar va fi preluat de Comună, fără despăgubiri.

În prezent, palatul Simion Gheorghiu, pe care îl regăsim pe strada Domnească nr. 24, este monument de arhitectură aflat într-o avansată stare de degradare. Acesta a fost construit în perioada interbelică (1923 -1925), iar în anul 1935, Simion Gheorghiu l-a vândut şi s-a mutat la Bucureşti.


Interiorul palatului FOTO Ştefan Bădiţă

 Palatul Simion Gheorghiu Galati

Clădirea are subsol parţial, parter şi două etaje. Structura de rezistenţă este din zidărie de cărămidă, bolţi de cărămidă, planşee din lemn şi metal. Şarpanta este pe scaune cu învelitoare iniţială din ţiglă cu completări din tablă. Particularitatea construcţiei constă în deschiderile mari în zona de acces. La spaţiile de locuit se ajunge printr-un gang şi o scară cu deschidere largă. Clădirea avea la parter spaţii comerciale: Braseria Palace, Gioconda, Drogheria Florenţa şi la intrarea principală avea inscripţia „Casa Simion Gheorghiu“.

Acesta era de fapt locul de întoarcere pentru Corso-ul gălăţean, care în sus era delimitat de biserica grecească din colţul străzii Foti.
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite