Explicaţiile unui dezastru care a ţinut sudul Moldovei în beznă vreme de şapte zile: „Nu ne aşteptam la aşa ceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Electrica Distribuţie Muntenia Nord n-a reuşit să repare decât o parte din avariile produse de viscolul din 19-20 aprilie 2017. Miercuri dimineaţă, 26 aprilie, zeci de localităţi din judeţul Galaţi încă nu primeau energie electrică, după şapte nopţi de beznă.

Efectele fenomenele meteo extreme de după Paşti încă se mai fac resimţite în sudul Moldovei. Cu toate că au trecut şapte zile de la „viscolul de o zi”, miercuri, 26 aprilie, încă mai erau 21 de localităţi din judeţul Galaţi în care alimentarea cu energie electrică era în continuare întreruptă din cauza avariilor.

Vă reamintim că problemele au început să apară pe 19 aprilie, când partea sudică a Moldovei a fost lovită de viscol, cu ninsori abundente şi, pe alocuri, cu lapoviţă. Starea vremii a dus la avarii grave în reţeaua de distribuire a energiei electrice de pe raza judeţelor Galaţi, Vaslui şi Vrancea.

Mesajul unui primar către Electrica: „În drumurile tale spre alte localităţi, la fel de în beznă ca noi, să-ţi trimiţi echipele pe alte rute, că-ţi voi bloca drumul!“

Potrivit informaţiilor furnizate de Electrica la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă convocat la Prefectura Galaţi, doar în judeţul Galaţi au fost doborâţi de vânt peste 180 de stâlpi de la liniile de joasă tensiuni şi 11 stâlpi de la reţeaua de înaltă tensiune. Nu mai puţin de 118 de linii aeriene au fost grav afectate, iar 836 de posturi de transformare nu au mai primit tensiune. Acest lucru a făcut ca, în 20 aprilie, 88 de localităţi din judeţul Galaţi (mai bine de jumătate din total) să fie fără energie electrică, fiind afectate peste 200.000 de persoane.

Alarmant este că miercuri dimineaţă, la şapte zile distanţă de debutul problemelor, erau încă nealimentate sau doar parţial alimentate cu energie electrică 21 localităţi din judeţ, aferente oraşului  Tg. Bujor şi comunelor  Corod, Pechea, Brăhăşeşti, Barcea, Jorăşti, Fundeni, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Piscu, Vameş, Folteşti, Frumuşiţa, Bereşti-Meria, Cavadineşti, Suceveni, Cosmeşti, Tuluceşti, Griviţa, Fântânele şi Măstăcani.

Convocaţi la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a oferi lămuriri privind situaţia  dramatică în privinţa alimentării cu energie electrică a judeţului Galaţi, şefii Electrica au oferit ceva explicaţii, cea mai importantă dintre acestea fiind că fenomenele meteo extreme au provocat, în doar 24 de ore, un număr de avarii egal cu numărul total de evenimente de acest gen întâmplate în tot semestrul 2 al anului trecut. „Nu ne aşteptam la o astfel de situaţie. Nu era prevăzută în niciun scenariu de risc”, au declarat cei de la SDEE Galaţi.

În acelaşi timp, însă, conducerea Electrica Distribuţie nu a reuşit să răspundă la întrebările legate de modul de întreţinere a reţelelor electrice. Nu s-au dat date concrete despre stâlpii şi conductorii care au depăşit deja din durata normată de exploatare, fără a fi schimbaţi, şi nici legate de programul de investiţii pentru refacerea reţelelor vechi. De altfel, cotidianul „Adevărul” a făcut în acest sens o solicitare pe Legea 544/2001, la care nu ne-a fost furnizat, cel puţin deocamdată, un răspuns.

La Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a mai rezultat şi că reţelele electrice sunt, în cea mai mare parte, vechi de peste 50-60 de ani (în condiţiile în care, potrivit  HG nr. 1496/2008, durata maximă de exploatare este de 32 de ani), că echipele Electrica nu pot face faţă în mod normal decât la cel mult un sfert din numărul de avarii înregistrat în 20-21 aprilie şi că dotarea tehnică nu a făcut faţă, fiind nevoie să fi aduse echipe de intervenţie şi echipamente din alte judeţe.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite