Descoperire cumplită la Galaţi: oraşul stă pe o hazna uriaşă. Câte sute de blocuri au fost descoperite fără racord la canalizare. Lista completă
0Concluzia a fost trasă după ce societatea de utilităţi publice a făcut o amplă verificare. Societatea a precizat că subsolurile blocurilor sunt responsabilitatea asociaţiilor de locatari, acesta fiind motivul pentru care până acum nu a făcut astfel de verificări. Cam jumătate dintre blocurile în discuţie nu au nici măcar racord la canalizare, subsolul lor fiind o uriaşă hazna.
Descoperire şocantă la Galaţi în urma unor verificări demarate de compania de utilităţi publice Apă Canal SA: peste 400 de blocuri din oraş nu au de fapt canalizare, mizeria acumulându-se în subsoluri sau în canalele tehnice din vecinătate, de unde se contaminează apa de băut.
Potrivit societăţii, care a efectuat o verificare la 130 de asociaţii de proprietari (însumând 412 blocuri), racordurile de preluare a apei menajere fie lipsesc (în cazul a 403 blocuri/scări), fie sunt rupte sau deteriorate (9 blocuri/scări), deversarea apelor uzate menajere făcându-se direct în subsolurile blocurilor şi pe radierul tunelelor tehnice aferente blocurilor sau domeniului public.
LISTA COMPLETĂ A BLOCURILOR CU PROBLEME
„Astfel de pierderi de apă afectează structura de rezistenţă a blocurilor, putându-se repeta situaţia blocului B 8, din Mazepa I, imobil afectat puternic de fenomenul de tasare care a condus, pe lângă avarierea pereţilor clădirii şi apartamentelor, şi la fisurarea conductei de gaze naturale, situaţie cu puternic risc de explozie”, a precizat Apă Canal SA.
Trebuie spus că la Galaţi sunt probleme grave cu stabilitatea solului din cauza infiltraţiilor de apă care au creat uriaşe caverne în stratul de loess de sub oraş. Problemele de stabilitate sunt provocate atât de infiltraţiile din reţelele de canalizare ale blocurilor, cât şi de pierderile reţelele de apă potabilă potabilă care sunt, în parte parte, mult mai vechi decât durata normată de viaţă.
Potrivit amintitei societăţi, situaţia pune în pericol chiar calitatea apei potabile, având în vedere că ţevile sunt scufundate în dejecţii şi sunt afectate, durata lor normată de funcţionare fiind scurtată cu 30-50%. „Se generează un focar de infecţii ce poate pune în pericol sănătatea populaţiei. Nu în ultimul rând, aceste deficienţe conduc la uzura prematură a reţelelor purtătoare de fluid pozate în subsoluri şi în tunelele tehnice”, afirmă reprezentanţii Apă Canal.
Apă Canal informează şi că, în conformitate cu legislaţia în vigoare (Legea nr. 241/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Ordinul nr.88/2007 al ANRSC care aprobă Regulamentul de alimentare cu apă şi de canalizare-art.2) punctul de delimitare dintre instalaţiile aflate în exploatarea societăţii Apa Canal SA Galaţi şi cele aflate în întreţinerea proprietarilor, pentru canalizare, este căminul/ punctul de racord la colectorul stradal, care este prima componentă a reţelei publice, în sensul de curgere a apei uzate.
Aceleaşi acte normative prevăd ca instalaţiile interioare de canalizare, reprezintă totalitatea instalaţiilor aflate în proprietatea sau în administrarea utilizatorului care asigură preluarea şi transportul apei uzate de la instalaţiile de utilizare a apei până la căminul de racord din reţeaua publică.
„Societatea Apa Canal Galaţi, în calitate de operator, nu are nici o obligaţie privind buna funcţionare a acestor instalaţii interioare. Legea nr.196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor prevede ca activitatea de administrare, întreţinere şi reparaţii asupra proprietăţii comune dintr-un condominiu revine asociaţiei de proprietari”, a precizat Apă Canal.
De asemenea, Legea calităţii în construcţii nr.10/1995 stipulează obligaţia administratorilor/proprietarilor de a efectua lucrări de întreţinere, reparaţii sau înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii din folosinţa exclusivă, indiferent dacă sunt în interiorul sau exteriorul clădirii.
„Având în vedere cele prezentate, am adus la cunostinţa Primăriei Municipiului Galati situaţia blocurilor din municipiul Galaţi la care racordurile de preluare ape uzate menajere lipsesc sau sunt defecte şi a notificat asociaţiile de proprietari în cauza pentru a întreprinde de urgenţă măsurile necesare remedierii deficienţelor constatate, pentru preîntâmpinarea producerii unor evenimente deosebite, cu consecinţe grave asupra construcţiilor şi/sau domeniului public”, mai transmis societatea de utilităţi publice.
Reprezentanţii Apă Canal SA au precizat şi că se vor continua această acţiune de verificare pe tot parcursul anului 2019. „Vom verifica situaţia racordurilor de canalizare de la blocuri/scări (instalaţii interioare de canalizare), vom semnala problemele identificate şi vom urmări măsurile de remediere întreprinse de asociaţiile de proprietari, astfel încât să preîntâmpinăm producerea unor evenimente (tasări/surpări) cu consecinţe asupra construcţiilor (blocurilor) şi/sau asupra domeniului public, asa cum a fost în cazul blocului B8 Mazepa I”, a precizat societatea.
Trebuie spus şi că Apă Canal şi-a arătat disponibilitatea de a veni în sprijinul asociaţiilor de proprietari pentru executarea lucrărilor de reparaţii la tubulatura de evacuare a apei menajere, pentru evacuarea mecanizată şi/sau manuală a sedimentelor şi apei menajere acumulate în subsolul blocurilor şi în secţiunea de tunel tehnic aferentă blocurilor.