Cum s-a ajuns ca procesul de corupţie al unui primar să fie repus pe rol pentru că APIA a uitat de prejudiciu
0
Judecătorii nu se pot pronunţa într-un caz de corupţie cu subvenţii primite ilegal pentru că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură nu a precizat în instanţă dacă prejudiciul, care depăşeşte 150.000 de lei, a fost plătit sau nu de către inculpaţi.
Tribunalul Galaţi a repus pe rol (n.r. procedură prin care instanţa cere lămuriri părţilor pentru a clarifica anumite aspecte ale unui dosar înainte de pronunţarea verdictului), pe 2 august, procesul de corupţie în care protagonistul principal este Victor Chiriloaie, primarul comunei gălăţene Oancea, acesta fiind în trimis în judecată alături de alte două persoane, Ion Pârvu, la data faptelor agent agricol în cadrul Primăriei Oancea, şi Petru Palade, pentru patru infracţiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.
Judecătorii au luat această decizie pentru că, până la finalul procesului, APIA Galaţi nu a precizat prin reprezentanţii săi dacă inculpaţii din dosar au plătit prejudiciul, şi dacă da, dacă a fost achitat integral sau doar parţial. Potrivit procurorilor, prejudiciul ar fi de 153.274 de lei. Din acest motiv, procesul se va prelungi acum pentru alte câteva luni de zile.
Anchetatorii susţin că, în perioada 2007-2008, Ion Pârvu şi Petru Palade au depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente încheiate fără respectarea prevederilor legale şi care conţineau date false (adeverinţe, contracte), în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafaţă, pentru suprafeţele de 248 de hectare, respectiv 355 de hectare de păşune, pe care nu le deţineau în realitate.
„În demersul lor infracţional, cei doi inculpaţi au beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, care, în calitate de primar, a facilitat atribuirea şi încheierea a patru contracte de închiriere privind păşunile menţionate mai sus, aflate în administrarea comunei Oancea, fără respectarea procedurii de licitaţie publică”, susţin procurorii anticorupţie. În cuprinsul contractelor, primarul Victor Chiriloaie a inserat date false, spun procurorii, cu privire la numărul animalelor pe care cei doi fermieri le deţineau în proprietate.