Cum a reuşit o bibliotecă din România să aibă mai multe filiale peste hotare decât în ţară: „Era bătaie pe cărţile româneşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la donare de carte în Basarabia FOTO Biblioteca VA Urechia
Imagine de la donare de carte în Basarabia FOTO Biblioteca VA Urechia

Biblioteca „V.A. Urechia” din Galaţi este instituţia culturală românească de profil cu cele mai multe ramificaţiile internaţionale: a ajuns la a opta filială în afara graniţelor României, în localităţi din Republica Moldova şi Ucraina. Fiecare dintre aceste filiale deţine mii de cărţi în limba română, donate de biblioteca-mamă sau din donaţii private.

Deşi ne-am obişnuit cu ideea că bibliotecile sunt legate de un spaţiu anume, există şi excepţii notabile. Un astfel de exemplu este Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” din Galaţi, care a izbutit performanţa să treacă – fizic! – dincolo de graniţele României, ajungând să aibă peste hotare mai multe filiale decât în ţară.

Amintita instituţie de cultură a inaugurat, în urmă cu câteva zile, cea de-a opta ei filială din străinătate, faţă de cele doar patru filiale pe care le are în România, iar potrivit directorul ei, prof.dr. Ilie Zanfir, „expansiunea” nu se va opri aici, fiind în plan deschiderea de noi biblioteci în localităţi din alte state în care există o populaţie numeroasă de români.

„Axa” Chişinău-Cahul

Primul pas a fost făcut în septembrie 2010, atunci când, la câteva zile distanţă, au fost deschise filialele „Urechia” de la Chişinău (în parteneriat cu Biblioteca Naţională a Republicii Moldova) şi de la Cahul. În fiecare dintre acestea au ajuns câteva mii de cărţi - evident, toate în limba română – din donaţii publice şi private, care au fost continuate anual.

Despre ceea ce a însemnat filiala „Urechia” de la Cahul ne-a povestit Rodica Dermenji, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Andrei Ciurunga”, care găzduieşte cărţile venite din România. „A fost o mare surpriză pentru toată lumea să găsească pe rafturi, deodată, sute de cărţi tipărite în româneşti, după ce până atunci nu aveam nici măcar a zecea parte din atâtea. La început, era o adevărată bătălie între cei care voiau să le citească, aşa că am pus limită: o carte pe săptămână de fiecare, cel mult”, ne-a povestit Rodica Dermenji.

Între timp, la biblioteca din oraşul Cahul (aflat pe malul Prutului, la circa 45 de kilometri de Galaţi) s-au adunat peste 4.000 de volume în limba română, cele mai multe ajunse acolo prin intermediul Bibliotecii „V.A. Urechia.

Giurgiuleşti, Comrat şi iar Chişinău

În august 2011, a fost deschisă Filiala «Urechia» în cadrul bibliotecii Liceului „Mihail Sadoveanu” din Giurgiuleşti - Republica Moldova. Aflată la numai 15 de kilometri de Galaţi şi la câţiva metri de frontiera cu România, cea mai sudică aşezare a Republicii Moldova era pe atunci aproape lipsită de carte românească, aşa că înfiinţarea filialei, plus donaţia de cărţi, a fost o mană cerească pentru moldovenii care ar fi citit orice dacă ar fi avut ce.

Imagine de la donare de carte în Basarabia FOTO Biblioteca VA Urechia

Imagine de la donare de carte în Basarabia FOTO Biblioteca VA Urechia

În septembrie 2012 s-a născut a patra filială basarabeană, în cadrul bibliotecii Liceului „Mihai Eminescu“ din Comrat - Republica Moldova, debutul ei fiind făcut cu 700 de volume, la care s-au mai adăugat alte câteva sute de-a lungul timpului.

A cincea filială externă «Urechia» a fost fondată la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă“ din Chişinău, în aprilie 2013, având aproape 1.000 de volume în prezent.

Reni şi Ismail

Biblioteca gălăţeană are două filiale şi în Ucraina (de fapt în Basarabia de Sud, dacă este să respectăm adevărul istoric şi nu graniţele desenate artificial de bolşevici), la Ismail şi Reni, oraşe locuite în proporţie de peste 60% de români, aflate la malul Dunării, la 25, respectiv 50 de kilometri de oraşul Galaţi.

„A fost un act de dreptate faţă de românii de acolo, care până să le ducem noi cărţile tipărite în româneşte nu avea acces la aşa ceva. Ucraina nu este tocmai un model de respectare a drepturilor minorităţilor. Nu a fost deloc simplu să facem cele două filiale, dar cu ajutorul unor români inimoşi din cele două oraşe şi cu sprijinul Ambasadei României în Ucraina am izbutut să realizăm ceea ce ne-am propus”, ne-a mărturisit prof.dr.Ilie Zanfir, directorul „V.A. Urechia”.

Filiala externă nr. 8, într-un sat cu 94,82% români

După şapte filiale externe urbane, ce-a de-a opta filială de peste graniţă a „V.A. Urechia” a apărut într-un sat încărcat de istorie din inima Basarabiei – Speia, din raionul Anenii Noi – în care 94,98% dintre locuitori sunt români.

Imagine de la donare de carte în Basarabia FOTO Biblioteca VA Urechia

Imagine de la donare de carte în Basarabia FOTO Biblioteca VA Urechia

În urmă cu câteva zile, delegaţia condusă chiar de profesorul Ilie Zanfir a dus la Speia 600 de cărţi de beletristică, cultura picturii, istorie, filosofie etc, iar oamenii le-au primit cu mare bucurie.

Astfel, a fost îndeplinită promisiunea făcută de managerul bibliotecii gălăţene chiar de Ziua Unirii cu Basarabia, 27 martie, când, însoţit de primarul de la Speia,Vitalie Coteţ, şi de Mihai Creţu, la Salonul literar Axis Libri al Bibliotecii „V. A. Urechia”, în ediţie specială, a fost lansat volumul „Istoria satului Speia”, scris de venerabilul profesor basarabean de matematică  Valentin Dumitru, monograf cu vechime.

Despre Biblioteca „V.A.Urechia”

Biblioteca Judeţeană „V. A. Urechia” Galaţi a fost constituită prin Decretul regal nr. 3382, la data de 7 decembrie 1889, act semnat de Carol I, rege al României, ca răspuns la Raportul Ministrului Secretar de Stat la Departamentul Cultelor şi al Instrucţiunii Publice. Fondul iniţial al bibliotecii, aşa cum se consemnează în actele oficiale, a fost de 5.958 de volume, donate de cărturarul al cărei nume îl poartă.

În  prezent, biblioteca din Galaţi are în patrimoniu peste 915.000 de volume şi de seturi de documente de mare însemnătate istorică şi culturală. În colecţia instituţiei de cultură se află cărţi rare, de o mare valoare, dar şi o colecţie de stampe de Rembrandt, evaluate la câteva milioane de euro.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite