Cum au plătit autorităţile de la Galaţi pentru o canalizare nefuncţională, dar de patru ori mai scumpă decât socotesc experţii. Scandalul a ajuns la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările au fost date prin încredinţare directă, în 2007, unei firme de casă a PSD (oraşul fiind condus pe atunci de social-democratul Dumitru Nicolae) şi au costat bugetul public circa 600.000 de euro. La nouă ani de atunci, canalizarea nu funcţionează, iar împrejurările în care s-a produs întreaga afacere sunt cercetate de procurori.

Chiar dacă risipa de bani publici nu reprezintă ceva nou la Galaţi (bunăoară, numai studiile de fezabilitate fără finalitate au înghiţit peste opt milioane de euro în ultimii şase ani), autorităţile locale nu contenesc să ne uimească prin aberaţiile pe care le produc.

Un astfel de exemplu este legat de ceea ce opinia publică numeşte ca fiind „Afacerea Colectorul”. Începută acum mai bine de un deceniu, amintita afacere a produs bugetului local o pagubă de circa 600.000 de euro (fără a socoti aici penalităţile aferente) şi, deşi există dovezi certe că prejudiciul a fost creat din culpa unor funcţionari publici, nimeni nu a fost pus, cel puţin deocamdată, să plătească.

O afacere cu subterane întunecate

Totul a început în 17 iunie  2005 (au trecut aproape 11 ani de atunci, deci), atunci când Consiliul Local Galaţi a aprobat vânzarea unui teren de aproape 12.000 de metri pătraţi, aflat în zona „Ultimul leu” (la intersecţia dintre străzile Brăilei şi Prelungirea Brăilei), adică în partea centrală a localităţii.

Tranzacţia s-a făcut contra sumei de 1.978.000 de euro, cumpărătorul Terra Invest SRL Sibiu angajându-se să construiască acolo un supermarket Kaufland deosebit, căci, dată fiind configuraţia terenului, parcarea clienţilor este pe acoperişul magazinului. De altfel, investiţia a şi fost realizată conform proiectului, fiind funcţională în prezent.

Problema este că, la pachet cu contractul de vânzare-cumpărare, Primăria Galaţi (condusă pe atunci de primarul Dumitru Nicolae şi city managerul Florin Popa, ambii de la PSD) s-a angajat să facă, în termen de trei luni, devierea unui colector subteran de ape pluviale şi menajere (o canalizare, adică) ce traversa proprietatea vândută.

Deşi totul părea o formalitate, expertiza ulterioară a arătat că, de fapt, edilii se angajaseră la o sarcină complexă, costisitoare şi care nu se prea justifica.  Aşa se face că, la sfârşitul lui 2006, municipalitatea şi Terra Invest SRL au semnat un act adiţional la contract prin care se renunţa la devierea canalului colector, urmând ca soluţia tehnică adecvată să rămână în sarcina cumpărătorului.

Deşi totul părea clar, fostul primar, Dumitru Nicolae şi cel care era pe vremea aceea city manager, Florin Popa (actual viceprimar PSD al Galaţiului), au continuat, fără să existe vreo logică, să facă lucrarea.

Ca urmare, în februarie 2007, Primăria Galaţi a încheiat cu firma ICMRS SA contractul de lucrări nr. 11.144/2007, prin care se stabilea execuţia unui canal colector subteran paralel cu cel deja existent, care să lege canalul pluvial de pe strada Prelungirea Brăilei (şi zona aferentă) cu magistrala de canalizare către Dunăre.

image

Zona de la „Ultimul Leu” unde s-a făcut lucrarea controversată FOTO fotoaerian.ro

În paranteză fie spus, firma contractantă era controlată de Anton Coman (şi el membru PSD), un apropiat al preşedintelui organizaţiei PSD Galaţi, deputatul Dan Nica. Adică şeful direct, pe linie politică, al primarului Dumitru Nicolae.

De asemenea, trebuie spus că amintitul contract (în valoare de 1,35 milioane de lei) a fost atribuit prin încredinţare directă, după ce autorităţile au argumentat că termenul scurt de execuţie nu permite organizarea unei licitaţii. Evident, „au uitat” să precizeze că, de fapt, obligaţia de a executa lucrarea fusese deja eliminată, prin actul adiţional la actul de vânzare a terenului.

Ce-au luat pe mere, au dat pe pere

Partea bizară este că, de fapt, contractul cu ICMRS nu s-a limitat doar la suma amintită mai înainte. Lucrarea de deviere a canalului colector s-a dovedit mai complicată decât se credea, aşa că, după un an de şantier (răstimp în care s-a lucrat sporadic), ICMRS cere un supliment de bani. Iar Primăria şi CL aprobă, fără să ezite.

Drept urmare, se încheie contractul adiţional nr. 2.230/19.05.2008, în valoare de 668.123 lei, sumă care, potrivit raportului tehnic anexat HCL prin care s-a aprobat plata, urma ca lucrarea să fie finalizată. Vorbe. Şantierul lâncezeşte încă trei ani, după care ICMRS cere şi primeşte încă 50.000 de lei (contract nr. 73.780 din 19 iulie 2011.

Apoi mai cere şi alte sume, astfel încât, la finalul anului 2011, Primăria Galaţi achitase pentru lucrări 2.468.140 lei  (circa 600.000 de euro), adică aproape o treime din suma încasată pe terenul vândut.
A costat, dar poate că merită, aţi putea zice. Ei bine, lucrurile sunt departe de a fi în zona eficienţei, căci, în cele din urmă, s-a dovedit, după cum vom arăta în continuare, că tot contractul dintre Primăria Galaţi şi ICMRS SA a fost o uriaşă mascaradă pe bani publici.

Bani furaţi prin ţeava către neant de la „Ultimul Leu”

În iulie 2012, puţin după alegerile locale, s-a pus problema recepţiei finale a lucrărilor (în paranteză fie spus, existau deja trei recepţii parţiale), însă noul primar (Marius Stan), pus în temă cu faptul că există numeroase îndoieli cu privire la calitatea execuţiei, a cerut o expertiză. Concluziile au fost şocante.

„Ca urmare a inspectării colectorului DN 1200 cu ajutorul robotului Rovver 900, precizăm că inspectarea nu s-a putut realiza din cauză că tronsoanele prezintă depuneri de reziduri şi pietre. De asemenea vechiul colector nu este cuplat la noul colector”, se spune în raportul întocmit cu acest prilej.

Mai pe înţelesul tutror, s-a constatat că segmentul de canalizare tocmai finalizat este doar o încropeală. Asta cu toate că a costat, în medie, peste 5.000 de euro pe metrul liniar, deşi este vorba de un sinplu tub colector din beton, cu diametrul de 1,2 metri. Şi mai scandalos este că, de fapt, nici măcar nu este branşat cu restul canalizării oraşului, fiind, de fapt, o sublimă inutilitate.

Că preţul este exorbitant ne-o confirmă şi expertul independent în construcţii Marius Roman. „O astfel de lucrare nu poate costa, în condiţiile specificate de deviz, mai mult de 1.200-1.500 de euro pe metru liniar, cu tot cu materiale, cu manoperă şi cu o cotă de profit de 25-30%. Ce depăşete această sumă înseamnă bani furaţi”, a concluzionat expertul.

Marius Stan: „Am sesizat DNA”

Primarul Marius Stan a confirmat pentru „Adevărul” că a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în acest caz şi că aşteaptă rezultatele anchetei procurorilor.

„Cine a semnat, cine a plătit, trebuie să răspundă, pentru că nu mi se pare normal să suporte cetăţenii o pagubă produsă de angajaţii Primăriei prin neglijenţă şi, probabil, prin rea-credinţă”, a declarat Marius Stan.
Fostul primar Dumitru Nicolae nu a putut fi contactat pentru a-şi expune punctul de vedere.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite