Cum funcţionează haloterapia. Salina din Galaţi, unul dintre locurile cu cel mai pur aer din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii pot fi aduşi la salină încă din primele luni de viaţă FOTO Salina din Oraş
Copiii pot fi aduşi la salină încă din primele luni de viaţă FOTO Salina din Oraş

Gălăţenii care nu pot ajunge să viziteze cele mai frumoase saline naturale din ţară, se pot bucura de proprietăţile terapeutice ale sării chiar la ei în oraş. În urmă cu aproximativ şase ani, aici a fost amenajată o salină după principiile folosite în Europa şi America de Nord.

Cei care vor trece pragul Salinei din Oraş vor găsi aici un ambient perfect pentru terapia cu aerosoli. În cele 45 de minute, cât durează şedinţa, vizitatorii se pot relaxa într-un ambient deosebit, viu colorat şi cu muzică aleasă pe sprânceană.

Deoarece aici este instalat un generator de aerosoli salini, concentraţia de sare din încăpere este de fiecare dată constantă.

Haloterapia, ideală pentru afecţiunile respiratorii

Sarea are efecte benefice asupra sistemul respirator, având capacitatea de a reduce iritaţia ce produce tusea şi chiar ajută la recuperarea astmului bronşic.

„Sarea îmbunătăţeşte calitatea aerului, îl ionizează, purifică şi ozonizează. Toate acestea au efecte benefice pentru aparatul respirator. Afecţiunile respiratorii, precum banalele răceli şi chiar astmul bronşic se ameliorează în salină. Nu există contraindicaţii şi mai mult decât atât, aerosolii salini cresc imunitatea, produc dilataţie la nivelul bronhiilor şi plămânii se oxigenează mai bine”, a explicat dr. Valentin Boldea, medic de familie.
 
Haloterapia a fost menţionată pentru prima dată de către un cercetător polonez în anul 1843, iar de atunci numărul persoanelor care merg la tratament în mine de sare este tot mai mare. În timp au fost dezvoltate şi dispozitive care imită cu precizie condiţiile de microclimat din ocnele de sare, iar din anii '80 au fost construite numeroase saline artificiale în Europa.

FOTO Salina din Oraş

Salina Galati

„Într-o salină, calitatea aerului este mult îmbunătăţită. De asemenea, există dispozitive de ionizare a aerului pe care le putem utiliza acasă, fiind recomandate mai ales familiilor cu copii mici. Este indicat ca bebeluşul să fie dus într-o salină chiar din primele luni de viaţă. Aceleaşi efecte se pot obţine şi vara, la mare, briza marină fiind ozonificară datorită apei sărate”, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie.

În ceea ce priveşte generatorul de aerosoli salini folosit pentru amenajarea salinei din Galaţi, acesta are capacitatea de a produce microparticule de sare care pot pătrunde în tractul respirator inferior, făcându-l astfel unul dintre cele mai eficiente tipuri de tratament. De asemenea, muzica în surdină şi culorile plăcute ajută pacienţii care vin aici să se relaxeze. O şedinţă de 45 de minute este benefică şi persoanelor cu insomnii sau care au un nivel ridicat de stres. În acest timp, persoana inhalează cantitatea necesară de aerosoli pentru ca efectul terapeutic să fie cel dorit.

FOTO Salina din Oraş

Salina Galati

Salina artificială, de nouă ori mai sterilizată decât o sală de operaţii

Salina din Galaţi înseamnă aproximativ nouă tone de sare, distribuită neregulat pe pereţii a două încăperi. Microclimatul din interior este atent controlat prin intermediul aparaturii performante, fiind necesară menţinerea unor valori constante pentru temperatură şi umiditate.


FOTO Salina din Oraş

Salina Galati

Indiferent de anotimp, temperatura din interior este mereu cuprinsă între 20 şi 24°Celsius, astfel încât să nu existe diferenţe considerabile faţă de temperatura exterioară. Pentru a obţine cele mai bune rezultate terapeutice, umiditatea din interior se încadrează înte 40 şi 55%.

Efectele terapiei se resimt după primele şedinţe de tratament, salinele fiind considerate unele dintre cele mai purificate locuri de pe Pământ.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite