Cum sunt favorizaţi maneliştii să prindă contracte la concertele organizate pe bani publici: efectele unui regulament controversat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Danube Rock Festival nu se mai poate organiza cu bani de la primărie dacă noile reglementări sunt păstrate. FOTO Costel Crângan
Danube Rock Festival nu se mai poate organiza cu bani de la primărie dacă noile reglementări sunt păstrate. FOTO Costel Crângan

Potrivit unui regulament elaborat de Primăria din Galaţi, orice artist care vrea să cânte, cu onorariu, la o manifestare organizată de municipalitate trebuie să aibă obligatoriu un videoclip făcut în ultimii doi ani şi să fi pus pe Youtube minimum trei clipuri care să fi făcut peste trei milioane de afişări fiecare. Numeroşi mari artişti nu pot îndeplini criteriile birocraţilor şi trebuie să se încline în faţa maneliştilor.

În afară de câţiva artişti români consacraţi (nu mai mulţi de cinci, în frunte cu Andra şi Inna) şi de nenumăraţi manelişti, restul soliştilor au practic interzis accesul la bani publici. Criteriile au fost aplicate pentru prima oară la organizarea concertelor de Ziua Marinei, ediţia 2016.

Astfel, potrivit documentaţiei publicate pe SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice), „Prestatorul va selecta artiştii pe baza următoarelor criterii: prezenţă cu cel puţin o melodie în Top 20 (radio, posturi muzicale TV) în ultimii doi ani încheiaţi, cel puţin trei videoclipuri care depăşesc 3.000.000 vizionări clip-uri difuzate pe Youtube, cel puţin un videoclip realizat în ultimii doi ani încheiaţi (cu difuzare pe TV)“.

Maneliştii umflă potul

Cei mai afectaţi de noua reglementare de selecţie sunt interpreţii de folclor. O simplă scanare a canalului Youtube arată că absolut niciun interpret de folclor din România nu reuşeşte să atingă condiţia de a avea cel puţin trei videoclipuri cu câte trei milioane de vizualizări.

Spre exemplu, cel mai vizionat videoclip al lui Benone Sinulescu de-abia sare de 300.000 de vizualizări, Irina Loghin are doar o singură creaţie peste barem (piesa „Împodobeşte, mamă, bradul“, cântată cu Fuego, ajunge la 4,8 milioane de afişări), iar Sofia Vicoveanca are, cu cel mai cunoscut clip, doar 650.000 de vizualizări.

benone youtube

Nici interpreţii de folclor în vogă din generaţiile mai noi (cum ar fi Constantin Enceanu sau Petrică Mâţu Stoian) nu reuşesc să sară peste baremul impus. În schimb, maneliştii se încadrează. Cel puţin 20 de interpreţi de manele, în frunte cu Florin Salam, îndeplinesc lejer condiţiile cerute de Primăria Galaţi, atât la numărul de afişări, cât la cel de difuzare TV.

Salam pe youtube

Florin Salam, spre exemplu, are patru clipuri de peste 25 de milioane de afişări fiecare, mai mult decât toate afişările adunate de toate clipurile tuturor marilor interpreţi de folclor menţionaţi mai înainte.

Queen sau Rolling Stones, nu la Galaţi

Nici în ceea ce priveşte interpreţii de pop, jazz, folk sau rock lucrurile nu stau mai bine. Unii dintre marii artişti, cum ar fi Queen sau Rolling Stones, trec testul audienţei pe Youtube, dar pică testul videoclipului mai nou de doi ani sau pe cel al prezenţei într-un top 20 difuzat la radio sau TV în ultimii doi ani.

Bittman youtube

O soartă ingrată o au şi artiştii importanţi din România. Nicu Alifantis, Paula Seling, Cristi Minculescu sau Dan Bittman nu pot să se laude cu cel puţin trei videoclipuri care să fi depăşit 3.000.000 de afişări pe Youtube. Reprezentanţii Primăriei Galaţi nu au dorit să comenteze cu privire la noul regulament de selecţie a artiştilor pentru evenimentele publice.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite