Cum au ajuns şefii unei primării să deconteze benzină pentru maşinile personale cât să facă ocolul Pământului de cinci ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicele Hulea (stânga), primarul Ţuchel (centru) şi vicele Radovei (dreapta) FOTO Costel Crângan
Vicele Hulea (stânga), primarul Ţuchel (centru) şi vicele Radovei (dreapta) FOTO Costel Crângan

Benzina a costat 100.000 de lei, iar mesele la restaurant, coaforul şi cosmetica decontate din bani publici: 76.000 de lei. „Bonus” la jumulirea bugetului public de către primar şi viceprimari: cauciucuri de firmă de 46.000 de lei la maşinile personale. S-a întâmplat la Primăria din Tecuci, acolo unde Curtea de Conturi a dispus recuperarea sumelor de la foştii şefi ai instituţiei şi a sesizat procurorii.

Dezastrul financiar de la Primăria Tecuci continuă. După ce s-a descoperit că au fost cumpărate piese de mobilier la preţuri exorbitante (doar masa din biroul primarului a costat 48.000 de lei) şi că s-au achiziţionat haine „de fiţe” pentru edili, cu facturi pentru echipament de protecţie, nici la capitolul consum de carburanţi lucrurile nu arată mai bine.

100.000 de lei au fost „tocaţi“ de foştii şefi ai instituţiei (primarul Gerhard Ţuchel, viceprimarul Dănuţ Radovei şi viceprimarul Mitică Hulea – toţi de la PNL), în numai doi ani, pentru a-şi alimenta cu carburant maşinile personale. Potrivit unui raport întocmit de Curtea Conturi, dar şi a unor date furnizate de noua conducere a instituţiei administrative tecucene, în perioada iunie 2014-iunie 2016 cei trei şefi ai primăriei ar fi decontat echivalentul a 20.000 de litri de benzină.

Un calcul simplu arată că, în fapt, cantitatea de carburant delapidată este suficientă, la consumul mediu luat în calcul la decontările din instituţiile de publice, cât să se parcurgă circa 222.000 de kilometri, adică de 5,5 ori ocolul Globului pământesc, pe la Ecuator.

Şpriţuri şi unghii cu gel

Controlul Curţii de Conturi a scos la iveală şi faptul că şefii Primăriei Tecuci şi-au luat cauciucuri de firmă (marca „Dunlop“) în valoare de 46.000 de lei, care au fost montate la maşinile personale. De asemenea, s-au înregistrat cheltuieli de protocol nejustificate (în mare parte note de plată de la diverse restaurante, dar şi facturi de la coafor sau de la saloane de cosmetică, inclusiv pentru unghii gel) în sumă de 76.000 de lei.

Actualul primar al oraşului, social-democratul Cătălin Hurdubae, a declarat că sumele respective vor fi recuperate de cei vinovaţi. „Suntem obligaţi de către Curtea de Conturi să recuperăm sumele cheltuite ilegal. În plus, în unele situaţii s-a formulat şi plângere penală împotriva făptuitorilor“, a precizat primarul.

Fostul primar, liberalul Daniel Gerhard Ţuchel spune, însă, că totul este o invenţie şi că toate cheltuielile au fost justificate în mod corect. „Verificarea atentă a documentelor va arăta că acuzaţiile sunt nefondate“, a spus Ţuchel.

Consum nelimitat

Verificările făcute de inspectorii Curţii de Conturi au scos la iveală faptul că la Primăria Tecuci au existat două carduri de carburant cu consum nelimitat, care au fost folosite de către fostul primar Daniel Gerhard Ţuchel şi de fosta directoare economică Angelica Niţă (cea care a dat viza de control financiar preventiv pentru cheltuielile ilegale).

Numai de pe aceste carduri s-a alimentat carburant în valoare 60.735 de lei (în perioada 5 februarie 2015-31 mai 2016), la maşinile personale ale edililor, fără a se justifica în vreun fel cheltuiala.

Şi fostul viceprimar Radovei a reuşit o „performanţă“ notabilă, pe baza căreia s-a ales cu dosar penal: a alimentat cu carburant maşina personală, folosind un card al Primăriei, chiar şi la mai bine de un an după ce fusese înlocuit din funcţie.

Vă mai recomnadăm şi:

Cum a cheltuit o primărie 100.000 de euro pentru a face amenajări la sediul unui partid. Vitralii, mobilă de lux şi cramă din bani publici

Investiţia a fost aprobată de fostul primar al oraşului Tecuci, liberalul Daniel Gerhardt Ţuchel, şi a presupus, după câte a declarat noului edil, social-democratul Cătălin Hurdubae, modernizarea clădirii pe partea de interior, dar şi achiziţia de vitralii, mobilier, uşi, ferestre, toalete, amenajarea subsolului, pavajul curţii şi nişte imense porţi cu telecomandă.


VIDEO Un fost primar, filmat în timp ce bântuia fantomatic, noaptea, pe holurile primăriei, la două săptămâni după pierderea alegerilor

În imagini se poate vedea cum Daniel Gerhard Ţuchel, fostul primar al Tecuciului,  iese dintr-un birou din clădirea primăriei, cocoşat de un bagaj greu, în ziua de 23 iunie (la mai bine de două săptămâni de la pierderea alegerilor), puţin după ora 23,00. Fostul edil se mişcă fantomatic pe holurile în beznă, folosindu-se de o lanternă.


Cum şi-a cumpărat un viceprimar haine de fiţe, marca Lacoste, din banii primăriei: le-a decontat ca fiind echipamente de protecţie

Dănuţ Petrică Radovei, fost viceprimar la municipiului Tecuci în perioada 2012-2014, a decontat o factură pentru 19 bucăţi echipamente de protecţie care, la un control al Curţii de Conturi, s-au dovedit a fi haine de firmă, marca Lacoste.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite