Cum alegem o cameră video de bord şi cât de util se poate dovedi dispozitivul în trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înregistrările efectuate de camerele amplasate la bordul autovehiculelor pot fi folositoare în caz de accident, coroborate cu alte probe, scutindu-ne de o sumedenie de probleme juridice şi de cheltuieli inutile. Înregistrările camerelor video pot dovedi şi cazurile de atac ale altor şoferi în trafic, imaginile vorbind practic de la sine în astfel de cazuri.

Nu de puţine ori s-a întâmplat că unele accidente să fie provocate, de obicei prin forţarea tamponării maşinii victimei cu un autovehicul care circula în faţa acesteia. 

Escrocii cer despăgubiri apoi sub pretextul că şoferii care i-au lovit nu au păstrat distanţa legală, însă imaginile surprinse de camerele de suraveghere dovedesc cum s-au întâmplat de fapt lucrurile în realitate şi chiar dacă nu pot fi folosite ca mijloace de probă în instanţă, ele se pot dovedi utile pentru a da greutate altor probe pe care proprietarul maşinii le aduce în apărarea sa.

Camerele video au de multe ori şi un rol preventiv, pentru că hoţii, dar şi alţi şoferi care sunt violenţi în trafic, se vor gândi de două ori înainte să se apropie de maşina dumneavoastră, ştiind că sunt filmaţi. Cele mai ieftine camera video care se pot instala la bordul unei maşini costă doar 60 de lei, iar cele mai scumpe pot ajunge şi la câteva mii de lei.

”Sunt mai multe caracteristici la care trebuie să fim atenţi când alegem o cameră. Deşi există o rezoluţie indicată pe produsele care se găsesc în magazine, din păcate producătorii nu indică rezoluţia maximă raportat la numărul de frame-uri pe secundă ale  filmării. Sunt unii producători care indică rezoluţia maximă doar pentru cazul când se fac poze, ceea ce induce de multe ori în eroare conducătorii auto”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Filmarea în parcare

Aceste indicaţii suplimentare se pot găsi şi pe site-uri specializate de analiză a produselor, unde puteţi analiza calitatea imaginilor pe diverse site-uri video, cum ar fi youtube. Specialiştii recomandă să alegeţi un model de cameră video cu rezoluţie full hd, la cel puţin 24 de frame–uri pe secundă.

”O altă caracteristică se referă la unghiul larg de filmare. Este important să avem un unghi de 130 de grade pentru a surprinde un câmp vizual suficient. Trebuie să fiţi atenţi şi la  modulul GPS, care va indică pe lângă poziţie şi viteza automobilului. În ceea ce priveşte spaţiul de stocare, ar trebuie să vă cumpăraţi un card  de 32 de Gb, pentru a avea o capacitate de stocare de câteva zeci de ore”, detaliază Florin Marin Bogdan.

Când alegeţi o cameră de bord, puteţi verifica şi dacă are opţiunea ”filmare în parcare”,  care permite înregistrarea video când maşina este staţionată fie prin activarea unui senzor al camerei, fie folosind opţiunea <<filmare continuă>>. În acest ultim caz, va trebuie să verificaţi dacă alimentarea camerei se va face de la circuitul electric al maşinii şi nu de la încărcătorul poziţionat în zona brichetei din maşină, deoarece dacă lăsaţi camera pe bateria proprie, nu va funcţiona mai mult de câteva ore.

La ce interval de timp se formatează cardurile de memorie

”Pentru cei care doresc să folosească camera de bord ca şi cameră de supraveghere în parcare, trebuie să aleagă un model de dimensiuni reduse pentru a nu atrage atenţia hoţilor. Există camere de  bord de dimensiuni mici, care nu au mai mult de trei centrimetri şi care pot fi amplasate în diverse poziţii în maşină, cum ar fi în bordul automobilului sau chiar în plafonul acestuia. Opţiunea <<night vision>>, deşi permite o oarecare vizibilitate în timpul nopţii, nu vă va oferi imagini de calitate, decât dacă sunt de foarte bună calitate, iar asta înseamnă un cost de câteva mii de lei”, punctează Florin Marin Bogdan.

O altă opţiune foarte utilă sunt camerele video duale, care au două camere video, una amplasată pentru vedere în faţă, iar cealaltă pentru înregistrarea video a zonei din spatele maşinii. Specialiştii recomandă ca formatarea cardurilor de memorie ale camerelor video de bord să se facă odată la 2-3 luni, pentru a vă asigura că nu a apărut o problemă la sistemul de fişiere, iar camera nu mai înregistrează nimic pe card, deşi nu semnalează nici o problemă. Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi când plecaţi cu maşina este să verificaţi dacă camera video funcţionează, aspect ce este indicat pe displayul dispozitivului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite