Culisele Revoluţiei. Mesajul stupefiant transmis de o celebră prostituată de la balconul judeţenei de partid: „Fetelor, f...ţi-vă, că nu vă mai opreşte nimeni!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
22 Decembrie 1989 la judeţeana de partid Galaţi FOTO Arhiva Bibliotecii VA Urechia
22 Decembrie 1989 la judeţeana de partid Galaţi FOTO Arhiva Bibliotecii VA Urechia

Episodul s-a consumat pe 22 decembrie 1989, la Galaţi, în toiul discursurilor revoluţionare din balconul clădirii judeţenei de partid, proaspăt cucerită de valul de manifestanţi. Printre revoluţionari s-a strecurat şi prostituata Mariana Baboş (zisă Mariana Curdefier), care a lăsat asistenţa cu gura căscată prin discursul ei.

Revoluţia Română n-a însemnat doar gloanţe, moarte, eroism şi manipulare. Un eveniment de-a dreptul comic, în contrast cu dramatismul momentului, s-a petrecut pe 22 decembrie 1989, puţin după ora 16.00, la Galaţi, atunci când printre revoluţionarii care au ocupat sediul judeţenei de partid s-a strecurat şi una dintre cele mai cunoscute prostituate din oraş: Mariana Baboş, identificată mai ales sub numele „de scenă” de Mariana Curdefier.

Trebuie să sugestiva poreclă a fost revendicată de-a lungul timpului de mai multe „păsări de noapte” din Galaţi  (cum ar fi Mariana Barbuzanca, care-şi făcea veacul, la fel ca Baboş, în zona hotelului Dunărea din centrul Galaţiului) , din Brăila sau din Constanţa, însă Baboş pare să fie candidata cea mai importantă le non-conformistul „titlu”.

Şi „păsările de noapte” au dreptul la revoluţie

Actorul Vlad Vasiliu (unul dintre principalii protagonişti ai evenimentelor din decembrie 1989 la Galaţi, dar martor şi la discursul Marianei Baboş) a povestit pentru „Adevărul” cum s-au derulat lucrurile.

„Atunci când matroana a auzit că «Ole, ole, Ceauşescu nu mai e! » s-a dus ca un glonţ spre balconul actualului Palat al Prefecturii (pe atunci sediul judeţenei PCR), unde se strânsese crema oraşului să preia puterea. Era ora 16,09, chiar m-am uitat la ceas în acel moment. Când a reuşit să pună mâna pe microfon, a început să strige: «Fetelor, f...ţi-vă, fetelor, că nu ne mai opreşte nimeni. E libertate, e bine! F...ţi-vă!». Ăsta era limbajul ei”, povesteşte actorul.

„Când am auzit aşa, am luat-o la fugă, zic: «Bă, dracului, e Revoluţie, ne facem de tot rahatul!». I-am spus: «Mariana, te rog frumos, dă-mi microfonul, că trebuie să fac o comunicare importantă»”, îşi mai aminteşte Vlad Vasiliu .

„Ea: «Gata, eu am terminat. Îi dau cuvântul Artistului». Şi când i-am luat microfonul, am auzit de jos, din mulţime, vocea doctorului Dumitru Iuşchievici: «F...ţi-vă fetelor, că eu vă chiuretez!». S-a auzit perfect pentru că doctorul avea o voce puternică, de bariton. Lumea râdea şi aplauda. Presiunea cauzată de decretul antiavort, impus de regimul Ceauşescu, nu mai putea fi suportată”, a continuat actorul povestea.

image

Aşa arăta Mariana Baboş în decembrie 1989 FOTO Arhiva Adevărul

Relevant pentru a înţelege contextul în care s-a întâmplat totul este faptul că doctorul Iuşchievici tocmai fusese eliberat de către revoluţionari din arestul Miliţiei. Era ginecolog şi fusese acuzat că făcuse ilegal chiuretaje.

De altfel, medicul a recunoscut, în urmă cu câţiva ani, tot pentru jurnaliştii de la „Adevărul”, că se ocupa cu avorturile ilegale. „Pe Mariana o cunoşteam de mult, fiindcă o asistasem la vreo patru naşteri, săraca. Pe curvele ei le chiuretam tot eu. Curvele erau şi securiste, sigur. Că omul, după ce-şi făcea mendrele cu ele, la o ţigară, mai vorbea. Iar astea ciripeau mai sus”, a declarat Iuşchievici, în decembrie 2009.

„Manufactura” Marianei şi imperiul lui Ascanio

Născută în anul 1952 (într-o comună din judeţul Brăila) Mariana Baboş împlinise 37 de ani în momentul Revoluţiei din 1989 şi se pregătea deja de o „strălucitoare carieră” de matroană. Martorii spun că era o femeie frumoasă şi destul de inteligentă, iar asta o ajutase să supravieţuiască în lumea dură a comunismului şi să scape de închisoare, ba chiar să prospere. De prin 1985-1986 se învârtea deja prin lumea bună, oferind „servicii” în zona politică, artistică, sindicală şi sportivă.

Însă Mariana nu vindea doar sex şi nu se vindea doar pe sine. Avea o adevărată „manufactură”  care ţinea în „portofoliu” vreo 7-8 fete tinerele ce se ocupau de amorul pe bani, dar şi de vânzarea de marfă de contrabandă: ţigări, cafea, parfumuri, blugi.

În decembrie 1989, Mariana şi fetele ei îşi făceau treaba în faţa Hotelului Dunărea, căci era un moment în care banii se înmulţeau uşor: portul era plin vapoare străine aflate la încărcat sau la descărcat, marinarii căutau sex, românii erau amatori de ţigări şi alte alea pentru Sărbătorile de iarnă.

În paranteză fie spus, afacerea a fost preluată apoi de fiul Marianei, pe numele lui din buletin Ascanio Baboş, cel care avea să fie sursa de inspiraţie pentru celebrul film românesc „Loverboy”. Însă povestea măririi şi decăderii lui Ascanio vă vom spune-o în zilele următoare.

A fost revoluţionară doar o zi

Conform martorilor la amintitele evenimente, avântul revoluţionar n-a ţinut-o pe Mariana Baboş decât o zi, până s-a convins că e cazul să se întoarcă la „manufactura” ce-i aducea prosperitate.

De altfel, la un moment dat a intrat şi în atenţia Justiţiei, fiind inclupată, alături de fiul ei, Ascanio, într-un dosar DIICOT foarte complet. Potrivit procurorilor cei doi aveau o reţea de prostituţie şi de trafic de carne vie ce acţiona în cel puţin cinci oraşe mari din România, dar şi în Spania, Italia şi Germania.

Pe perioada procesului, Mariana Baboş a avut-o ca apărător pe celebra avocată Paula Iacob, care a avut doar vorbe de compasiune despre clienta ei. „E o femeie amărâtă, cu mulţi copii şi multe necazuri”, a declarat avocata în 2009. În cele din urmă a reuşit să o scape cu o pedeapsă cu suspendare, în vreme ce restul inculpaţilor din dosar au primit între 8 şi 11 ani cu executare. În dosar au fost confiscate bunuri şi bani în sumă de peste 1,5 milioane de euro.

Mariana Baboş a murit în spitalul judeţean din Galaţi, în decembrie 2011, în urma unui accident vascular cerebral sever, urmat de stop cardio-respirator. Avea 59 de ani, iar din frumuseţea şi banii de altădată nu-i mai rămăsese nimic.


Citiţi şi:

Revoluţionar: „În ’89 m-am ridicat pentru libertate şi dreptate, nu pentru hoţii, aranjamente de clan şi golăneală” 

Detalii halucinante despre asasinarea unui român pe străzile Londrei. Mobilul crimei, familiar lumii interlope: 100 de prostituate „hacker“

„Afacerea cu bărbaţi” a unei eleve din Galaţi. Proxenetă la doar 14 ani: „Hai, fată, că poţi să faci bani, nu fi proastă!” 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite