Contract public „aranjat” pentru una dintre firmele lui Sebastian Ghiţă, care a beneficiat de două plăţi ilegale din partea Primăriei Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neregulile au fost depistate de Curtea de Conturi şi au legătură cu modul cum s-a cumpărat, în 2013, de la firma Sport Arena SRL Bucureşti (controlată, potrivit DNA, de Sebastian Ghiţă), suprafaţa de joc din Sala Sporturilor din Galaţi. Primăria a fost somată să ia măsuri contra persoanelor vinovate de încălcarea legii, care sunt pasibile de dosar penal. Sunt verificate încă opt contracte directe ale firmei amintite, cu licee din Galaţi.

Scandalurile legate de renovarea Sălii Sporturilor din Galaţi par să nu se mai oprească. După ce, la scurt timp de la finalizarea lucrărilor (recepţionate în octombrie 2013) au fost descoperite numeroase nereguli la instalaţiile sanitare, de încălzire şi electrice, iar în 2016 s-a ajuns la concluzia că normele privind prevenirea incendiilor nu sunt respectate (administratorul fiind amendat cu 10.000 de lei, iar sala închisă), mai nou au apărut informaţii scandaloase legate de modul cum s-au făcut achiziţiile pentru renovare.

Curtea de Conturi (Camera de Conturi Galaţi) a concluzionat, după o verificare atentă a documentelor, că achiziţia covorului care acoperă suprafaţa de joc din sală (se numeşte, în termeni tehnici, „covor PVC elastic modular”) s-a făcut fără respectarea prevederilor legale.

Mai exact, cumpărarea respectivului covor modular, care a costat 305.000 lei (cu tot cu TVA), s-a făcut printr-un artificiu ilegal, care a presupus spargerea contractului în două contracte egale, mai mici, astfel încât achiziţia să se poată face evitându-se procedura stabilită de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), respectiv selecţia de ofertă prin SEAP (obligatorie pentru contractele de peste 30.000 de euro, cum este cel în discuţie).

Inspectorii Curţii de Conturi au stabilit că achiziţia a fost „aranjată” de Primăria Galaţi cu firma bucureşteană Sport Arena SRL, care este controlată, potrivit procurorilor DNA (care au pus sechestru pe bunurile acesteia în 2015), de către deputatul Sebastian Ghiţă (fost PSD, actualmente PRU).
Deocamdată, cei de la Curtea de Conturi au sesizat Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, instituţia abilitată prin lege să controleze achiziţiile şi să ia măsuri. Conform actului de control încheiat de Curtea de Conturi (nr. 24/2016), s-a dispus ca la nivelul Primăriei Galaţi să fie identificate persoanele responsabile de achiziţia ilegală, care urmează să suporte eventuala amendă ce va aplicată de ANAP.

„În cazul aplicării amenzii contravenţionale de către autoritatea publică legal sesizată veţi analiza culpa personalului care nu şi-a îndeplinit atribuţiunile legale de serviciu şi veţi recupera contravaloarea sancţiunii de la aceste persoane. Termenul este de 31 decembrie 2016”, se menţionează în document.

În acelaşi timp, însă ANAP are şi posibilitatea de a sesiza procurorii (inclusiv DNA), dacă va considera că în cursul achiziţiei s-au săvârşit fapte de natură penală.

Deocamdată, raportul Camerei de Conturi Galaţi a fost contestat de către Primăria Galaţi la Curtea de Conturi a României, răspunsul la contestaţie urmând să fie dat, cel mai probabil, în cursul lunii octombrie.

Interesant este că achiziţii directe de la Sport Arena SRL Bucureşti au mai făcut, prin aceeaşi manieră a divizării contractelor, alte opt entităţi publice din Galaţi: Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” (71.769 euro în 4 contracte), Liceul cu Program Sportiv (62.802 euro în 4 contracte), Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” (53.300 euro în 4 contracte), Şcoala Gimnazială nr. 18 (49.986 euro în 4 contracte), Liceul Tehnologic „Paul Dimo” (48.504 euro în 4 contracte), Colegiul Naţional „Costache Negri” (48.538 euro în 2 contracte), Şcoala Gimnazială nr. 29 (35.927 euro în 3 contracte) şi Colegiul Economic „Virgil Madgearu” (31.621 euro în 3 tranşe).

Curtea de conturi nu a furnizat deocamdată informaţii cu privire la achiziţiile amintite mai înainte, însă a confirmat că acestea sunt în curs de verificare.

Nu mai puţin de 63 de entităţi publice apar în lista de beneficiari ai Sport Arena SRL Bucureşti, dintre care 27 cu achiziţie directă, iar 36 cu selecţie de ofertă sau licitaţie. Este de remarcat că circa 60% dintre entităţile contractante provin din judeţul Galaţi, dar în listă se găsesc şi instituţii publice de importanţă naţională, cum ar fi Banca Naţională a României (BNR) sau Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite