Certaţi cu igiena! Sute de elevi gălăţeni, depistaţi cu păduchi şi râie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controlul pentru depistarea paduchilor ar trebui făcut periodic. Foto; arhivă
Controlul pentru depistarea paduchilor ar trebui făcut periodic. Foto; arhivă

Medicii spun că vina este în primul rând a părinţilor, iar sărăcia nu este o justificare, pentru că apa şi săpunul sunt accesibile. În plus, cei cărora nu le pasă de igiena odraslelor, îi trimit la şcoală, nu doar murdari, ci şi bolnavi.

Personalul din reţeaua de asistenţă sanitară şcolară a primit recent dispoziţie să facă  un triaj epidemiologic al copiilor şi adolescenţilor care frecventează colectivităţile şcolare. Cu această ocazie, s-a constatat că sunt probleme mari în cee ace priveşte igiena personală a multora dintre elevii examinaţi. Lipsa de igienă ajunge până într-acolo încât la nu mai puţin de 270 de elevi din judeţul Galaţi s-au găsit păduchi, iar la alţi doi scabie („râie”).

Părinţilor, care n-au grijă de igiena propriilor odrasle, nu le pasă nici de sănătatea lor şi cu atât mai puţin de a colegilor acestora. Prin urmare, deloc suprinzător, asistenţii şi medicii din reţeaua şcolară au descoperit şi 54 de copii cu amigdalite pentru a căror diagnosticare şi tratament corespunzător au fost recoltate exudate faringiene.

S-ar putea spune că, raportat la populaţia şcolară din judeţul Galaţi, numărul cazurilor de copii nespălaţi şi contagioşi poate fi considerat neglijabil, dar nu e aşa pentru că reţeaua medicală şcolară este mai degrabă simbolicăi şi există doar în oraşe, fiind deservită de personal insuficient (şi nemotivat). Grosul copiilor bolnavi şi cu probleme de igienă este în şcolile din mediul rural, în care cine să facă  periodic triaj epidemiologic? Acesta nu se face regulat, cum scrie la carte, nici măcar în şcolile care au cabine medicale. Între aceste cabinete, se împarte un medic sau doar o asistentă despre care, din această cauză, nu poţi afla niciodată unde se află.

"Nu există o lege care să oblige medicii de familie din mediul rural să facă triaj epidemiologic însă atitudinea părinţilor contează cel mai mult. Atunci când un copil cu o infecţie respiratorie este diagnosticat de medicul de familie la care se prezintă şi acesta le cere părinţilor să-l ţină câteva zile izolat la domiciliu, de cele mai multe ori bolnavul este trimis la şcoală. Şi fireşte că transmite boala şi altora", afirmă doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite