Cel mai bun preparat de post: tocăniţa de varză cu cartofi. De ce ţin ţăranii varza dulce în paie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delicioasa tocăniţă de varză cu cartofi Foto: retete.unica.ro
Delicioasa tocăniţă de varză cu cartofi Foto: retete.unica.ro

Tocăniţa de varză cu cartofi este o mâncare la îndemâna oricui, prin prisma faptului că ingredientele sunt ieftine şi se pot cumpăra rapid din piaţă, dacă nu se găsesc deja în gospodărie, dar şi prin timpul scurt de preparare (30 de minute).

Tocăniţa de varză cu cartofi este un preparat la îndemâna oricui, acesta fiind ideal pentru cei care doresc să ţină postul Paştelui.

De multe ori, gospodinele intră în criză de idei după ce gătesc de mai multe ori acelaşi fel de mâncare, în special de post. Tocăniţa de varză cu cartofi este o reţetă pe care o pot folosi pentru a schimba meniul zilnic.

Ingrediente pentru patru persoane:

-jumătate de varză dulce, cu o greutate de 0,800-1 kilogram;

-cartofi-600 de grame;

-ceapă-250 de grame;

-usturoi-un căţel;

-pătrunjel-o legătură;

-mărar-o legătură;

-ulei de floarea soarelui-100 ml,

-sare-10 grame;

-piper-2 grame;

-boia de ardei-2 grame.

 Când se pun aromele tari la prăjit

”Varza şi cartoful sunt nelipsite din gospodăriile ţărăneşti, dar ele pot fi foarte uşor cumpărate şi din piaţă. Ţăranul român a învăţat să conserve inclusiv varza dulce, introducând-o într-o şură de paie. Varza păstrată astfel îşi păstrează toate calităţile nutritive”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Mai întâi se curăţă şi se taie legumele. Ceapa se taie ”solzişori”, aşa cum o numesc bucătarii, iar apoi se amestecă cu usturoiul tocat mărunt. Aromele tari se pun primele la prăjit, pentru a-şi lăsa aromele în ulei, fiind vorba de ceapă şi usturoi, peste care se adaugă apoi cartofii tăiaţi cubuleţe.

Se adaugă apoi apă cât să cuprindă cartoful şi se lasă să fiarbă la foc potrivit. Când cartoful este pătruns pe jumătate, se adaugă varza tăiată cubuleţe, iar dacă ne grăbim, putem pune un capac, astfel încât fierberea legumelor să fie accelerată.

După ce se înmoaie cartoful, iar varza este pătrunsă, se adaugă pătrunjelul, mărarul, dar şi sare şi piper după gust. Boia de ardei este ultimul ingredient care se adaugă, de regulă în ultimele 5 minute de fierbere, pentru a imprima preparatului un gust apetisant, dar şi pentru a-i da culoare.

Pregătirea tocăniţei de varză cu cartofi durează aproximativ 25-30 de minute. Preparatul este gustos şi, contrar aşteptărilor, şi bogat în calorii. În funcţie de gust, tocăniţa de varză cu cartofi se poate servi cu o salată de roşii sau cu murături.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite