Ce nu trebuie să lipsească iarna din nicio maşină. Verificarea banală care vă poate salva viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducătorii auto se aventurează de multe ori în trafic în condiţii de iarnă (zăpadă, polei, vânt puternic, gheaţă, temperaturi scăzute), deşi maşina nu este dotată corespunzător pentru a face faţă condiţiilor meteo. Aceştia pot rezolva rapid problema, achiziţionând o serie de produse care le permit să facă faţă cu brio zăpezii şi gheţii.

Şoferii pot trece cu uşurinţă peste dificultăţile pe care le aduce iarna dacă vor cumpăra câteva produse ieftine şi extrem de folositoare, care le vor face viaţa uşoară dacă se vor confrunta cu zăpadă, gheaţă sau temperaturi scăzute.

Răzuitor de gheaţă 

După cum bine se ştie, temperaturile scăzute fac ca geamurile maşinii să fie mai mereu îngheţate dimineaţa, când vrem să plecăm cu maşina. Varianta pornirii motorului şi reglarea căldurii la maxim este o soluţie, însă ea trebuie să meargă mână în mână cu un răzuitor de gheaţă, pe care va trebui să îl achiziţionăm.

”Pojghiţa de gheaţă care se formează pe parbriz şi celelalte geamuri ale maşinii se datorează nu numai ploii sau lapoviţei, ci şi condensului din maşină, Dacă răzuitorul de gheaţă are şi o perie rezistentă la şocuri şi temperature negative, cu atât mai bine”, ne-a declarat Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Soluţie de dezgheţare

Dacă dorim ca dezgheţarea geamurilor să dureze şi mai puţin, putem cumpăra o soluţie de dezgheţare. Aceasta va dizolva gheaţa în câteva secunde, iar apoi o putem curăţa rapid cu răzuitorul de gheaţă, protejând în acelaşi timp şi ştergătoarele, care se pot rupe sau crăpa dacă au îngheţat şi s-au lipit de parbriz.

Şi broasca de la portieră poate îngheţa, astfel că este recomandat să achiziţionăm un spray de dezgheţare special pentru încuietori, care merge la fel de bine şi la prezoanele roţilor sau chederele de la uşi şi geamuri. Fiind relativ mic, îl puteţi ţine în buzunar, pentru a-l putea folosi la nevoie când intenţionaţi să plecaţi cu maşina şi constataţi că încuietorilor de la uşi au îngheţat.

Cabluri de pornire

Cea mai enervantă problemă de care se lovesc şoferii este când încearcă să pornească maşina dimineaţa şi constată că acumulatorul nu mai dă semne de viaţă. ”Este recomandat să aveţi în maşină  nişte cabluri de pornire de o capacitate mai mare, pentru a nu avea surpriza că iau foc când încercaţi să porniţi maşina. Acestea vă vor permite să luaţi curent de la un vecin de parcare sau pur şi simplu de la un şofer care trece prin zonă, urmând ca apoi să vă deplasaţi la reprezentanţă pentru a verifica dacă este o problemă cu bateria şi trebuie schimbată”, punctează Florin Marin Bogdan.

Cablul de tractare

Nici cablul de tractare nu trebuie să lipsească din maşină, pentru că iarna creşte semnificativ riscul de derapare sau de împotmolire în zăpadă, chiar dacă suntem foarte precauţi. Cablul de tractare ne va scuti de mult timp pierdut şi chiar de riscul de a ne pierde viaţa, dacă ne-am împotmolit într-o zonă mai izolată, unde circulaţia este redusă, în special pe perioada sezonului rece.

Lopata

Lopata poate deveni indispensabilă în iernile când ninge foarte mult. Cu ea ne putem elibera locul de parcare, vom deszăpezi maşina blocată în nămeţi şi chiar putem crea o cale de acces spre carosabil din propria curte. Nu cumpăraţi orice lopata, ci una care să aibă o capacitate mare de încărcare şi să ocupe relative puţin loc în portbagaj.

Lanternă de frunte

Problemele apar de cele mai multe ori exact când nu te aştepţi, iar iarna acest lucru este cât se poate de obişnuit. Dacă ne trezim noaptea cu maşina blocată în zăpadă, cu încuietorile de la uşi blocate sau cu parbrizul îngheţat, va trebui să acţionăm pentru a putea pleca, iar pentru a face acest lucru fără dureri de cap, avem nevoie de o lanternă de frunte. Aceasta ne va permite să ne facem treaba rapid şi eficient, la fel ca şi în timpul zilei.

Verificări de rutină

Există şi câteva verificări pe care trebuie să le facem în mod obligatoriu înainte de a pleca la drum cu maşina în timpul iernii şi care pot face diferenţa între viaţă şi moarte în caz de ninsoare abundentă şi temperaturi scăzute. ”Cumpăraţi un tester special cu care să verificaţi proprietăţile antiîngheţ şi antifierbere ale antigelului, pentru a nu vă trezi că rămâneţi cu maşina în drum. Aruncaţi un ochi şi la gradul de uzură al anvelopelor şi verificaţi dacă profilul acestora vă permite să vă deplasaţi în siguranţă atât pe zăpadă, cât şi atunci când carosabilul este îngheţat”, concluzionează Florin Marin Bogdan.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite