Câte din gândurile pe care le ai sunt ale tale? Ce este filtrul de gânduri şi cum îţi poate influenţa viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gândurile pe care le ai îţi influenţează viaţa
Gândurile pe care le ai îţi influenţează viaţa

Cei mai mulţi dintre noi se gândesc să îşi întemeieze o familie, să pună bazele carierei într-o anumită profesie şi să aibă copii. Specialiştii spun însă că multe din aceste gânduri nu sunt ale noastre, ci ne sunt transmise de anturaj şi de societate.

Fiecare dintre noi are gânduri proprii, însă aici intră şi gândurile care vin de la familie, şcoală sau societate, pentru că ele sunt asimilate în timp. Există însă şi gânduri care ne aparţin în totalitate, cum ar fi întrebarea ”cine sunt eu?”, cum mă îmbrac, ce mănânc, ce simt şi cum mă manifest, deşi şi aici pot exista influenţe exterioare.

Există şi gânduri venite din exterior, cum ar fi dorinţa de a cumpăra neaparat ceva când ajungem la un supermarket, deşi acel lucru poate nu ne este folositor. Omul poate fi asemănat cu un teren pe care pot creşte plante sau buruieni, în funcţie de gîndurile pe care le avem sau de cele pe care le asimilăm.

Multe persoane nu vor să se căsătorească cu cineva doar pentru a păstra statutul social al familiei sau nu doresc să profeseze într-un anumit domeniu pentru a păstra tradiţia, fiind pasionaţi de cu totul altceva. Asta pentru că au devenit la un moment dat conştienţi de gândurile pe care le au şi au acţionat în direcţia dorită.

Expresia ”în viaţă nu le poţi avea pe toate” este o altă programare menită să îi limiteze pe cei care vor să facă ce îşi doresc cu adevărat în viaţă, spun specialiştii. ”Mulţi dintre noi nu vehiculează gândurile lor, ci pe ale altora. Când eşti conştient, faci diferenţa între gândurile tale şi ideile venite din exterior. Dacă laşi gândurile venite din exterior să te influenţeze, eşti un om manipulat”, explică psihologul Stelian Chivu.

Avem între 10 şi 20.000 de gânduri pe oră

Un exemplu la îndemână este un grup de oameni agitaţi sau care protestează. Dacă treci pe lângă ei, este posibil să te influenţeze, însă dacă ştii cu adevărat cine eşti, vei putea discerne dacă este bine sau nu să li te alături.

Prin urmare, este necesar să filtrezi gândurile pe care le ai, să le evaluezi şi apoi să le elimini pe cele care simţi că nu ţi se potrivesc. De altfel, specialiştii spun că aşa cum ne sunt gândurile, aşa ne este şi viaţa. Dacă vei avea gânduri negative, şi lumea în care trăieşti o vei vedea prin perspectiva unei persoane care crede că se va întâmpla ceva rău, ca să dăm un exemplu.

Mergând mai departe pe firul logic, gândurile conduc ulterior la fapte. Dacă vei avea gânduri pozitive, aşa vor fi şi acţiunile tale. Dacă te macină gânduri de răzbunare, la un moment dat vei simţi impulsul să te răzbuni.

Studiile în domeniu au arătat că o persoană obişnuită are între 10 şi 20.000 de gânduri pe oră. Concluzia acestora poate fi  cumva şocantă, dar este o realitate. ”Foarte multe gânduri obosesc mintea, după cum o abundenţă a emoţiilor obosesc mult corpul emoţional al unei persoane”, precizează psihologul Stelian Chivu.

Controlul gândurilor devine astfel esenţial, pentru a nu se ajunge în situaţia ca unele dintre aceste gânduri să devină obsesive şi să îţi controleze viaţa. La fel de periculoase sunt şi gândurile care te controlează. Acestea sunt gândurile care te îndeamnă să acţionezi impulsiv, de regulă în situaţiile în care eşti jignit, şi este bine să le controlezi, detaliază psihologul.

Pentru a înţelege şi mai bine cum acţionează gândurile, este bine să ştim că acestea se împart în şapte categorii. În prima categorie intră gândurile de hrană, de somn şi cele de ”cuibărit”, de stat acasă.

În a doua categorie intră gândurile de sex, urmate apoi de gândurile de manipulare, gândurile de iubire, gândurile de cunoaştere, gândurile orientate fie spre pozitivitate, fie spre negativitate, pe cel de-al şaptea nivel fiind gândurile spirituale.

Gândurile ne creează realitatea

Toate aceste gânduri pot fi pozitive sau negative, diferenţa făcând-o excesele. De pildă, e bine să te gândeşti la sex, dar dacă faci asta toată ziua, atunci vei avea o problemă. ”Fiecare ditre noi trebuie să îşi pună întrebarea <<ce vreau cu adevărat de la viaţă? Ce mă face fericit? Ce mă îmbolnăveşte?>>. Este necesar ca individ să devii conştient de realitatea care te înconjoară, altfel vei avea mari probleme atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Realitatea ta va fi creată de gândurile cu care vibrezi cel mai puternic. Dacă ai gânduri de teamă, frica va fi o parte importantă din viaţa ta”, explică psihologul Stelian Chivu.

Dacă pleci la cumpărături cu gândul că nu vei găsi ceva, exact se va întâmpla, pentru că te-ai programat practic dinainte, ca să dăm un alt exemplu. Soluţia, aşa cum aminteam şi anterior, este să îţi controlezi gândurile. Nu se va întâmpla din prima, pentru că este un proces, însă prin exerciţiu vei reuşi să devii conştient de gândurile tale şi să le ţii sub control.

Cel mai bine este să îţi pui ceea ce se numeşte un filtru de gînduri, prin care să treacă doar gândurile pozitive. Acest lucru va avea un impact semnificativ asupra emoţiilor şi implicit asupra sănătăţii tale, pentru că orice gând negativ va somatiza mai devreme sau mai târziu în fizic, ceea ce nu este de dorit.

Un alt pas important este autoprogramarea mentală. ”Dacă urmează să dai un examen greu sau să ai o întâlnire stresantă, este bine să te gândeşti că totul va merge bine, chiar dacă nu ştii dacă se va întâmpla sau nu acest lucru. Gândurile de acest gen vor materializa situaţia pe care ne-o dorim”, precizează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite