Cât suntem de conştienţi? Diferenţa dintre conştienţă şi conştiinţă şi cum atragem fericirea, frica sau boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem prinşi în activităţile zilnice, gândindu-ne la trecut sau proiectându-ne viitorul, fără să fim conştienţi că suntem în prezent şi trebuie să trăim acum şi aici. Bolile sau stările pe care le resimţim sunt vindecate sau accesate în funcţie de nivelul de conştienţă şi accesul la conştiinţă al fiecăruia dintre noi.

Din punct de vedere fizic, ne putem pierde conştienţa. Se întâmplă în cazul lipotimiei, când ne pierdem conştienţa pentru o perioadă de 3 până la 5 minute. 

Aici este inclusă şi sincopa, ce înseamnă pierderea conştienţei pentru câteva secunde, dar şi coma, ce presupune pierderea conştienţei pe o perioadă mai îndelungată.

”Conştienţa este într-o strânsă armonie cu conştiinţa. Mulţi filozofi şi psihilogi pun semnul egal între conştienţă şi conştiinţă. Nu este acelaşi lucru. Ca să nu ne pierdem în explicaţii prea complicate, vorbim de conştienţă, cunoaştere şi conştiinţă”, explică psihologul Stelian Chivu.

Exemplificând, o persoană cunoaşte faptul că are o inimă, este conştient de ea doar când îl doare, când este îndrăgostit sau când suferă.

Conştiinţa inimii face ca această să bată chiar şi după ce a fost extrasă din corp. Această conştiinţă poate fi explicată ca fiind o matrice, un tipar, de care foarte puţini dintre noi sunt conştienţi.

”Conştiinţa este energie, iar conştienţa este modul cum accesezi această energie. Conştiinţa este lumina electrică, iar conştienţa mă ajută să apăs sau nu pe întrerupător, ca să fim şi mai expliciţi”, detaliază Stelian Chivu.

Când vorbim de conştienţa morală, trebuie să ştim că aceasta are şapte nivele. Fiecare dintre noi se regăseşte pe unul dintre aceste şapte nivele, iar o scurtă autoevaluare ne poate ajuta să aflăm unde ne situăm.

Şapte nivele de conştienţă

Primul nivel de conştienţă este cel al omului care îşi canalizează energia doar pe supravieţuire, adică hrană, somn şi cămin. El merge pe principiul ”luptă sau fugi”.

Al doilea nivel de conştienţă este cel sexual. Indivizii care sunt pe acest nivel sunt interesaţi doar să se reproducă sau să facă sex.

”Am avut o pacientă care a avut patru iubiţi, toţi alcoolici şi violenţi. Şi m-a întrebat: <<ce se întâmplă cu mine?>> Era problema ei de conştienţă, care avea nevoie de vindecare. Practic, ea emitea nişte semnale, o energie, fără să conştientizeze acest lucru, şi la ea veneau bărbaţii atraşi de acele semnale”, explică psihologul Stelian Chivu.

Prin urmare, foarte mulţi dintre noi sunt puşi în diverse situaţii şi se îmbolnăvesc pentru că nu conştientizează problemele pe care le au.

Al treilea nivel de conştienţă este cel al persoanelor care luptă, ţin cu dinţii de o funcţie şi care ar face orice pentru a se afirma. Altfel spus, este nivelul liderului.

Al patrulea nivel de conştienţă vizează iubirea. Deşi diferenţa între sex şi iubire este destul de evidentă, mulţi nu fac distincţia.

”Când vorbim de sex, este vorba doar de iubirea carnală. Când vorbim de iubire, asta implică şi mintea, sufletul, emoţionalul şi fizicul. Este vorba de compatibilitate, când persoana respectivă uită de celelalte nevoi şi prioritizează iubirea. Este ceea ce numim găsirea sufletului pereche ”, susţine Stelian Chivu.

După nivelul patru, conştienţa individului creşte extrem de mult şi odată cu ea, persoana în cauză dobândeşte acces la energie, la conştienţă.

Pe nivelul cinci de conştienţă ajungem în zona oamenilor inspiraţi, extrem de conectaţi la informaţii, a geniilor, cum sunt poeţii, scriitorii sau sculptorii.

La nivelul şase de conştienţă este accesată o anumită stare mentală şi echilibrarea dintre cele două emisfere cerebrale fizice. Dacă o persoană este preponderentă pe emisfera stângă, este pasionată de regulă de ştiinţele exacte, cum este cazul mecanicilor, inginerilor şi matematicienilor.

În cazul celor la care emisfera dreaptă este preponderentă, aceştia sunt axaţi mai mult pe partea de imaginaţie, cum este cazul pictorilor.

Echilibrul dintre cele două emisfere crează ceea ce specialiştii numesc fiinţa androgină, ca un echilibru perfect dintre masculinul şi femininul din interiorul fiecărui individ.

Nivelul şapte este cel divin. Este vorba de acele persoane care au atins un înalt grad de conştienţă şi conştiinţă. Întrebarea firească care se pune este cine poate ajunge la acest nivel? Este vorba de cei care meditează foarte mult sau cei care sunt dedicaţi unei cauze, excluzându-i, evident, pe fanatici.

Ce face diferenţa dintre o persoană sănătoasă şi una bolnavă?

Cum se pot aplica toate aceste informaţii în viaţa de zi cu zi? Cel mai la îndemână exemplu este diferenţa dintre o persoană bolnavă şi una sănătoasă.

Bolnavul se duce la farmacie, iar o persoană din faţa lui cere pastile pentru o durere de cap şi se gândeşte că şi el poate avea nevoie de ele pentru acelaşi motiv.

”El accesează informaţia bolilor prin empatie”, explică psihologul Stelian Chivu.

Persoana sănătoasă pusă în aceeaşi situaţie va spune că nu are nevoie de pastile pentru că nu o va durea niciodată capul, deci nu cuplează pe ceea ce specialiştii numesc ”informaţia bolii”.

”Diferenţa dintre un om bolnav şi unul sănătos este nivelul de conştienţă. Întrerupătorul este conştienţa, pe care îl pot comuta, pentru a-mi da lumină sau pot să nu îl comut şi să îmi dea întuneric, adică boală”, conchide Stelian Chivu.

Prin urmare, este necesar pentru cei care vor să evolueze să devină conştienţi de acest lucru, să dorească asta, să acţioneze pentru a face lucrurile să se întâmple, să obţină rezultate şi nu în ultimul rând să împărtăşească din cunoaşterea lor şi celorlalţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite