Aplicaţia care reduce drastic accidentele rutiere provocate de „textingul la volan“. Este creată de doi tineri români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi inventatori fac o demonstraţie a funcţionării aplicaţiei FOTO Valentin Trufaşu
Cei doi inventatori fac o demonstraţie a funcţionării aplicaţiei FOTO Valentin Trufaşu

Andreea Alice Drăguşin şi Marian Leică, ambii studenţi în anul I, respectiv anul IV la Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, au creat recent o aplicaţie care se montează la bordul maşinii şi care poate identifica anumite tipare comportamentale ale şoferului.

Andreea Alice Drăguşin (20 de ani) şi Marian Leică (22 de ani) sunt membri în Cercul Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, coordonat de Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi, în care se înscriu studenţii dornici să-şi testeze creativitatea şi rezistenţa la efort prin rezolvarea unor probleme al căror grad de dificultate creşte odată cu avansarea în anii de facultate. 

Cei doi tineri au venit cu ideea creării unei aplicaţii care să prevină accidentele de circulaţie provocate de ceea ce se numeşte „texting la volan“. Este vorba de acei şoferi care scriu mesaje pe reţelele de socializare în timp ce şofează, un obicei care se soldează în cele mai multe cazuri cu producerea unor grave accidente de circulaţie.

Textingul la volan este mult mai periculos decât vorbitul la telefonul mobil în timp ce conducem maşina pentru că distrage aproape total atenţia conducătorului auto de la şofat şi, în cel mai bun caz, îi reduce mult capacitatea de reacţie în cazul în care îi apare un obstacol în faţa şi trebuie să acţioneze rapid. 

„Este o aplicaţie care detectează mişcările şoferului printr-o cameră de luat vederi miniaturală, montată în plafonul maşinii. Sunt anumite tipare pe care le recunoaşte. Este vorba de şoferii care scriu mesaje pe telefonul mobil sau care fac live-uri pe reţelele de socializare“, ne explică Marian Leică.

Cei doi studenţi au plecat de la ideea unor transportatori de a monta camere de luat vederi în plafonul maşinilor pentru ca dispecerii să poată urmări ce fac şoferii în timpul curselor pe care le efectuează. Acestea au surprins de multe ori tragediile rutiere în care au fost implicate aceste maşini după ce şoferii au început să scrie mesaje pe telefonul mobil.

„Practic, aplicaţia creată de noi identifică telefonul mobil. Pe baza anumitor tipare comportamentale, când stabileşte că şoferul tastează pe telefonul mobil, porneşte o alarmă, care îl atenţionează astfel că nu este în regulă ceea ce face“, ne introduce puţin Andreea Alice Drăguşin în modul cum funcţionează aplicaţia.

Nu poate fi păcălită de şoferi

Pentru a înlătura pericolul producerii unui accident de circulaţie, aplicaţia acţionează gradual, însă într-un interval de timp extrem de scurt, de doar câteva secunde.

Astfel, într-o primă fază emite un semnal sonor pentru a-l avertiza pe şofer să nu mai scrie mesaje pe telefonul mobil. Dacă acesta continuă, este anunţată Poliţia şi dispeceratul, dacă este un transportator, iar finalmente opreşte alimentarea cu carburant a autovehiculului.

„Am testat sistemul timp de trei luni de zile şi am constatat că detectează imediat telefonul mobil când acesta este deschis de către posesor şi apoi când începe să scrie un mesaj, iar imediat se declanşează alarma. Dacă telefonul este folosit ca GPS, recunoaşte acest lucru şi nu porneşte alarma“, ţine să precizeze Andreea.

Modul de operare al aplicaţiei este foarte simplu. Camera de luat vederi amplasată în plafonul maşinii transmite datele unui calculator, care este conectat la computerul de bord al autovehiculului. În funcţie de acţiunile şoferului, sistemul creat de cei doi studenţi aplică măsurile de prevenire a accidentelor pe care le menţionam anterior.„Noi ne-am gândit ca acest sistem să fe inclus în dotarea maşinii. Deci, producătorul să găsească o soluţie pentru a-l încorpora în bordul maşinii şi de a-l conecta la computerul autovehiculului. Acest lucru nu este deloc complicat. Important de spus este că acest sistem nu poate fi păcălit. Aplicaţia va fi introdusă în sistemul electronic al maşinii, iar dacă se încearcă anularea sau modificarea ei, maşina nu mai porneşte“, ne dezvăluie Marian.

Textingul la volan, afecţiune psihologică

Aplicaţia ar costa, conform unor estimări preliminare, cam 300-400 de euro şi ar fi inclusă în preţul maşinii la achiziţionare. Psihologii americani au identificat deja o nouă afecţiune psihică care se numeşte „texting wild driving“, care reprezintă practic o dependenţă a multor şoferi de a scrie mesaje pe telefonul mobil în timp ce şofează.

„Cred că orice părinte ar dori să cumpere pentru copilul său care abia şi-a luat permisul o maşină cu un astfel de sistem la bord. La fel şi firmele de transport marfă sau de transport de pasageri, pentru că vorbim până la urmă de salvarea de vieţi şi nu sunt puţine“, ne mărturiseşte Florin Marin Bogdan, coordonatorul celor doi studenţi.

Andreea doreşte ca aplicaţia creată împreună cu colegul său să reducă semnificativ numărul accidentelor rutiere provocate de textingul la volan, având o dorinţă de când era mic copil de a schimba lumea prin tehnologie.

Tânăra a făcut parte recent din echipa care a creat un automobil autonom, cu care a obţinut un premiu special la un concurs organizat de firma Bosh. De asemenea, a participat cu o altă echipă de studenţi la o competiţie de aeronautică în Franţa, unde a ajuns în finală cu o soluţie de frânare aerodinamică a unei nave care efectuează zboruri suborbitale când reintră din spaţiu în atmosfera terestră.

Marian este deja un „veteran“ în materie de invenţii şi inovaţii, aceasta fiind al treilea sistem pe care îl crează de când a devenit membru în Cercul Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor. În urmă cu câteva săptămâni, tânărul a testat cu succes una dintre inovaţiile sale, o imprimantă 3D upgradată cu o freză de mare precizie, ce permite finisarea materialelor la un nivel mult mai avansat decât s-a făcut până acum.

Marian s-a gândit că imprimanta sa upgradată poate fi folosită pentru a crea diverse părţi ale corpului uman. Pentru asta ar urma să fie folosit un plastic dur biocompatibil pentru a crea la imprimanta 3D o mandibulă sau o parte din femur, de pildă, iar în viitorul apropiat va monta pe imprimantă şi un laser de mare precizie, care va face finisări extrem de fine, sub un milimetru.

Studentul s-a gândit că astfel poate ajuta persoanele care au suferit diferite accidente sau care au diverse afecţiuni, iar diverse părţi ale corpului uman, cum ar mandibula, rotula de la genunchi sau o bucată de os le-au fost afectate iremediabil, fiind necesară înlocuirea lor rapidă. În urmă cu câteva luni, tânărul a creat un sistem bazat pe vederea artificială, ce presupune detectarea prin intermediul camerelor de supraveghere a unor activităţi şi acţiuni suspecte.

Studentul a creat practic un algoritm matematic care rulează pe un sistem embedded. Mai exact, este vorba de un minicalculator, ce transmite în timp real alerte către un operator uman, care în funcţie de natura problemei anunţă Poliţia, trupele antiteroriste sau pompierii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite