VIDEO EXCLUSIV „Oamenii-păianjen” de la malul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Câţiva nebuni frumoşi  din Galaţi şi Tecuci practică un sport mai puţin mediatizat în ţara noastră,  parkour

Copaci, clădiri, gropi adânci, garduri înalte, niciunul dintre aceste obstacole nu reprezintă o problemă pentru practicanţii acestui sport extrem.


Îngerul de la Tecuci

Bogdan Hriscu are 18 ani şi, de un an şi opt luni, este practicant de parkour la Tecuci. De altfel, în oraşul său, numai alţi patru băieţi mai practică acest sport.

În terminologia de specialitate, aceşti sportivi se numesc traceuri, iar antrenamentul acestora include elemente din spaţiul cotidian cum ar fi copaci, balustrade, clădiri. Ei consideră acest gen de antrenament un mod de a scăpa de constrângerile impuse de alte sporturi cât şi unul de depăşire a propriilor limite.
Prietenii îl cunosc pe Bogdan mai mult după porecla „Îngerul Traceur" sau pur şi simplu „Îngerul". Mare parte din timpul său liber şi-l petrece sărind de pe clădiri, alergând prin oraş sau pur şi simplu făcând „trickuri".
Părinţii îl susţin pur şi simplu pentru că îi înţeleg pasiunea. De altfel, conform spuselor sale, parkour-ul i-a schimbat viaţa.
„Eu de mic am fost aşa mai zbânţuit, iar acuma se bucură pentru mine şi mă susţin. De mic săream de pe casă sau alte locuri. De când practic parkour, am început să mă deschid , sunt mai sociabil, mi-am făcut mulţi prieteni noi".
În cei aproape doi ani de când practică această disciplină sportivă, „Îngerul" a avut un noroc incredibil. A reuşit performanţa de a nu se accidenta niciodată grav.
„Am avut accidente mai uşoare. Am căzut în cap de câteva ori , dar m-am ridicat şi n-am avut nimic. M-am lovit o dată la tibie şi mi-am făcut o gaură, dar nu a fost ceva care să mă oprească", a spus el.
Bogdan este fericit că şi-a găsit un scop în viaţă. „Nu este zi în care să nu ies din casă măcar o oră ca să alerg. Caut mereu să-mi depăşesc limitele şi mereu încerc figuri noi."

Traceuri, versus „pokemoni"


Adevăraţii practicanţi ai parkour-ului sunt total dezamăgiţi de cei care postează filmuleţe pe youtube, după ce s-au apucat de câteva zile de sărit de pe borduri.
„Peste tot sunt persoane care spun că practică acest sport, însă ştiu şi ei câteva figuri şi se laudă. Noi îi numim "pokemoni " , deoarece nu dau bine imaginii de parkour. În general, ei strică mobilierul stradal şi pe urmă ne ceartă lumea pe noi când vede că sărim şi zice că suntem cu ăia", povesteşte cu obidă Bogdan.

Antrenament la Capoeira


Foarte multe dim mişcările folosite de traceuri sunt luate din diverse forme de arte marţiale. De altfel, parkouriştii din Tecuci chiar se antrenează în unica sală din judeţul Galaţi mobilată pentru antrenamente de capoeira, un stil de luptă brazilian, ce combină forţa cu dansul.
„Acolo este un sempai care ne mai ajută şi ne mai arată anumite mişcări, pe care ulterior le folosim. De altfel, antrenamentul în respectiva sală are şi un alt aspect. Acolo găsim o groapă cu bureţi, excelentă pentru trickuri"


Scurt istoric


Antrenamentul celor care practică parkour îşi are originea în intrucţia militară folosită de soldaţii francezi. Ulterior, cel care a preluat şi a adaptat metoda naturală a fost David Belle , inspirat de tatăl său , fost militar în Vietnam recunoscut pentru faptele sale de eroism în cadrul "sapeurs-pompiers" - pompierii militari din Paris. David Belle a părăsit şcoala la 15 ani şi s-a dedicat în totalitate dezvoltării artei sale, Le Parkour. Pe acest drum l-au urmat mai multe persoane printre care şi grupul Yamakasi, Jerome Ben Aoues, Sebastien Foucan, Les Tracers.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite