Taxa pe apa de ploaie îi rupe la portofel pe orăşenii care stau la case. Detaliile unei situaţii juridice absurde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa de ploaie costă mult la Focşani
Apa de ploaie costă mult la Focşani

Cazul semnalat de un focşănean intrigat că i s-a facturat la canalizare de cinci ori mai multă apă decât a consumat conform facturii de la apă potabilă scoate în evidentă o situaţia juridică bizară în domeniul furnizării de utilităţi.

De mai mulţi ani, locuitorii municipiului Focşani primesc în factura emisă de Compania de Utilităţi Publice (CUP) pentru apă şi canalizare şi un alt tarif special, pentru apa care provine din precipitaţii, adică aşa-numita apă meteorică. De altfel, această „taxă pe apa de ploaie” nu este specifică doar pentru Vrancea, fiind întâlnită şi în alte judeţe.

Un focşănean a reclamat atât la Compania de Utilităţi Publice (CUP), cât şi la Protecţia Consumatorilor modul cum a fost calculată factura lunii iunie, în care consumul de apă la proprietatea sa a fost de 8 mc, iar cel de canalizare şi ape uzate de peste 5 ori mai mare, respectiv la 42 mc.

„În urma facturii încărcate privind apa pluvială pe care o facturează pentru locuinţa mea, eu locuind la casă în municipiul Focşani, având o suprafaţă totală de 801 m.p., am cerut celor de la S.C. CUP S.A. Focşani să constate că numai o parte din cantitatea de apă provenită din precipitaţii ajunge la gura de canalizare. Aceştia au trimis două persoane care să măsoare şi să constate la faţa locului care este situaţia. Deşi le-am arătat ca nu toată apa de ploaie ajunge la gura de canal, autismul sau ordinile conducerii au dus la acelaşi răspuns: <<se aplică Normativul de scurgere conform celor stabilite de ANRSC, indiferent dacă apa de ploaie ajunge în totalitate, sau nu, la canal>>”, spune Stelian Romeo Ionescu, focşăneanul nemulţumit.

Proprietarul spune că cei de la CUP iau în considerare întreaga suprafaţă de construcţii, aplicând coeficienţii de scurgere ca şi cum apa rezultată ar merge toată la canal, în condiţiile în care cea mai mare parte a apei se scurge în pământ. Spre deosebire de persoanele care stau la casă, proprietarii de la bloc plătesc mult mai puţin, astfel că rar se întâmplă ca acel consum al apei potabile să fie depăşit de apele epurate şi meteorice.

Nemulţumit de constatarea celor de la CUP, bărbatul a reclamat situaţia şi la Protecţia Consumatorilor, care s-a limitat să ofere acelaşi răspuns.

„Vă comunicăm că reclamaţia dumneavoastră a fost soluţionată ca fiind nesoluţionabilă. Operatorul economic prezintă un punct de vedere care este în conformitate cu Legea 241/2006. Reperul canalizare şi epurare ape uzate cuprinde două componente: apa uzată aferentă apei consumate şi reprezintă 80% din consumul efectiv înregistrat lunar pe aparatul de măsură-apometru şi apa pluvială rezultată din  ploi sau zăpezi. Apa pluvială se poate determina prin două feluri: 1): în sistem pauşal, prin înmulţirea  cantităţilor specifice normale cu suprafaţa totală a incintelor construite, excluzându-se terenurile agricole şi grădinile; 2): în funcţie de cantităţile de precipitaţii lunare transmise de ANM. Astfel, valoarea lunară transmisă de ANM este înmulţită cu suprafaţa totală a incintelor", se arată în răspunsul OPC Vrancea.

Cum se apără furnizorul de utilităţi

CUP SA SA, societate la care acţionarii principai sunt Consiliul Judeţean Vrancea şi Primăria Focşani, spune că toţi cetăţenii plătesc ape meteorice în sistem pauşal.

„S.C. CUP S.A. Focşani asigură prin reţeaua publică de canalizare preluarea apelor meteorice din oraş. Acest serviciu este suportat de toţi cetăţenii, în sistem pauşal, calculat în funcţie de cantitatea de precipitaţii transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie şi proporţional cu suprafeţele incintelor construite şi neconstruite ale fiecărui imobil", susţine într-un răspuns mai vechi pe acest subiect CUP Focşani.

O altă ciudăţenie este legată de faptul că apa potabilă, care curge la chiuvetă, are TVA de 9%, în vreme ce aceeaşi apă, care ajunge ulterior în canalizare, are TVA de 19%, asta în condiţiile în care apa de la chiuvetă cu TVA redus ajunge în final, în cea mai mare parte, tot în canalizare.

Vă mai recomandăm:

Disperarea unor săteni rămaşi fără apă în plină pandemie de coronavirus. Care este scuza penibilă a furnizorului de utilităţi

Şefii CUP, luaţi în vizor de primari după ce i-au învinuit pe localnici că fură apă. "Afirmaţiile sunt jignitoare"

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite