Suma ridicolă adusă de Primăria Focşani din fonduri UE în 2018. Municipalitatea are un compartiment special pentru bani europeni, în care lucrează 13 oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Focşani
Primăria Focşani

Edilii din Focşani şi-au propus prin buget, la începutul anului 2018, să atragă 9,050 milioane de lei, adică aproape 2 milioane de euro, din fonduri europene, pentru dezvoltarea oraşului.

Deşi Cristi Misăilă, actualul primar al municipiului Focşani, şi-a stabilit ca obiectiv principal la preluarea mandatului, în 2016, dezvoltarea oraşului cu ajutorul fondurilor europene, acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

La începutul anului 2017 a fost înfiinţat un compartiment special, în cadrul Direcţiei de management al proiectelor şi investiţiilor, cu 13 angajaţi, care să se ocupe strict de atragerea fondurilor nerambursabile.

La întocmirea bugetului pe anul 2018, la începutul anului, la Secţiunea de Dezvoltare, primarul Misăilă a estimat că instituţia pe care o conduce va obţine până la finalul anului aproape 2 milioane de euro, bani europeni, mai exact 9,050 milioane de lei, fonduri cu care să rezolve în special probleme legate de infrastructura şcolară - izolarea termică sau reabilitarea unor şcoli.

Cu toate aceastea, autorităţile din Focşani vor raporta la sfârşitul anului o absorbţie de fonduri europene aproape ridicolă, în sumă de 11.430 de lei, adică puţin peste 2.000 de euro. Acest lucru rezultă din execuţia bugetului local al municipiului Focşani la finalul acestui an.

Misăilă: "Dacian Cioloş e de vină"

Primarul Cristi Misăilă dă vina pe guvernarea Cioloş pentru întârzierea proiectelor, atunci când s-au făcut ghidurile de finanţare.

“Guvernul Cioloş a fost cel care trebuia să lanseze aceste ghiduri de finanţare. Domnul Cioloş a avut temă ca România să nu atragă niciun fond. Guvernul Dăncilă a făcut, dar este greu să recuperezi un start pierdut. Guvernul Cioloş a elaborat nişte proceduri greoaie, care să ne împiedice şi care au fost deja aprobate de Comisia Europeană. Nu mai pot fi întoarse aceste proceduri”, a spus Cristi Misăilă într-o intervenţie publică.

Acesta susţine că municipalitatea are mai multe proiecte demarate, unele în derulare, altele în faza de elaborare a proiectelor şi că abia anul 2019 va însemna transformarea oraşului într-un şantier.

Recent, la o întâlnire cu oamenii de afaceri, primarul s-a lăudat că are, în diverse stadii de implementare, 31 de proiecte cu o valoare de 233,3 milioane lei.

Pe site-ul Primăriei Focşani însă, la capitolul proiecte în implementare, figurează doar şapte proiecte, cu o valoare de 90 de milioane de lei, din care 70 de milioane de lei este doar valoarea proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare în cartierul Bahne, Focşaniul fiind invitat să adere la acest proiect.

Cum precizam la început, la nivelul primăriei Focşani s-a înfiinţat un compartiment de fonduri europene care are 13 angajaţi, plătiţi destul de bine, cu salarii între 4.000 şi 6.000 de lei pe lună (10.000 de lei/lună în cazul şefului de serviciu), compartiment care nu şi-a dovedit până acum eficienţa. 

De altfel, din parcurgerea execuţiei bugetului, se poate vedea clar că singurul capitol la care a excelat Primăria Focşani a fost cel legat de alocarea de fonduri pentru salariile funcţionarilor.

Astfel, faţă de un buget estimat de 44 de milioane de lei pentru plata salariilor în 2018, municipalitatea a reuşit să ducă fondul de salarii la 53 de milioane de lei, în acest an fiind făcute mai multe rectificări prin care bani de la investiţii au fost mutaţi pentru salariile angajaţilor proprii şi din instituţiile subordonate.

Nici Programul Naţional de Dezvoltare Locală nu a salvat Primăria Focşani în materie de investiţii, fiind decontate lucrări de doar 1,2 milioane de lei, adică atât cât s-a lucrat. Primăria Focşani se laudă că are proiecte de 19 milioane de lei prin PNDL.

Care sunt proiectele cu fonduri europene în implementare

Pentru zona de învăţământ Primăria Focşani şi-a prevăzut atragerea în anul 2018 a sumei de 6,2 milioane lei, dar suma atrasă a fost zero.

“Creşterea performanţei energetice la corpul de clădire şcoală şi execuţia lucrărilor conexe Şcoala Duiliu Zamfirescu”- proiect  valoare 5.295.083 lei;

“Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009- 2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice – Etapa a II-a” –proiect valoare 70.030.293 lei;

“Creşterea performantei energetice la corpul de clădire al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” si execuţia lucrărilor conexe”- proiect valoare  1.903.335 lei;

“Creştere eficientă energetică imobilul corp şcoală, inclusiv lucrări anexe, pentru Şcoala Gimnazială - Ion Basgan”-proiect valoare 6.333.298 lei;

“Creşterea performanţei energetice a imobilului - Cantina Şcoala – în administrarea Colegiului Tehnic "Valeriu D.Cotea" Focşani şi lucrări conexe realizării îmbunătăţirii performanţei energetice” –proiect valoare 1.415.987 lei;

“Viziune şi performanţă prin implementarea unor instrumente de planificare strategică, sisteme de managementul calităţii/performanţei şi a unor sisteme informatice inovative la nivelul Municipiului Focşani”-proiect valoare 4,229,441 lei;

“Uniţi pentru comunitate – parteneriat eficient pentru dezvoltare locală integrată în Municipiul Focşani”-proiect valoare  1.393.636 lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite