Poetul rus Aleksandr Puşkin, martor al devastatorului cutremur care a avut loc în 1802, în Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Puşkin, cel mai mare poet rus
Aleksandr Puşkin, cel mai mare poet rus

Informaţia a fost dezvăluită de seismologul Gheorghe Mărmureanu, care a primit o scrisoare în acest sens de la academicianul Anatolie Drumea, din Republica Moldova.

În 1802, în ziua de 14 octombrie, de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva, a avut loc în zona Vrancea cel mai mare cutremur de care se ştie până acum în România.

Potrivit seismologilor, cutremurul a avut între 7,9 şi 8,2 grade pe scara Richter iar unda sa de şoc s-a simţit şi în Moscova,Sankt Petersburg, Insula Creta şi Marea Egee.

Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a spus cu ocazia unui simpozion desfăşurat recent la Adjud că la acel eveniment a fost martor însuşi marele poet rus Aleksand Puşkin, care avea doar trei ani pe atunci.

„A fost un cutremur de mare adâncime, circa 140-145 km, şi el a avut efecte până la Moscova. Academicianul Drumea de la Chişinău arată într-o scrisoare pe care mi-a trimis-o că în curtea Bibliotecii Universităţii Lomonosov era o bonă cu un copil în landou şi a văzut cum la orele 13.53 statuile şi băncile din piatră s-au răsturnat. În acel landou era Puşkin”, a menţionat Gheorghe Mărmureanu.

Puşkin a trăit între 1799 şi 1837 şi este considerat cel mai mare poet rus şi fondatorul literaturii ruse moderne.

Mai puteţi citi:

VIDEO Mărmureanu: „Un cutremur major este posibil să se întâmple în 2040 sau spre sfârşitul secolului”

Istorie „zguduitoare“: cele mai puternice cutremure care au înspăimântat România

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite