Persoanele care refuză cardul de sănătate pot merge la medic şi cu adeverinţă de asigurat, actualizată la fiecare trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardul de sănătate devine funcţional de la 1 februarie
Cardul de sănătate devine funcţional de la 1 februarie

Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate va fi operaţional începând cu 1 februarie 2015, în primele trei luni putând fi folosite în paralel şi adeverinţe de asigurat.

Guvernul a anunţat astăzi că de la 1 februarie va deveni operaţional cardul de sănătate şi va putea fi utilizat de către asiguraţi la medicii de familie, în spitale şi în farmacii, precum şi de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale.

Primele trei luni vor fi însă experimentale, cardul putând fi utilizat în paralel cu sistemul actual, respectiv adeverinţa de asigurat, astfel ca de la 1 mai cardul să
devină unicul instrument de validare a serviciilor medicale.

Pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală nu este necesar cardul naţional de asigurări sociale de sănătate.

Totodată, „persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani după 1.02.2015 sau dobândesc calitatea de asigurat prin plata contribuţiei ulterior acestei date şi, ca urmare, nu li s-a emis încă un card naţional de sănătate, vor face dovada calităţii de asigurat in  baza  unei adeverinţe de asigurat eliberată de casa de asigurări de sănătate. Această adeverinţă este valabilă până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia”.

Guvernanţii au introdus şi o prevedere care vizează exclusiv persoanele care refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă.

„Acestea vor depune o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidenţă, însoţită de cardul naţional, în situaţia în care acesta a fost distribuit. Aceste persoane vor face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, având o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă”, arată Guvernul.

Cardurile naţionale de sănătate nedistribuite şi predate de către operatorul de servicii poştale la casele de asigurări de sănătate urmează a fi distribuite asiguraţilor de către casele de asigurări de sănătate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical.
  
Mai puteţi citi:

Card de sănătate sau drac? Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei: „Nu veţi scăpa nici în gaură de şarpe de control. Ce a fost pe vremea lui Ceauşescu e nimica-toată“

Cardul naţional de sănătate naşte tot mai multe controverse în rândul populaţiei, alimentate de multe ori şi de oamenii bisericii. Recent, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Ciprian, a făcut o serie de declaraţii în acest sens, prin care atrage atenţia oamenilor că sunt monitorizaţi mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu.

Trei vrânceni au refuzat cardul de sănătate din motive religioase

Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate Vrancea a distribuit până în prezent peste 300 de carduri de sănătate asiguraţilor din judeţ, cele mai multe ajungând la persoanele dializate.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite