Pentru olimpicii vrânceni nu s-au inventat  facultăţi în România care să-i ajute să-şi atingă ţelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nero Budur face carieră ca matematician în Statele Unite  FOTO: Facebook
Nero Budur face carieră ca matematician în Statele Unite  FOTO: Facebook

Cei mai buni liceeni aleg calea străinătăţii, pentru a urma universităţi de prestigiu mondial. Doar de la Colegiul Naţional „Unirea” au plecat în această toamnă să studieze peste hotare 30 de absolvenţi, reprezentând 15% din numărul absolvenţilor.

Paul Adrian Gafton are 18 ani şi este elev în clasa a XII-a la cel mai prestigios liceu din Focşani, Colegiul Naţional „Unirea”.

În ultimii ani a fost o prezenţă constantă la olimpiadele naţionale de informatică, dar excelează şi la celelalte discipline de învăţământ, precum fizica, chimia, biologia, îndrăznind să acopere cât mai multe domenii din zona ştiinţifică Motto-ul după care se conduce în această lume este „cu cât ştiu mai multe, cu atât e mai uşor să realizez ceva în viaţă”. Informatica este un domeniu pe care îl stăpâneşte la perfecţie.

Spune că la Colegiul Naţional „Unirea” are privilegiul să fie instruit de dascăli cu totul speciali, nu numai bine pregătiţi, ci şi aplecaţi către problemele adolescenţilor.

Tânărul îşi doreşte însă să facă cercetare în informatică la nivel înalt, iar pentru acest lucru ţara noastră nu este pregătită să-i ofere foarte multe pentru a-şi realiza visul.

1

„În România nu s-a inventat încă facultatea pe care vreau să o urmez, aşa că o să dau la „Inteligenţă Artificială”, în Marea Britanie, în domeniul programărilor de calculatoarele. Vreau să fac computerul să gândească ca omul”, ne  spune Adrian despre ţelul său principal pentru următoarea perioadă.

De altfel, vârfurile Colegiului Naţional „Unirea”, cu mici excepţii, au plecat la studii în străinătate după absolvirea liceului. În această toamnă să studieze peste hotare 30 de absolvenţi, reprezentând 15% din numărul absolvenţilor, preluând astfel modelul colegilor lor mai „bătrâni”, care astăzi fac carieră în lume.

Nero Budur, în vârstă de 36 de ani, este un matematician care face cinste ţării noastre peste ocean, fiind considerat printre cei mai promiţători cercetători în domeniul geometriei algebrice.

Când avea doar 26 de ani a devenit doctor în matematică iar în prezent predă această materie la Universitatea Illinois din Chicago.

După finalizarea studiilor liceale, a ales să plece cu familia în Statele Unite ale Americii, cu Loteria Vizelor, considerând că este locul unde îşi poate realiza visul.

„Timp de doi ani a fost foarte greu. În anumite circumstanţe în viaţă trebuie să-ţi forţezi capacitatea de acomodare la maxim ca să poţi progresa. Ceea ce nu se poate şi fără un dram de noroc. Am început de la zero: mergeam la colegiu la studii, dar şi munceam ca ajutor de chelner, geamgiu sau la livrări de pizza. Aveam cărţile mele separate de matematică, pe care le citeam şi care mi-au prins la fel de bine ca problemele din clasa a cincea pentru faptul că m-au adus aproape de cei care m-au îndrumat mai departe în carieră", ţine să precizeze Nero.

1

După toată această experienţă, Nero Budur este astăzi cadru universitar la celebra Universitate „Notre Dame" din Chicago, fiind specializat în geometria algebrică.

A scris zeci de studii de specialitate despre teoria numerelor, algebra comutativă şi geometria diferenţială, fiind membru al American Mathematical Society şi al Mathematical Association of America.

Cercetările sale în domeniul matematicii sunt sponsorizate de cunoscuta agenţie „National Science Fondation", agenţie guvernamentală a Statelor Unite ale Americii.

În România, vine odată pe an. „Pentru mine este o plăcere de fiecare dată când mă întorc. Vizitez familia, prietenii şi merg în alte locuri din România în care nu am mai fost. Fără doza anuală de România, dorul de locurile natale ar fi prea mare”, spune Nero Budur.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite