Monumentul Eroilor din curtea fostului Mopaf, păzit de gunoaie şi de buruieni
0Monumentul istoric este dedicat Eroilor Regimentului de Artilerie 11, acesta evocând atât luptele de la 1913 din cel de-al Doilea Război Balcanic, cât şi cele din Primul Război Mondial.
Construcţia a fost ridicată în curtea unităţii de artilerie în anul 1937, dar după anii '60, când s-a dezvoltat platforma industrială a oraşului şi s-a construit Combinatul de Prelucrare a Lemnului, monumentul a rămas în incinta societăţii, fiind îngrijit de întreprindere.
Din păcate, odată cu falimentarea şi demolarea combinatului de lemn, monumentul a fost dat uitării, iar astăzi este acoperit de bălării.
Cu toate că Primăria Focşani ne informa în urmă cu două săptămâni că terenul viran din curtea Mopaf urma să fie curăţat de angajaţii ENET, în cadrul „săptămânii curăţeniei”, se pare că acest lucru nu s-a întâmplat.
Consilierul local Lilian Ilie a mers ieri în zonă şi a fotografiat Monumentul „păzit” de bălării.
„În calitate de consilier local al Municipiului Focsani, solicit colegilor mei să iniţiem un proiect de hotărâre prin care sa schimbăm soarta acestui monument ridicat în cinstea eroilor neamului din Primul Război Mondial! Acesta se afla lângă intrarea de la SC ENET Sa şi în curtea fostului CPL”, anunţă Lilian Ilie.
Acest monument are o istorie interesantă. Ridicarea lui s-a făcut târziu, în 1937. Comandantul Regimentului 11 Artilerie, în dorinţa de a perpetua şi slăvi memoria ofiţerilor şi ostaşilor morţi pentru patrie în 1913 şi 1916-1919 a luat iniţiativa ridicării unui monument în curtea regimentului.
Din cauză că fondurile nu erau suficiente, Primăria Focşani era rugată să contribuie ca această operă să poată fi dusă la bun sfârşit. Banii de început au fost obţinuţi inclusiv din tipărirea a 50 invitaţii pentru şezătoarea muzicală care a avut loc în ziua de 10 aprilie 1937, sub patronajul comandantului Diviziei a 6-a.
Pentru că scopul era unul nobil, Primăria Focşani era rugată să ajute la plasarea tuturor acestor invitaţii al căror cost era de 31 de lei de persoană. Mai mult decât atât, Primăria Focşani comunica Reg .11 Artilerie pe 7 aprilie 1937 că a prevăzut în buget suma de lei 2000 lei drept subvenţie pentru ridicarea unui monument al eroilor Reg. 11 Artilerie.
Ce spune legea cu privirela protejarea monumentelor istorice
prevederile Legii nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice, sunt clare:
Monitorul Oficial, Partea I nr. 407/24 iulie 2001:
"Art. 8. - (1) Pentru fiecare monument istoric se instituie zona sa de protecţie, prin care se asigură conservarea integrată a monumentului istoric şi a cadrului său construit sau natural
Art. 9. - (1) Monumentele istorice sunt protejate indiferent de regimul lor de proprietate sau de starea lor de conservare.
(2) Protejarea monumentelor istorice este parte componentă a strategiilor de dezvoltare durabilă economico-socială, turistică, urbanistică şi de amenajare a teritoriului, la nivel naţional şi local.
Art. 10. - (1) Orice intervenţie asupra monumentelor istorice şi asupra imobilelor din zona lor de protecţie, precum şi orice modificare a situaţiei juridice a monumentelor istorice se fac numai în condiţiile stabilite prin prezenta lege".