La omul sărac nici boii nu trag. Proiectul parcului eolian de la Mărăşeşti a fost stopat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Morile de vânt nu au mai ajuns la Mărăşeşti
Morile de vânt nu au mai ajuns la Mărăşeşti

Investitorii au renunţat să mai construiască parcul eolian după ce Guvernul a luat decizia amânării până în anul 2017 a acordării certificatelor verzi către producătorii de energie regenerabilă.

În urmă cu trei ani, Primăria Mărăşeşti a semnat un contract cu o firmă multinaţională cu capital german, unguresc şi românesc, cu sediul la Cluj, privind concesionarea a 450 de hectare de izlaz, teren aflat în administrarea consiliului local, pentru dezvoltarea unui parc eolian pe o suprafaţă de 400 de hectare.

Pe această suprafaţă urma să fie construit un parc eolian de 40 de turbine de mare capacitate, investiţia fiind cifrată la mai multe milioane de euro de euro.

Pentru cel mai sărac oraş al judeţului, aceast lucru reprezenta o oportunitate uriaşă de a ieşi din impasul în care se află de mai mulţi ani.

În această toamnă însă autorităţile de la Mărăşeşti au primit de la investitor vestea că proiectul nu va mai fi realizat, chiar dacă s-au investit sume uriaşe în avize, autorizaţii şi alte acţiuni premergătoare demarării proiectului.

„Ne-au transmis că proiectul nu se va mai finanţa, din cauza certificatelor verzi amânate de Guvern. S-au băgat mulţi bani până acum în proiectul acesta, cred că sute de mii de euro, plus bani care au fost daţi drept redevenţă vreo doi ani Primăriei Mărăşeşti. Pentru că este un contract în vigoare de concesiune pe 49 de ani avem de primit pentru anul trecut peste 400.000 de lei, fără penalităţi de întârziere. Va trebui să mergem în instanţă să-i recuperăm, apoi să denunţăm contractul, care este foarte bine făcut. Vă daţi seama că dacă am fi avut banii ăştia nu mai depindeam de nimeni”, ne-a precizat Valerică Chitic, primarul oraşului Mărăşeşti, care spune că dacă proiectul parcului eolian ar fi fost viabil în conturile primăriei ar fi intrat anual peste 100.000 de euro, plus 1% din contravaloarea energiei vândute de această firmă în sistemul naţional.

Potrivit acestuia, de două luni primăria are conturile blocate de ANAF, pentru datorii neplătite la asigurările sociale ale angajaţilor, astfel că toţi banii care intră în conturile administraţiei locale ajung la fisc.

În trecut, şi fostul fotbalist Adrian Ilie s-a arătat interesat de o afacere cu eoliene la Mărăşeşti, dar după o vizită în teren lucrurile nu au mai evoluat. 

Mai puteţi citi:

Mărăşeşti, oraşul erou care se zbate în sărăcie şi şomaj

Oraşul trece printr-un unul dintre cele mai grele momente ale existenţei sale. Localitatea în care trăiesc astăzi în jur de 8000 de suflete e bântuită de sărăcia lucie şi de şomaj.

Adrian Ilie scoate Mărăşeştiul din faliment cu eoliene

După ce a renunţat la fotbal, Adrian Ilie s-a apucat serios de afaceri în turism şi imobiliare. Adrian Ilie, împreună cu Enrique Roig Olmos şi Juan Bautista Soler, foşti preşedinţi la Valencia, au fost ieri la Mărăşeşti pentru a discuta cu primarul oraşului despre deschiderea unei mari centrale eoliene.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite