FOTO VIDEO Cum este să fii pelerin la Lourdes, locul unde minunile se întâmplă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cel mai mare loc de pelerinaj catolic si greco-catolic din lume, neinterzis altor vizitatori cu altă opţiune religioasă sau chiar necredincioşilor.

GALERIE FOTO

Peste 5 milioane de persoane vizitează, anual, acest loc din sudul Franţei, aflat în zona de contact dintre Munţii Pirinei si larga câmpie piemontană. Oameni curioşi să experimenteze emoţii, dar mai ales oameni care au nevoie de vindecare trupească sau sufletească vin aici cu speranţă.

M-am alăturat pelerinilor din diaspora italiana, 21 de credincioşi ai părintelui Daniel Paul Veres, care slujeşte la San Salvatore zile Coppele din Roma, de rit bizantin. Aceştia şi-au dorit cu adevărat să participe cu sufletul la toate slujbele şi procesiunile din locul unde, cândva, unei fetişcane pure şi nevinovate, i s-a arătat la o grotă din preajma unei gropi de gunoi, chipul imaculat al unei femei. Signora. Adică, Fecioara din Lourdes.

Steagul României a fost acolo, prin pelerinii săi, chiar dacă aceştia reprezentau Diaspora. Românii din Paris, însoţiţi de preoţii Cristi Crişan şi Mihai Marina, dar si cei din Satu-Mare s-au alăturat grupului, astfel că, în perioada 4-8 mai aproape 350 de români s-au rugat Mariei şi fiului lui Dumnezeu, Isus, să le vindece toate rănile şi să le ierte toate păcatele. Apa sfântă, cea care este captată de la izvorul apărut în Grotă Sfântă, după ce copila Bernadetta a tot vorbit cu "signora" de vreo 18 ori face minuni. Vindecă la propriu, chiar dacă, ştiinţific vorbind, este pură apă potabilă.

image

Curge la robinet, se umplu sticle şi bidoane întregi. Nu e nevoie de vreo slujbă specială de aghesmuire, pentru că prima slujba s-a întâmplat demult, atunci când Fecioara i s-a arătat Bernadettei şi a rugat-o să scormonească cu degetele în pământ până va apărea izvorul.

De atunci, de când toţi cei care o credeau nebună şi lipsită de prea multă carte, numărul celor care a crezut în minuni s-a înmulţit. Peste tot, oameni cu dizabilităţi, conduşi de voluntari ai ordinului de Malta sau nu, vin la Lourdes sperând într-o minune.

Catedrala şi multele capele, o biserică subterană cu peste 20.000 de locuri, găzduiesc pentru rugăciune milioane de oameni cu speranţă. Legendă sau realitate,  minunile se întâmplă, rugăciunile se repeta deseori într-o zi, atât în timpul procesiunilor, dar si in afara lor.

De lângă Catedrala din Lourdes porneşte Drumul Crucii. Pe acest drum exista 15 ansambluri structurale care reproduc, de fapt, drumul lui Isus pe Golgota.

La fiecare ansamblu, pelerinii se roagă, fiecare grup pe limba lui, dar cu aceeaşi comunicare comună. Procesiunea începe, zilnic, pe la ora 16.00 şi se încheie în Piaţa Catedralei.

O altă procesiune importantă, care începe la ora 21.00, este cea a lumânărilor. Este un fel de reuniune a tuturor pelerinilor de peste tot din lume, care se roagă în aceeaşi limbă. Steagurile tuturor naţiunilor prezente flutură, în luminile lumânărilor, iar la final rugăciunea "Ave Maria" este rostită tot de atâtea ori pentru naţiunile prezente. Cu adevărat emoţionant şi cu efect pozitiv.

image

Lourdes este un loc în care trebuie sa ajungeţi, chiar dacă nu sunteţi catolici. Este un loc în care bunătatea sufletească este omniprezentă. Te relaxezi şi ranchiuna acumulată în timp dispare. Pe lângă toate spaţiile de meditaţie spirituală amenajate în Lourdes, există şi alte atracţii geografice care completează starea fizică de beatitudine. Munţii Pirinei, acoperiţi de zăpadă, ce pot fi văzuţi nu doar din oraş, dar mai ales de la castel sau din vârful lui “Pic du Jer”,  pe care se poate ajunge cu funicularul.

image

Efortul de a ajunge acolo poate fi mare, dar Lourdes si-a deschis şi un aeroport. Astfel că din primăvară până-n toamnă vă aşteaptă. TOTUL, acolo, este o minune! Nu uitaţi pelerina de ploaie, dar dacă o uitaţi, găsiţi tot ce va lipseşte la magazine. Puteţi vorbi orice limbă, cu precădere franceză şi italiana! Sigur vă veţi descurca! Prima dată să beţi o gură de apă, apoi să atingeţi pereţii grotei. Să vă rugaţi şi să meditaţi în orice capelă construită în Lourdes, să vă îmbăiaţi şi să priviţi munţii si cerul. Maria, Bernadetta, spiritul sfânt şi speranţa vă vor însoţi peste tot! Nu scriu din auzite!

Mulţumesc pentru toate experienţele trăite la Lourdes preotului Daniel Veres şi credincioşilor săi de la Roma,  sorei Clara pentru ghidajul special pe "calea Bernadettei", precum şi Sfântului Nicolae care a făcut sa avem parte de vreme frumoasă. Nu, nu m-am convertit niciunde, iubesc ştiinţa şi tot Universul, dar nici minunile nu-mi fac rău! Deloc!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite