FOTO VIDEO Gara din tavan, o pasiune de apartament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Gătej are o pasiune pentru trenuleţe   FOTO: Ştefan Borcea
Ion Gătej are o pasiune pentru trenuleţe   FOTO: Ştefan Borcea

Ion Gătej (52 de ani), un taximetrist din Focşani, şi-a amenajat în apartamentul său o linie ferată suspendată cu o lungime de 40 de metri. Pe şinele amplasate imediat sub plafon, două trenuri în miniatură străbat camerele prin tuneluri „săpate“ în pereţi.

O locomotivă la care au fost ataşate un vagon de persoane, unul de marfă şi altul plin cu motorină a deraiat pe linia ferată dintr-un apartament de pe Strada Diviziei din Focşani. „Acarul Păun“ a fost tocmai „impiegatul de mişcare“ Ion Gătej, vinovat că şi-a neglijat sarcinile de serviciu pentru a-şi întâmpina un oaspete.
Din fericire, nu au existat victime în urma incidentului, iar trenul a revenit pe şine.

Aşa decurg, uneori, evenimentele în apartamentul focşăneanului Ion Gătej (52 de ani), strungar de meserie şi taximetrist de nevoie. Pasionat de trenuleţe în miniatură, omul şi-a amenajat 40 de metri de linie ferată suspendată pe lângă pereţii apartamentului său de la etajul 3, pe care circulă două trenuleţe.

DECLICUL

Ion Gătej locuieşte singur într-un apartament de trei camere şi şi-a pus în cap în urmă cu aproape doi ani să realizeze o idee încolţită încă de acum un deceniu, pe când se afla în Marea Britanie, la muncă. Într-o zi în care a primit liber de la restaurantul unde lucra ca bucătar, a luat-o la pas prin Londra şi s-a oprit în faţa unui magazin de jucării.

1

„Nu mi-a venit să cred ochilor ce am văzut acolo! Era o imensitate de magazin, pe vreo trei etaje, plin cu jucării, iar eu, fascinat de minunile din faţa ochilor, cum nu mai văzusem niciodată aşa ceva, am petrecut câteva ore bune învârtindu-mă printre splendorile de acolo“, relatează Ion Gătej momentul care i-a declanşat „nebunia“.

Dintre toate obiectele din magazin, privirile i-au rămas fixate pe trenuleţele în miniatură care se mişcau într-un colţ de raion ca într-o poveste, bucurând ochii privitorilor.

Aveai senzaţia că eşti într-o gară adevărată, aşteptând ca trenul să se oprească şi să te poţi urca în el pentru o călătorie. Am şi acum în minte acea imagine şi aud glasul roţilor de tren din magazinul acela. Bineînţeles că m-a captivat, dar când mi-am aruncat ochii la preţul acelei jucării m-am liniştit: 2.000 de lire (circa 2.500 de euro). Înseamnă mult şi pentru slujbaşii englezi, care au venituri mari, dar pentru mine însemna enorm. Însă gara aceea, cu trenuri şi căi ferate, merita toţi banii“, spune Ilie Gătej.

După şapte ani de experienţă englezească, una plăcută, spune el, întreruptă de nişte necazuri apărute acasă, a revenit în ţară şi s-a angajat ca taximetrist în Focşani. Totuşi, imaginea aceea frumoasă din magazinul de jucării din Anglia nu i-a dispărut niciodată din gând şi l-a ambiţionat să-şi pună mintea la contribuţie pentru a aduce şi la el în apartament o gară, cu cale ferată şi trenuri care să se mişte de colo  până colo. Şi-a făcut planuri peste planuri şi într-o zi s-a apucat de treabă.

3

După un an şi jumătate de muncă migăloasă a spus fericit că şi-a făcut damblaua.

CALE FERATĂ DIN PARCHET TĂIAT CU TRAFORAJUL

„Am vrut să fie ceva făcut şi de mâna mea, că doar la viaţa mea am fost strungar matriţer, până când fabrica a fost închisă şi ne-au trimis pe toţi acasă. Mai întâi, ca să fiu sigur de pornire, am cumpărat două trenuleţe de jucărie, cu telecomandă, care m-au costat 300 de lei. Atât mi-am permis eu, iar dacă voi avea mai
mulţi bani le voi înlocui, în timp, cu altele mai performante, pentru că se găsesc acum“,
povesteşte meşterul  Ion Gătej.

Partea cea mai dificilă a fost construirea şinelor de cale ferată. Şi-a procurat parchet laminat, gros de opt milimetri, şi cu traforajul şi cu pila, încet-încet, fără să-l grăbească nimeni, a confecţionat materialul pentru liniile de cale ferată.

Vă daţi seama cam ce înseamnă 40 de metri liniari de cale ferată, pe care ulterior le-am îmbrăcat în foiţă de aluminiu. Îmbinările au fost cele mai migăloase, pentru că trebuie să respecţi cotele, unghiurile în curbe şi tot ceea ce trebuie să faci ca roţile trenului să se mişte pe şine fără hopuri“, explică Ion Gătej.

Programul său de taximetrist este unul încărcat, câteodată de la şapte dimineaţa până seara târziu, dar zilnic şi-a făcut timp pentru noua sa pasiune.

„GAURĂ LÂNGĂ GAURĂ, CU BORMAŞINA“

Atunci când s-a pus problema asamblării şinelor de cale ferată i-a mai venit o idee „strălucitoare“, pentru care se felicită acum şi care dă farmec întregii sale munci. Ion Gătej a spart în pereţii apartamentului, aproape de tavan,
construind tunele cât să se poată strecura trenuleţele în circuitul pe care îl fac atât înainte, cât şi înapoi.

„Aici chiar că am avut probleme cu vecinii. Am dat gaură lângă gaură, cu bormaşina, de mi-au sărit în cap oamenii de pe scară, pentru că, e drept, lucram seara, când eram şi eu acasă, şi ei acasă“, povesteşte meşterul.

4

Nu le-a spus vecinilor ce intenţii avea, ci că face o modificare în apartament. „Tunelurile le-am construit aproape de nivelul tavanului, pentru că am ţinut ca şinele să fie fixate sus, pe perete. La calea ferată am pus armătură de sârmă de inox şi parapeţi, iar şinele se sprijină din loc în loc de bare de metal confecţionate tot de mine. Tot circuitul pe care se mişcă cele două trenuleţe ale mele este străbătut de leduri, semne de circulaţie şi alte lucruri pe care le-am considerat utile“, mai spune Ion Gătej.

DECORAŢIUNI PE POST DE PEISAJE

El s-a gândit până şi la decoraţiuni de perete pe parcursul traseului pe care îl fac trenuleţele, astfel că, de la nivelul vagoanelor în mişcare, pot fi văzute locuinţe, lanuri de maci şi alte flori de câmp, aşa cum văd pe geamul trenurilor adevărate şi călătorii.

„Decoraţiunile le-am comandat la o firmă din oraş. Nu prea mă încântă şi cred că am să le schimb, să le fac mai aproape de adevăr. Dar, deocamdată, mă mulţumesc cu ce mi-a ieşit“, spune bărbatul.

După o zi de muncă pe taxiul său, seara, când ajunge acasă, se simte relaxat, măcar şi pentru un minut, la auzul glasul roţilor de tren care străbat cei 40 de metri de cale ferată asamblată în locuinţa sa.

„TATA ZICE CĂ AM DAT ÎN MINTEA COPIILOR“

Pentru că are doar foarte puţin timp de când şi-a finalizat opera, i-au trecut pragul apartamentului doar un coleg de muncă şi jurnaliştii.

5

„Părinţii mei locuiesc în acelaşi bloc, dar numai mama a vrut să vadă ce am meşterit eu atâta timp, pentru că am ţinut să fie o surpriză. I-a plăcut, bineînţeles, însă tata nici nu vrea să audă. Zice că am dat în mintea copiilor, acum, la bătrâneţe. Aşa este el, mai dur, dar poate o să vină să vadă că nu e doar o joacă ce am făcut eu“, afirmă el.

Nu ştie dacă or să vină copii la el în casă să vadă ce a născocit, dar dacă cineva i-ar cere să-i construiască aşa ceva în locuinţă, i-ar plăcea să câştige un ban din pasiunea sa. 

O nouă plăcere: cântatul la orgă

 Cât despre investiţia pe care a făcut-o în circuitul feroviar din apartamentul său, Ion Gătej consideră că nu a simţit prea mult la buzunar, pentru că lucrurile au fost făcute treptat.

image

„Apreciez la vreo 4.000 de lei tot ansamblul. Banii i-am dat în timp. Am cumpărat într-o lună leduri, în alta parchet, apoi sârmă, jucării şi nu mi-am pus problema că a fost scump. Aproape că nu am simţit. Timpul a fost însă lung, pentru că e o muncă migăloasă şi am făcut-o după 10-12 ore la serviciu“, se confesează Ion Gătej. Nu concepe să vândă ce a construit, pentru că, în general, el nu se desparte niciodată de ceva care-i place.

ATELIERUL DE LUCRU

Focşăneanul are în plan şi construirea unei maşini de ascuţit pânze de circular. Spune că are pregătite planurile, a studiat cum arată o astfel de maşină în original, dar nu are acum toate uneltele disponibile pentru a o construi. Şi toate acestea le va face într-una dintre camerele apartamentului, pe care a aranjat-o ca atelier de lucru, unul chiar bine utilat. Tot aici a prins viaţă şi linia ferată.

6

O altă pasiune recentă a lui Ion Gătej este şi cântatul la orgă, instrument care îl relaxează foarte mult.

„Eu iubesc muzica. Nu asta din zilele noastre, ci acordurile liniştite, plăcute la auz. Am zeci de casete, CD-uri şi DVD-uri cu muzică, iar când am dispoziţie pun orga în funcţiune şi gânguresc. Sunt departe de a fi un muzician, dar încetul cu încetul se învaţă alfabetul“, încheie Ion Gătej.

Mai puteţi citi:

FOTO Silvicultorul din Focşani care şi-a făcut grădină botanică în faţa blocului

Minerul care a refuzat să se dea bătut. Disponibilizat în anii '90, a pus pe picioare o afacere de succes: o fermă de păsări rare la Mărăşeşti

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite