FOTO Primul Tribunal al Elevilor din România. Liceenii, instruiţi de un avocat al Baroului Vrancea ca procurori, judecători sau apărători, dau verdicte în dosarele colegilor-derbedei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii "magistraţi" au şi ţinuta adecvată
Elevii "magistraţi" au şi ţinuta adecvată

Elevii Colegiului „Valeriu D. Cotea” din Focşani au înfiinţat o instanţă de judecată unică în România, în cadrul propriei şcoli, prin care sunt pedepsiţi liceenii cu probleme disciplinare. Adolescenţii, împărţiţi în procurori, apărători şi judecători, au luat lecţii de Drept Penal de la un avocat al Baroului Vrancea

Amploarea luată de fenomenul violenţei şcolare a determinat câţiva elevi dintr-un liceu focşănean, coordonaţi de un psiholog, să iniţieze un proiect unic în România, privind înfiinţarea unui tribunal al elevilor. În cadrul acestei „instanţe” conduse de elevi instruiţi în a aplica dreptatea, sunt pedepsiţi cei care se abat de la disciplina şcolară.

Practic, liceenii Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea”, care joacă rolul judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor apărării, au fost instruiţi, timp de trei luni, de un avocat din cadrul Baroului Vrancea. Apărătorul cu diplomă le-a predat lecţii de Drept Penal şi i-a învăţat să intre în pielea personajelor pe care le interpretează, după ce şi-au pus la punct propria terminologie juridică.

Accentul a fost pus în special pe infracţiunile care se săvârşesc de regulă în şcoală, cum ar fi bătăile între elevi, distrugerea patrimoniului şcolar, instigarea la violenţă sau chiar discriminarea.

„Cred că este un proiect foarte bine-venit, întrucât consecinţele educaţionale se referă în principal la reducerea violenţei în şcoală. Este un joc judiciar prin care se doreşte reimpunerea disciplinei în şcoală”, este de părere avocata Elena Trifan, cea care s-a ocupat de instruirea elevilor.

Judecaţi după Codul Penal

De la începutul acestui an şcolar, prin faţa „instanţei” liceului din Focşani au trecut şase elevi-problemă, iar pentru luna mai, sunt pregătite deja alte trei „dosare”. De exemplu, agresiunea asupra unui elev a fost judecată de „Complet” conform dispoziţiilor prevăzute de Codul Penal, fapta fiind încadrată la infracţiunea de lovire. Sancţiunea aplicată a fost, însă, una de ordin administrativ, dată după regulamentul de ordine interioară al şcolii.

Elevul pedepsit a fost sancţionat prin eliminarea, timp de trei zile, de la cursuri, fiind obligat să participe la activităţi de curăţenie în şcoală.

„Mă gândesc să urmez o carieră juridică, pentru că rolul de procuror m-a responsabilizat să-mi dezvolt spiritul critic. Am căpătat abilităţi care sigur mă vor ajuta în viaţă. În privinţa elevilor pedepsiţi de noi, pot spune că au trăit pe pielea lor ruşinea de a fi judecaţi în faţa clasei şi nu cred că şi-ar mai dori o experienţă asemănătoare”, ne-a spus Alexandrina Vasile, membru al „instanţei”.

Violenţa în liceu s-a diminuat

Potrivit reprezentanţilor liceului focşănean, în ultima perioadă, s-a constatat o diminuare a abaterilor comise de elevi.

„Am remarcat că a crescut gradul de comunicare între elevi, după implementarea proiectului. Fenomenul infracţional s-a diminuat simţitor, aproape la jumătate. Toţi elevii au devenit mai responsabili pentru faptele lor”, ne-a declarat iniţiatoarea proiectului, psihologul şcolar Maria Novac.

Stenograma unui proces adevărat (pentru protejarea imaginii elevilor judecaţi am decis să notăm cu X şi Y numele lor).

Grefier:Bună ziua!Vă rog să vă ridicaţi intra  completul de judecată.
Preşedinte:Bună ziua!Vă rog să luaţi loc. Domnişoara grefier vă rog să stigati dosarele la număr.
Grefier:În dată de 13 .03.2013 ora 8:00 având ca obiect dosarul numărul  1 distrugere. Detalii despre părţi:Făptuitori: X  şi Y şi partea vătămată :Colegiul Tehnic Valeriu D Cotea având ca stadiu procesual penal.
Preşedinte:Făptuitori X şi Y
Avocatul  Făptuitorului :Lipsa ,îl reprezint sunt avocat Florea Adrian Din clasa 11A
Preşedinte :Partea vătămată Colegiul Tehnic Valeriu D Cotea.
Avocatul părţi vătămate : Lipsa îl reprezint sunt avocat Anghel  Claudiu Din clasa a 10 E
Preşedinte:Domnişoară grefier vă rog să citiţi declaraţia.
Grefier: Citeşte declaraţia: Onorată instanţă ,ţin să aduc la cunoştinţă că la data de 13.03.2013 ora 08:01 a avut loc distrugerea unui bun din patrimoniul liceului Valeriu D.Cotea(spargerea geamului)de la uşa intrării elevilor. Fapta a fost comisă de elevii:X şi Y,c are s-au împins, grăbindu-se să intre în şcoală.
Elevul X dorea să intre în incinta liceului când făptuitorul Y i-a pus piedică, împingându-l în geamul uşii de la intrarea elevilor. Drept consecinţă geamul s-a spart şi a avut loc o serie de pagube material aduse Colegiului Tehnic Valeriu D.Cotea.
Preşedinte:Domnule avocat aveţi  ceva de spus în apărarea făptuitorului?
Avocatul :Onorată instanţă, pe data de 13.03.2013 ora 8,elevii X şi Y se aflau amândoi la intrarea elevilor în şcoală . din dorinţa de a intra cât mai repede, Y s-a  împiedicat  şi în cădere  a spart  geamul . Aş dori să menţionez că elevul Y a  fost împins de X şi ei se afla la prima abatere. De aceea, onorată instanţă,  vă rog să îngăduiţi aducerea martorilor B.L. şi E. M.
Preşedinte:Domnişoară grefier vă rog să consemnaţi: În dată de 13.03.2013 elevii se aflau la intrarea în şcoală  şi din dorinţa de a ajunge mai repede pe hol Y i-a pus piedică  elevului  X, iar acesta  s-a dezechilibrat , iar în cădere a spart  geamul de la uşa  de la intrarea  elevilor în  şcoală .
Preşedinte:Avocatul Colegiului Tehnic Valeriu D Cotea are ceva de spus?

Avocatul părţii vătămate: Da onorată instanţă ,conform art 59 litera B ,din regulamentul  de ordine interioară a şcoli , elevii sunt obligaţi să nu distrugă bunurile din patrimoniu şcolii aceasta fiind cunoscut de toţi elevii şcolii. Precizez că acestor elevi X şi Y în cadrul comisei pe disciplina li s-au  propus scăderea notei la purtare. Vă rog să ţineţi cont că bunurile şcolii  trebuie păstrate din generaţie în generaţie şi trebuie să rămână  intacte. Mai trebuie să vă aduc la cunoştinţă că elevul Y este minor şi de aceea rog ca părinţii să fie traşi la răspundere deoarece nu putem recupera bunul de la elevul în cauză.
Preşedinte:Domnişoară grefier, vă rog să consemnaţi:Conform art 59 litera B din regulamentul  de ordine interioară a  şcolii, elevii sunt obligaţi să nu distrugă bunurile din patrimoniul de învăţământ.
Preşedinte :Mai aveţi ceva de adăugat?
Avocatul făptuitorului:Onorată instanţă vreau să menţionez că elevul  Y nu a vrut să îi pună piedică elevului X şi nu a intenţionat să provoace acest incident. Nota 6 la purtare a fost discutată în comisia pe disciplina pentru cei  2 elevi .
Preşedinte:Domnule procuror aveţi ceva de spus?
Procuror:Da,onorată instanţă,vă rugăm să ţineţi cont că bunurile din patrimoniul de învăţământ sunt păstrate din generaţie în generaţie de toţi elevii şcolii, iar în incinta ne constituim parte civilă pentru recuperarea bunului şi îl vom chema pe domnul administrator cu factura  ce reprezintă valoarea geamului spart pe care trebuie să o achite cei doi elevi .
Preşedinte: (fixează termenul) Termenul fixat este pe data de 22.04.2013 .Sunteţi de acord cu termenul?
Avocaţii:Da
Preşedinte:Domnule procuror ,sunteţi de acord cu termenul?
Procuror:Da,am luat la cunoştinţă faptele expuse aici ,se va urmări recuperarea pagubei.
Preşedinte: Ne întâlnim pe data de 22.04.2013,curtea se retrage ,bună ziua!!!!!!!!!!!
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite