De ce nu acceptă unii locuitori din Vrancea cardul naţional de sănătate: „Nu-l voi folosi. Nu prezintă siguranţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Ghinea, mediator din Vrancea, spune că nu are de gând să utilizeze cardul de sănătate
Corneliu Ghinea, mediator din Vrancea, spune că nu are de gând să utilizeze cardul de sănătate

Cardul de sănătate este respins de mulţi români din diverse motive. Printre aceştia se numără şi doi focşăneni care spun că nu se simt protejaţi de acest instrument şi că, din contră, acesta prezintă multe vulnerabilităţi.

„L-am primit prin poştă şi nu am avut curajul să merg cu el la medicul de familie şi să-l iniţializez. În forma actuală în care se prezintă legea nu îl voi folosi, din motive şi considerente personale. Nu prezintă o siguranţă a datelor mele personale care se află pe card şi nu mă simt în siguranţă, pentru că, la fel ca toate celelalte carduri, prezintă cip”, spune focşăneanul Corneliu Ghinea, fost ofiţer de marină, în prezent mediator. Corneliu Ghinea spune că va scrie autorităţilor pentru a găsi şi alte metode alternative la acest card, deşi este convins că nu va reuşi să facă mare lucru.

La rândul său, focşăneanul Cristi Irimia spune că nu va folosi cardul din considerente legate de libertatea de conştiinţă şi libertatea religioasă. Acesta ne-a precizat că nu vrea să facă parte din planul autorităţilor de a extinde controlul asupra oamenilor

„Nu am încredere în capacitatea instituţiilor de a proteja datele personale“

„Se pleacă de la premiza că toţi oamenii sunt terorişti, aşa că se încearcă adoptarea Legii Big Brother, că se sustrag de la plata contribuţiilor, de sănătate sau fiscale, aşa că şi-au spus că o monitorizare suplimentară nu strică. Apoi, în ultimii 25 de ani am constatat cu toţii că au existat numeroase abuzuri ale autorităţilor, în general, şi ale unor funcţionari publici, în particular, în materie de informaţii private. Nu am încredere în capacitatea instituţiilor de a proteja datele personale, fie ele medicale sau de altă natură. Foarte uşor se pot obţine informaţii de la instituţii şi câtă vreme siguranţa informaţiilor medicale este pusă în pericol de ce să fiu de acord cu cardul de sănătate care, prin prisma cipului şi a informaţiilor de pe el, reprezintă o variantă electronică uşor de accesat? Sunt convins că nimeni nu vrea să-i fie publicat dosarul medical pe internet, la un moment dat, iar o bază de date informatică poate fi obţinută din sistem fie de un angajat corupt, de un hacker sau de persoane din industria farmaceutică, foarte interesate de situaţia medicală a milioane de români”, spune Cristi Irimia, de profesie jurist.



Tânărul consideră că viaţa privată şi viaţa medicală trebuie protejate de statul român, aşa cum prevede, de altfel, Constituţia României şi alte legi în vigoare.

În ceea ce priveşte libertatea religioasă, Cristi Irimia explică: „ Dumnezeu ne-a oferit libertatea supremă, de a ne alege drumul în viaţă, de a crede sau nu în Dumnezeu până la urmă. Adică Dumnezeu ne dă libertate deplină, iar autorităţile au restrâns această libertate, prin orice mijloace, de nenumărate ori. Eu personal nu am încredere în autorităţi şi de aceea sunt hotărât să dau statul în judecată dacă nu voi beneficia de asistenţă medicală gratuită câtă vreme sunt cu plata la zi a contribuţiilor la sănătate. Constituţia României stipulează că avem dreptul la viaţă intimă, familială şi privată (art. 26) şi că avem dreptul să ne fie ocrotită sănătatea (art. 34). Este absurd să ne imaginăm că doar cu cardul de sănătate statul ne poate garanta ceea ce scrie în constituţie. Până acum a funcţionat carnetul de sănătate şi aveam (avem) CNP-urile la dispoziţia medicilor. Nu văd care este problema să se continue în acest mod, fără carduri cu cipuri şi informaţii neprotejate eficient pe ele. Refuz să cred că statul este incapabil să asigure variante alternative celor care refuză cardul”, ne-a precizat juristul Cristi Irimia, fost candidat la Primăria Focşani în anul 2012.

1

CITIŢI ŞI:

Card de sănătate sau drac? Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei: „Nu veţi scăpa nici în gaură de şarpe de control. Ce a fost pe vremea lui Ceauşescu e nimica-toată“

Doljenii şi cardul de sănătate: „Citit invers înseamnă drac. Nu am vrut să îl primesc pentru că nu vreau să stau cu diavolul în casă“




 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite