Pomană până la capăt. Contorizarea individuală a asistaţilor din blocurile sociale, care au primit zece ani energie electrică gratis, plătită tot de focşăneni
0Primăria Focşani administrează în municipiu trei blocuri de locuinţe sociale, care însumează un număr de 209 unităţi locative.
Cele trei blocuri sociale administrate de municipalitate, care au un număr de 209 locuinţe, se regăsesc în Cartierul Bahne, în blocul G2, zis şi NATO, şi în Cartierul Sud, pe strada Revoluţiei 16 şi 17.
Majoritatea acestor locuinţe sunt ocupate de familii care primesc ajutor social, cele mai multe de etnie romă, care timp de aproape zece ani nu au plătit niciodată curent electric, facturile fiind achitate din banii focşănenilor plătitori de taxe şi impozite, în condiţiile în care nu a existat nici un contract de furnizare a energiei electrice.
În primăvară, Electrica a decis sistarea curentului electric în blocurile amintite, forţându-i într-un fel pe locatari să intre în legalitate şi să vină să încheie contracte de contorizare individuală, aşa cum are toată populaţia.
Minunea a ţinut doar două zile, iar asistaţii social, după proteste de stradă, au fost din nou conectaţi la curent la discreţie, sub promisiunea că în termen de 15 zile se vor prezenta la Electrica pentru contorizare individuală.
De această situaţie a încercat să profite şi Primăria Focşani, având în vedere că situaţia locativă de acolo era scăpată de sub control, având în vedere că jumătate din familii ocupă abuziv locuinţele, fără contract de închiriere, dar cu datorii imense la utilităţi.
Dintr-o situaţie a Primăriei Focşani, la începutul lunii septembrie, erau doar 119 locatari care aveau contracte de închiriere. Deşi primarul Cristi Misăilă s-a bătut cu pumnul în piept că nu mai acceptă locatari fără contracte (chiar a avut o dispută aprinsă într-o şedinţă de consiliu local cu reprezentantul romilor, căruia îi reproşa că locatarii de acolo nu au plătit nimic pentru utilităţi şi energia consumată, fapt pentru care Curtea de Conturi cere recuperarea sumelor plătite de municipalitate), în continuare Primăria Focşani face pomeni asistaţilor social.
De la bugetul local s-a plătit către Electrica peste 25.000 de lei pentru contorizarea individuală a locatarilor.
“Pentru Bloc G2, strada Aleea Căminului, pentru un număr de 103 unităţi locative s-a achitat un cuantum de 8.579 de lei (avize de racordare) şi un cuantum de 4.265 de lei (taxă de racordare) pentru un număr de 12 unităţi locative. Total achitat la data prezentă: 12.965 de lei. Pentru bloc Nr. 17, strada Revoluţiei 17, pentru un număr de 23 de unităţi locative s-a achitat un cuantum de 1.915 lei (avize de racordare) şi un cuantum de 6.397 de lei (taxă de racordare) pentru un număr de 18 unităţi locative. Total achitat la data prezentă: 8.313 lei. Pentru bloc C, strada Revoluţiei 16, pentru un număr de 55 de unităţi locative s-a achitat un cuantum de 4.581 de lei (avize de racordare)”, se arată în răspunsul semnat de primarul Cristi Misăilă.
Aşa cum reiese din răspuns, vor mai fi şi alte sume pe care Primăria Focşani le va plăti pentru contorizarea individuală a locuinţelor pe care le administrează, având în vedere că din cele 209 locuinţe, doar pentru 30 s-a plătit taxa de racord.