Casa cu arhitectură românească pe care nu o vede nimeni. Cui a aparţinut şi ce s-a ales de imobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imobilul se găseşte chiar la intrarea în oraşul Odobeşti şi în momentul de faţă se află  într-o stare profundă de degradare.

Istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale-Filiala Vrancea, a reuşit să afle câteva informaţii despre un imobil care a aparţinut unei familii bogate din zona Odobeştiului.

"Poate nu este singura casă în această stare din Odobeşti. Dar cu siguranţă este prima care întâmpină pe oricine vine, dintr-un motiv sau altul, în oraşul de la poalele Măgurii Odobeşti.

Surprinzător este că respectivul edificiu aproape că îşi strigă  valoarea, anul constructiei , fiind evidentiat pe frontonul superior anul1902. Arhitectura deosebită şi numeroasele ornamente de bun gust, curat  româneşti, ce pot fi admirate pe fatada imobilului nu pot lasa indiferent pe niciunul  dintre oamenii civilizaţi care îi trec pe dinainte, unii chiar zilnic sau de mai multe ori pe zi. Şi, cu toate acestea, parcă nimeni nu o vede.

Dacă ar fi o proprietate particulară, conform numarului cadastral 52091, am putea arunca vina pe cineva anume, dar imobilul pare a fi o fostă casă naţionalizată, despre care urmaşii nu s-au interesat  sau daca s-a interesat cineva, nu a putut dovedi cu acte convingătoare că a apartinut familiei sale. 

Nu la fel s-a întamplat cu Casa Apostu, de pe str Libertatii nr 51, care seamana izbitor cu această ruină, însa este într-o forma sclipitoare în comparatie cu subiectul prezentelor rânduri. 

image

Documentele de arhivă consemnează  destul de puţine despre acest imobil sau dacă spun mai multe, încă nu s-a aplecat nimeni cu atenţie sporită asupra lor, aşa că la prima investigaţie este posibil  să fi aparţinut unei bogate familii a Odobeştiului de altădată, o anume spiţă intitulata Profir, despre care rarele informaţii depistate o descriu ca fiind stapană a zeci de hectare de vie şi mai multe locuinţe dintre care aceasta era considerată a fi cea mai de vază, un fel de reşedinţă principală a familiei. 

La venirea regimului comunist, singurul lor copil, un anume Nicu sau Nicolae, de fapt un fiu adoptat, cunoaşte asprimea noilor vremuri  şi pierde în scurt timp tot ce agonisiseră părinţii lui şi odată cu averea pierde şi respectul vecinilor şi al multor odobeşteni, care, prin  reprezentanţii locali, nici în prezent nu arată că preţuiesc ceea ce vitregia istoriei  le-a adus  în  administrare. Conform legislaţiei româneşti orice imobil rămas nerevendicat sau neatribuit intră în stăpânirea autorităţii locale, iar aceasta are cateva obligatii normale şi până la urmă chiar   legale, iar daca nu se poate achita de ele nu are decât să-şi decline neputinţa în favoarea altor foruri", potrivit lui Florin Dîrdală.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite