387 de şcoli şi grădiniţe din Vrancea nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Faraoanele, toaleta elevilor şi profesorilor este în fundul curţii
La Faraoanele, toaleta elevilor şi profesorilor este în fundul curţii

Din cele 521 de unităţi de masă, doar 134 de şcoli au reuşit să obţină de la Direcţia de Sănătate Publică Vrancea aviz sanitar.

Doar 23 % din unităţile de învăţământ din Vrancea au reuşit până la data de 30 august să obţină aviz sanitar de la Direcţia de Sănătate Publică.

Majoritatea unităţilor, aproape 400,  au fost respinse de la autorizare pentru că nu au apă curentă, grupurile sanitare nu sunt corespunzătoare iar în unele cazuri mobilierul şcolar este foarte vechi.

Cele mai multe unităţi şcolare neautorizate  sunt din mediul rural, lipsa fondurilor pentru investiţii în alimentarea cu apă curentă şi construirea de toalete în şcoli fiind problema cel mai des invocată.

Cu toate acestea, edilii comunelor din judeţ garantează că anul şcolar 2013-2014 va fi deschis în toate şcolile. Pe timpul vacanţei de vară au primit din partea comunităţilor locale fonduri pentru igienizare, în multe cazuri totul rezumându-se la un var aplicat pe pereţi.

La momentul actual, stadiul fizic al igienizării în şcoli este cuprins între 80% şi 100%, cu mici excepţii această acţiune fiind întârziată. Este cazul celor opt şcoli şi grădiniţe din comuna Vizantea Livezi, toate având un stadiul fizic al igienizării de 10%.

De altfel, astăzi, Prefectura Vrancea a organizat io întâlnire cu primarii comunelor din Vrancea şi directorii de şcoli, acesta atenţionându-i „că trebuie să asigure condiţiile minime din punct de vedere a igienei. Elevii să aibă apă potabilă, fiindcă doar respectând aceste condiţii, unităţile de învăţământ, pot obţine autorizaţia sanitară eliberată de Direcţia de Sănătate Publică”, a spus Cătălin Popescu.

Prefectul le-a reamintit celor prezenţi în sală că trebuie să asigure paza unităţilor de învăţământ şi să se asigure, împreună cu reprezentanţii ISU, că sunt respectate normele de apărare împotriva incendiilor.

Prezent la şedinţă, medicul Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din judeţ a spus că la nivelul comunităţilor locale se pot încheia acorduri de colaborare între primării, scoli şi medicii de familie pentru ca aceştia să verifice respectarea normelor de igienă. 

Mai puteţi citi:

FOTO Cum au fost amăgiţi 200 de copii din Vrancea de stat şi de Gigi Becali

Debandadă la Şcoala „Ştefan cel Mare" din Focşani, care  a rămas fără director

 

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite