Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun în Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colindatul este unul dintre obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine în satele din Oltenia. Cele mai multe tradiţii sunt legate de atragerea binelui asupra gospodăriilor.

În zona Olteniei există tradiţii şi obiceiuri inedite, care se mai păstrează în mediul rural. În ajunul Crăciunului în mai multe comune se vrăjeşte la foc. Toţi membrii familiei se adună în jurul focului şi dau cu o nuia în foc zicând: “Bună dimineaţa lui Ajun / Că-i mai bună a lui Crăciun / Într-un ceas bun / Oile lânoase / Vacile lăptoase / Caii încurători / Oameni sănătoşi / Să se facă bucatele, porumbul, grâul.”

Tot în Oltenia în ziua de Crăciun are loc loc „Adunatul gunoaielor“.  Oamenii merg prin curte şi adună toate gunoaiele, în credinţa că gospodăria va avea pui mulţi, iar femeile se aşază pe vine, aşa cum vor sta cloştile pe ouă în anul care va veni.

Steaua şi Plugul cel Mare în Oltenia

Steaua este un obicei vechi ce se practică în Oltenia încă din Ajunul Crăciunului până la ivirea zorilor. Ceata este formată din patru copii, iar fiecare are rolul lui stabilit dinainte: unul ţine Steaua, celălalt este responsabil cu adunatul banilor, al nucilor şi al covrigilor, iar ceilalţi doi ţin sacul şi un ciomag, pentru a se apăra de câini.

Plugul cel Mare se practică în noaptea de Anul Nou. Se organizează de flăcăii din sat şi este condus de un băiat mai viteaz. Cu Plugul cel Mare se merge doar la familiile înstărite din localitate. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite