Pielea devine uscată în perioada de iarnă. Cum putem combate această problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pielea devine mai uscată în perioada de iarnă
Pielea devine mai uscată în perioada de iarnă

Pielea uscată este inestetică şi poate cauza discomfort, iar atunci când problemele sunt severe sau cronice este indicat să mergeţi la un medic dermatolog. Măsurile de prevenire includ folosirea cremelor hidratante şi evitarea săpunilor care usucă.

Medicii dermatologi susţin că pielea uscată poate fi controlată parţial sau în întregime, iar această problemă apare iarnă, însă poate afecta ţesutul de-a lungul vieţii. „Pielea este mult mai sensibilă în perioada de iarnă, iar ţesutul se usucă şi pot apărea mâncărimi, crăpături sau chiar sângerări. În această perioadă suntem tentaţi să facem duşuri lungi şi fierbinţi, dar acest lucru este dăunător pentru piele. Este indicat ca duşurile să fie scurte şi cu apă caldă, nu fierbinte. Pielea este uscată de obicei la nivelul gambelor, braţelor sau părţilor laterale ale abdomenului“, a spus medicul dermatolog Iuliana Ciucă.

Există două tipuri de piele uscată: 

- Pielea uscată simplă afectează femeile sub 35 de ani. O hidratare corespunzătoare vă poate scăpa de această problemă în totalitate.

- Pielea uscată complexă se caracterizează prin riduri fine, pete maronii, depigmentări, pielea căzută, şi este asociată întotdeauna cu  îmbătrânirea.Este indicat să folosiţi creme hidratante imediat după ce ieşiţi din duş. Carenţa de vitamina A şi B poate contribui la ucsarea pielii în perioada de iarnă.  

Specialiştii au mai precizta că pielea uscată are legătură şi cu faptul că avem o dietă deficitară.

„Aliementaţia corespunzătoare ne poate scăpa de această problema pielii uscate. Este indicat ca în această perioadă să mâncăm echilibrat (fructe, legume, nuci, alune), să consumăm multe proteine bogate în sulf care păstrează pielea moală şi netedeă (ceapă, usturoi, sparnghel), dar şi să consumăn doi litri de apă pe zi. Trebuie să evităm alimentele prăjite, alcoolul şi cofeina“, a mai precizat medicul dermatolog Iuliana Ciucă.

Motivele pentru că putem avea pielea uscată:

- Duşurile prea fierbinţi şi cu mult abur vor îndepărta sebumul natural al pielii şi duc astfel la uscarea acesteia.

- Săpunurile dure duc la uscarea pielii, aşa că în perioada de iarnă este indicat să folosim produse care pot curăţa şi hidrata pielea.

- Exfolierea exagerată duce la uscarea pielii. Acest procedeu îndepărtează uleiurile natruale ale pielii.

- Frecarea excesivă cu prosopul imediat după baie irită şi usucă pielea. 

- Produsele vestimentare, balasamul, detergentul, duc la uscarea pielii.

- Pielea uscată cu porţiuni solzoase şi roşii înseamnă că avem o problemă de sănătate. Poate apărea dermatită atopică sau psoriazisul, însă poate fi vorba şi de unele boli (diabet, afecţiuni ale glandei tiroide).        

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite