Mormântul ctitorului Bisericii Sfântul Ilie, transformat în băncuţă: „În fiecare seară oamenii stau acolo fără să ştie ce se află îngropat la doi metri sub pământ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mormântul unuia dintre ctitorii bisericii Sf. Ilie din Craiova, Nicolae Otetelişanu, a fost transformat în mobilier urban. Acum are un alt aspect, iar în zonă a fost amenajată o băncuţă, unde craiovenii se pot relaxa.

Reprezentanţii Primăriei Craiova au precizat că era extrem de dificil să scoată osemintele, aşa că au decis să înfrumuseţeze mormântul. În faţa bisericii Sf. Ilie exista şi o cruce care a dispărut, iar în locul ei a apărut o băncuţă cu flori.

Lia Olguţa Vasilescu, edilul oraşului, a precizat că în curtea lăcaşului de cult a fost îngropat cineva, iar sicriul este din zinc. „Se pare că, acum câteva sute de ani, când se îngropau în zinc erau doar pentru boli foarte grave-holeră, ciumă şi aşa mai departe. Trebuie să avem şi o descărcare arheologică dacă vrem să scoatem acel mormânt. Trebuie să avem neapărat un aviz de la Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Este o întregaî nebunie, aşa că ne-am gândit la o altă varianţă. Mormântul să fie transformat într-o băncuţă de lemn. Dacă vrea cineva să se aşeze acolo, dacă are curaj, poate să o facă“, a spus Lia Olguţa Vasilescu.    

image

„Este păcat să stai acolo“

Locuitorii oraşului au declarat că nu au ştiut absolut niciodată că în curtea bisericii Sf. Ilie din Craiova este îngropat unul dintre descendenţii ctitorului Ilie Otetelişanu. „Este păcat să stai acolo. Nu înţeleg cum un mormânt a fost tranformat în mobilier urban. Doamne fereşte. Acum am aflat şi eu ce se află cu adevărat sub această băncuţă. Nu îmi vine să cred. La prima vedere locul arată bine şi a fost înfrumuseţat, dar este totuşi un mormânt. Ar trebui protejat, iar în zonă pusă o cruce pe care să scrie clar cine a fost înmormântat în acel loc“, a precizat Ion Stoenescu, în vârstă de 45 de ani.

Mormântul mascat cu flori

image

Unii craioveni au declarat că nu înţeleg de ce mormântul a fost păstrat în mijlocul unui părculeţ. „A fost mascat cu flori şi gata au terminat treaba. Am auzit că sicriul este din zinc, iar cei care erau înmormântaţi astfel suferea de anumite boli. Nu ştiu ce să vă spun cu privire la acest aspect, dar nu este normal să ne odihnim pe un mormânt. În fiecare seară sunt zeci de persoane care stau pe mormântul transformat băncuţă fără să ştie cu adevărat ce se află la doi metri sub pământ. Primăria Craiova ar trebui să găsească o soluţie cât mai repede şi să mute cosciugul în altă zonă. Nu o să se întâmple absolut nimic. Estetic arată bine nu am ce să spun, dar ar trebui luate măsuri cât mai repede“, a povestit Daniel Ionescu.

Centrul istoric al Craiovei a fost modernizat cu bani europeni în urma unui contract la a cărui semnare a participat şi Liviu Dragnea in 2013. Valoarea investiţiei este de 11 milioane de euro. Municipalitatea a decis să  înfrumuseţeze mormântul din curtea bisericii Sf. Ilie din Bănie, iar astfel a transformat locul în mobilier urban.  

image

ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a precizat anul trecut că mormântul aflat în curtea bisericii Sf. Ilie din Craiova nu o să stea în calea lucrărilor, iar placa de marmură va fi mutată în spatele lăcaşului de cult. „Pe cruce este săpat numele lui Nicolae Otetelişeanu, care face parte din familia vornicului Ilie Otetelişeanu, primul ctitor al bisericii construite la anul 1720, în stilul brâncovenesc. Din câte se pare, acesta chiar ar fi fost înmormântat sub acea lespede“, a spus Mitropoliul Olteniei.   

Lăcaşul de cult din centrul oraşului a fost ridicat pe locul celui vechi, zidit de „dvornicul Ilie Otetelişanu pe la anul 1751“. Este a doua biserică de zid din Craiova, fiind construită după Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru“.
   

Mai citeşte şi:

Monopolul Mitropoliei Oltenia în vânzarea lumânărilor. Enoriaşii trebuie să cumpere doar produsele bisericii.Mitropolia Oltenia a dat ordin ca fiecare familie să cumpere anual 600 de grame de lumânări. Preoţii au primit ordinul în scris, iar acum trebuie să se conformeze şi să facă în aşa fel încât afacerea să meargă ca pe roate.  
Craiova: Singura biserică din ţară care are firmă de catering se află la Craiova. Angajaţii Mitropoliei s-au lăsat ispitiţi de meniul zilei.Craiova: Singura biserică din ţară care are firmă de catering se află la Craiova. Angajaţii Mitropoliei s-au lăsat ispitiţi de meniul zilei

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite