FOTO VIDEO Cum primeau profesorii de la Medicină din Craiova şpăgile de la studenţi. Nume grele în lumea Medicală apar în dosarul de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe data de 6 iunie au avut loc percheziţii la Facultatea de Medicină din Craiova
Pe data de 6 iunie au avut loc percheziţii la Facultatea de Medicină din Craiova

Optzeci de profesori, studenţi sau asistenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova au fost audiaţi luni şi marţi într-un dosar de luare şi dare de mită. Surse din anchetă au declarat, pentru „Adevărul”, că unii profesori au primit mii de euro, în bani şi bijuterii, ca să îi scape pe studenţi de stresul examenelor şi să le dea note bune.

Cadrele didactice vindeau notele de trecere cu sume între 50 şi 100 de euro. „O reprezint pe doamna doctor Siloşi Isabela (cadru didactic în cadrul Universităţii de Medicină din Craiova – n.r.) într-un caz care priveşte suspiciuni privind corectitudinea unor examene. La percheziţii s-au ridicat sume de bani şi bijuterii“,a  spus Ion Turculeanu, avocat.

Se întâlneau în maşini sau la birou

Profesorii suspectaţi de luare de mită ar fi primit, conform aceloraşi surse, banii în biroruri sau în maşini direct de la studenţi. Alţii au preferat ca studenţii cu restanţe să strângă banii şi să le cumpere anumite bijuterii scumpe. Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova a confirmat faptul că instituţia a fost percheziţionată şi că sunt vizaţi câteva cadre didactice şi studenţi, dar nu au dorit să facă publice numele persoanelor implicate în dosarul de luare de mită.

„Procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat cercetări într-o cauză penală având ca obiect suspiciuni de infracţiuni de luare de mită şi dare de mită  care vizează câteva cadre didactice şi studenţi ai universitatii noastre, referitoare la condiţionarea promovării unor examene.Documentele solicitate au fost puse la dispozitia organelor de anchetă“, a spus Ion Rogoveanu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

VIDEO

Opt profesori din cadrul Facultăţii de Medicină din Craiova sunt suspectaţi de luare de mită

Nume grele în dosar

Din cele 80 de persoane cercetate în dosar, opt sunt cadre didactice, unele foarte cunoscute în lumea academică şi medicală din Craiova, bănuite că au primit mită de la studenţi. „S-a dispus măsura controlului judiciar faţă de patru persoane. Mai multe informaţii vor fi făcute publice în 8 iunie“, a declarat procurorul Ramona Bulcu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.   

Procurorii au efectuat luni, 6 iunie, percheziţii la locuinţa Isabelei Siloşi, şef de lucrări în cadrul Laboratotului de Imunologie al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Craiova. Din locuinţa acesteia s-au ridicat sume de bani şi bijuterii.

Cartea de vizită a Isabelei Siloşi este impresionantă. Medicul, care şi-a făcut studiile la Bucureşti, a fost membru al Societăţii Naţionale de Imunologie (2000 - 2012), al Asociaţiei parazitologilor din România, precum şi al Federaţiei Europene de Parazitologie (FEP) şi al Federaţiei Mondiale de Parazitologie (2000 - 2011). Anchetatorii au informaţii că Isabela Siloşi a primit mită de la mai mulţi studenţi pentru a-i promova la examen.

Un alt nume din dosar, conform unor surse din mediul medical din Craiova, este Cristina Petrică, şefa disciplinei Patologie, din cadrul Facultăţii de Medicină Craiova. Doctorul este cercetat pentru luare de mită şi, la percheziţiile de luni, din locuinţa Cristinei Petrică au fost ridicate mai multe bunuride valoare.

Lucica Roşu, o altă persoană cercetată, este profesor la aceeaşi facultate, fiind totodată şi şefa Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Spitalului Judeţea din Craiova. Studenţii din cadrul instituţiei au precizat că preţul pentru promovarea unui examen susţinut cu Lucia Roşu era între 50 şi 100 de euro. Restanţierii erau cei care plăteau în plus. Chiar dacă anchetatorii au ridicat, la percheziţii, sume mari de bani, dar şi bijuterii scumpe din locuinţa acesteia, în declaraţia ei de avere nu apar astfel de bunuri.

Denisa Cernea este profesor la Facultatea de Medicină din Craiova, specializarea Anestezie şi Terapie Intensivă. Cadrul didactic, cercetat în acelaşi dosar de luare de mită, a făcut, în anul 1992, studii la Lyon (Franţa).
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite