FOTO Veteran de război, sărbătorit la 104 ani. Titu Stoicheci: „Omul îşi conduce sănătatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titu Stoicheci, în vârstă de 104 ani, din judeţul Mehedinţi, a povestit că luptat la Stalingrad între anii 1941 şi 1943, iar pentru curajul de care a dat dovadă a fost decorat cu ordinal Steaua României.

Titu Stoicheci a fost sărbătorit astăzi de jandarmii doljeni la împlinirea vârstei de 104 ani. Veteranul de război a povestit care este  secretul longetivităţii: fără tutun, alcool şi cafea. „Omul îşi conduce sănătatea şi aici stă secretul, la sănătate. Sănătatea nu este ceva care îţi este dat din cer, aruncat pe podea sau pe drum. Trebuie să ai grijă de ea şi să nu o arunci pe mândre“, a povestit veteranul de război în vârstă de 104 ani.

Titu  Stoicheci, s-a născut în comuna Husnicioara, judeţul Mehedinţi,  la  data de 9 ianuarie 1911. A urmat cursurile Şcolii primare din comuna natală şi ale Şcolii Normale de Invăţători “Domnul Tudor”din Drobeta Turnu Severin,  pe care le-a absolvit în anul 1930.

Din toamna anului 1930 a pus condeiul în mâna copiilor basarabeni din comuna Reveca, judeţul Lăpuşia până în anul 1932 când  a fost admis la Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie, de rezervă de la Ploieşti pe care a absolvit-o în anul 1933 fiind avansat la gradul de sublocotenent. Între anii 1933-1939  şi-a desfăşurat activitatea ca învăţător la Şcoala Generală din Zegaia, judeţul Mehedinţi.

La data de 1 septembrie 1941, fiind mobilizat în cadrul Legiunii de Jandarmi Dolj a fost trimis pe frontul Est, în cadrul Jandarmeriei de Campanie în sprijinul Armatei a 4 Română, îndeplinind funcţia de comandant de pluton în cadrul Companiei a 2-a poliţie din Divizia a 2-a Infanterie. În perioada 1941-1943 a participat la luptele sângeroase duse în bazinul Volgăi până la culoarul Odessa - Stalingrad unde a avut loc cea mai crâncenă încleştare din cel de-al doilea război mondial, în care Armata a 6-a germană având alături Armata a 4-a română au suferit cele mai grele pierderi în vieţi omeneşti şi materiale.  După spargerea Blocadei de la Stalingrad de către armata rusă, a urmat calvarul retragerii printre liniile inamice, soldaţii români, înfruntând pe lângă setea de răzbunare bolşevică, foamea, frigul, lipsa de uniforme, încălţăminte, hrană, armament şi muniţie. Armata română avea epuizate toate resursele, iar soldaţii ajunseseră la capătul puterilor. În aceste condiţii, supravieţuitorii Companiei a 2- a poliţie, printre care şi sublocotenentul Titu Stoicheci au ajuns în data de 5 mai 1943 la reşedinţa din Craiova a Legiunii de Jandarmi Dolj.

 
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite