FOTO Comuna unde ultimul copil s-a născut în anul 1989
0În comuna Gogoşu, din judeţul Dolj, ultimul copil care a venit pe lume a fost înregistrat la primărie în anul 1989. După Revoluţie, în localitate au mai rămas o mână de oameni, majoritatea trecuţi de 60 de ani.
Comuna Gogoşu este situată la 40 de kilometri de Craiova, pierdută între dealurile Doljului. Cum intri în localitate, ai parte de o imagine dezolantă: case părăsite de ani buni care stau să cadă sau locuinţe ale căror pereţi abia mai rezistă. Bătrânii din zonă susţin că, în cel mult zece ani, comuna lor va dispărea de pe hartă. „Am mai rămas noi, bătrânii. Copiii noştri au plecat la Craiova sau în străinătate să îşi facă un rost în viaţă. Suntem izolaţi de lume, însă aici este casa noastră şi aici vrem să murim. Înainte de Revoluţie, uliţele erau pline de copii, însă de ani buni nu am mai auzit glasul unui îngeraş. Nici nu ştiu când a mai avut loc ultima naştere la dispensar. Noi am rămas aici să ne ducem crucea până la capăt“, a spus Ecaterina Ica, în vârstă de 67 de ani, din comuna doljeană Gogoşu.
Ultimul copil s-a născut în şatră
O vizită în comuna Gogoşu seamănă cu o călătorie în timp. „În comuna Gogoşu, nu s-a mai născut niciun copil din anul 1989. Populaţia este din ce în ce mai îmbătrânită. Tinerii care s-au ridicat după revoluţie au plecat la oraş“, a spus şi primarul localităţii, Cristian Bărăgan. Ultimul copil care s-a născut în comuna Gogoşu, în anul 1989, este de etnie romă. Localnicii povestesc că o şatră de romi a poposit la ei în comună, iar într-o seară, în luna noiembrie, o fetiţă a venit pe lume, într-o căruţă. „Nimeni nu mai ştie absolut nimic de fata care s-a născut în urmă cu 25 de ani în Gogoşu. După cum se vede cu ochiul liber, la noi acum pe uliţă abia dacă mai vezi câte un om. Îmi vine să plâng când văd atâtea case părăsite. Eu am ieşit la pensie şi am zis să mă reîntorc în locul unde am avut cea mai frumoasă copilărie. Când am văzut cum arată acum comuna, am început să plâng. Nimic nu mai seamănă cu sătucul de altădată. Copiii mei au plecat în străinătate, iar eu am rămas singur. Mă gândesc cu teamă ce o să fac când nu voi mai putea să mă descurc singur“, a mai povestit şi Ion Dondore, un localnic în vârstă de 66 de ani.
În comună nu s-a mai înregistrat o naştere la primărie din anul 1989. Media de vârstă a locuitorilor depăşeşte 60 de ani, iar patru persoane au împlinit peste 90 de ani. Veta Nica, în vârstă de 93 de ani, povesteşte cum, de-a lungul anilor, satul s-a golit. „Pe vremea lui Ceauşescu aici era un colţ de rai. Încă de la primele ore ale dimineţii era forfotă mare pe uliţă. Copiii se duceau la şcoală, noi mergeam la muncă la CAP. Acum este vai de noi! Majoritatea vecinilor mei au murit, iar eu nu mai am cu cine să schimb o vorbă. Este foarte greu să stai singur şi nimeni să nu îţi deschidă poarta. Tinerii au plecat la oraş. Ce să facă aici, să moară de foame? Mă bucur că, la vârsta mea, pot să mă descurc cât de cât singură“, a povestit şi localnica Veta Nica.
Mai multe case decât oameni
Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, Doljul este judeţul cu cel mai mare grad de îmbătrânire a populaţiei. Natalitatea a scăzut de la 9 la mie, în anul 2012, la 7,8 la mie în prima luna a anului 2013. „În judeţul Dolj, din anul 2002 până în momentul de faţă, populaţia are un spor negativ de minus 2.800 de persoane în fiecare an“, a spus Mariana Tănase, director în cadrul Direcţiei de Statistică Dolj.
În comuna Gogoşu mai locuiesc 730 de persoane. Înainte de 1989, erau înregistrate la evidenţa populaţiei din cadrul primăriei 3.300 de localnici. „Am mai rămas o mână de oameni aici. O casă este locuită, iar cinci nu. Mă bucur din tot sufletul că am copiii realizaţi şi nu duc lipsă de nimic. Eu sunt bătrână şi bolnavă, iar peste câţiva ani o să mă duc în jos, acolo unde este cimitirul“, a povestit o localnică.
Marian Negoiescu, din comuna Gogoşu, a fost timp de 42 de ani învăţător în localitate. Bărbatul îşi aduce aminte cu nostalgie cum arăta satul înainte de revoluţie. „Acum găseşti mai multe case decât oameni în comună. Mahalaua era plină aici înainte de 1989. Gogoşu este un sat pitoresc, cu oameni primitori, chiar dacă populaţia este îmbătrânită. Majoritatea tinerilor au plecat să îşi facă un rost în viaţă. Nici nu au ce să facă aici. Eu acum mă ocup cu agricultura“, a precizat doljeanul.