FOTO Blestemul ploilor, la Dăbuleni: fermierii aruncă pepenii la groapa de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disperare printre agricultorii din patria lubeniţelor. Fermierii au decis să-şi arunce pepenii pe câmp sau îi dea la animale, după ce ploile masive le-au stricat producţia din acest, clienţii nu le dau decât de cinci ori mai puţin decât preţul sperat, iar samsarii le-au luat locurile în pieţe cu marfă de import.

Localnicii din Dăbuleni se aşteptau, anul acesta, să dea lovitura şi reuşească să vânda lubeniţa ca pe pâinea caldă. Oamenii au simţit pe pielea lor că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Vestiţi pepeni roşii şi dulci ca mierea nu le-au făcut anul acesta cu ochiul cumpărătorilor. Aşa că, agricultorii nu au reuşit, până acum, să vândă nici 20% din producţie. 

image

Unii dintre agricultori, văzând că nu pot cu niciun chip să-şi convingă clienţii, au decis că singura soluţie e să-şi arunce marfa pe câmp sau să o dea de mâncare la animale. „Din cauza ploilor care au durat prea mult, anul acesta producţia a fost una scăzută, însă noi ne-am aşteptat să vindem kilogramul de lubeniţă şi cu un leu. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. Nici la 20 de bani nu avem cumpărători. Eu am început deja să arunc din marfă. Cu siguranţă anul acesta o mare parte se va duce pe câmp, la groapa de gunoi, iar o parte la animale. Am trei tone de pepene verde în curte şi nu ştiu cui să îl vând. Cu ani în urmă toată lumea cumpăra de la noi. Îmi aduc aminte că în 2011 am vândut trei TIR-uri“, a declarat Matei Ciucă (50 de ani), fermier din Dăbuleni.

image

„Lubeniţa de Grecia şi Turcia a câştigat“

Agricultorii din Dăbuleni stau şi câte 14 ore pe zi cu marfa în soare şi abia dacă reuşesc să vândă câţiva pepeni. Oamenii recunosc că, de doi ani, au câştigat teren samsarii care aduc marfă de import. „Lubeniţa de Grecia şi Turcia a câştigat. Am reuşit anul acesta să vândă o mică parte din marfă, dar ce am câştigat nu îmi ajunge să îmi achit datoriile. 20 de bani pe kilogram este de pomană, dar, din păcate pentru noi, aceasta este situaţia. În pieţe, samsarii vând pepenii verzi de import ca fiind de Dăbuleni. Noi nu avem acces pe piaţă şi asta din cauză că toate locurile sunt arvunite din timp. Afacerea cu pepeni de Dăbuleni a mers până în anul 2000. De atunci lucrurile au luat o altă întorsătură, iar noi am început să pierdem teren, iar falşii negustori să apară ca ciupercile după ploaie. Dar, din păcate asa este în viaţă. Unii pierd alţii câştigă. Până acum am dat la animale 100 de kilograme de lubeniţă. Cu siguranţă voi unul dintre fermierii care voi duce marfa nevândută pe camp. Am investit 20.000 de lei şi nu am recuperate nici măcar un sfert“, a povestit Ion

Mitran, agricultor din Dăbuleni.

image

Îşi pun speranţa-n arahide

Agricultorii din patria lubeniţelor, Dăbuleni, sunt convinşi, însă, că vor da lovitura cu arahidele de pământ şi cartofii de Coreea. Câţiva fermieri au plantat deja alune de pământ şi legumele care apare cel mai des în farfuria românilor. „Toată lumea vorbeşte acum de arahidele de Dăbuleni, care sunt nou brand la noi în localitate. Producţia este cam de 2,5 tone la hectare, iar un kilogram se vinde cu 15 lei. Este o afacere profitabilă. La anul, cu siguranţă din cele trei hectare de teren pe care am, unul va fi cu alune de pământ, iar altul cu cartofi roşii gigant de Coreea. O să mă apuc de export. Se câştigă mult mai bine, iar comenzi cu siguranţă voi avea“, a povestit Costel Iovan, fermier.

Nu mai puţin de 2.000 de hectare de teren din Dăbuleni sunt cultivate în fiecare an cu lubeniţă. Din 2010, celebrii pepeni verzi sunt marcă înregistrată la OSIM. „În 2015 vom realiza în Dăbuleni o piaţă de desfacere, iar oamenii vor  avea doar de câştigat. Valoarea investiţiie se ridică la suma de 500.000 de euro“, a spus  Nicolae Drăgoi, primarul oraşului Dăbuleni. 

image

     

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite