Evaluare Naţională 2015 Dolj. Subiecte Limba Română. Elevii: „Ne-a picat basmul şi ceva cu merele de aur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii claselor a VIII-a intră luni – 22 iunie, în febra Evaluării Naţionale, cu proba la Limba Română. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei avertizează că, anul acesta, candidaţii vor fi supravegheaţi atât video, cât şi audio.

Nu mai puţin de 199.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a din toată ţara intră luni în febra Evaluărilor Naţionale în urma cărora vor fi distribuiţi la liceu. Prima probă este la Limba Română, apoi marţi – 23 iunie, se susţine proba la limba maternă pentru minorităţile naţionale şi miercuri – 24 iunie, proba la matematică. Rezultatele parţiale vor fi comunicate vineri, iar cele finale, săptămâna viitoare.

Examenul începe la 9 dimineaţa, însă elevii trebuie să fie în bănci de la ora 8:30. În ceea ce priveşte accesul în sălile de examen, elevii sunt aşezaţi alfabetic câte unul în bancă, iar pe uşa de la intrarea fiecărei săli de examen este lipită o listă cu numele candidaţilor distribuiţi acolo. Adolescenţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop.

 Subiectul I la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015: Text cules de Petre Ispirescu

Punctul a.

1. Antonim pentru sensul din text al cuvintelor: frumoasă, bucurie şi venea

2. explică rolul cratimei în secvenţa "încât p-aci era"

3. formulează două idei principale din textul dat

4. transcrie două cuvinte, gruuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii

5. prezintă în 30 - 50 de cuvinte semnificaţia secvenţei: "atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta pâbă a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznicii să se puie să prinză pe hoţi. Dar, aş! Unde e pomana aia?"Â

Unii elevi şi-au adus aminte cu greu ce subiecte au avut la Evaluarea Naţională. „Ne-a picat basmul şi ceva cu merele de aur. Nu mai ştiu sigur. Am avut mari emoţii în sală. Asta este situaţia“, a povestit unul dintre candidaţi.

VIDEO

Unii elevi au declarat că subiectele la examen au fost grele

Punctul b.

Redactează o compunere de 150 - 250 de cuvinte în care să motivezi apartenenţa la specia basmului popular "Lupul cel năzdrăvan şi Făt Frumos", valorificând textul dat
Subiectul II la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015. Text din ziarul „Adevărul“ - Este Ziua Iei Româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată

Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:

1. Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat: data la care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a iei şi numele tabloului pictat de Constantin daniel Rosenthal

2. Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul dat

3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa bluza tradiţională românească se bucură de popularitate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderba româncelor.

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ


4. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate  din secvenţa: patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de YVes Saint Laurent

Basmul a fost mereu parte din programă. În noua programă s-au introdus genul dramatic şi doina şi s-au introdus anumite tipuri de subordonate. Subiectele sunt de nivel mediu, cu aceleaşi cerinţe ca şi în anii anteriori, aceeaşi structură.

La primul subiect, primele cerinţe sunt legate de limbă şi de înţelegerea textului, iar al doilea este o compunere pe problemele studiate.


 
Rezolvarea subiectelor la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015

Subiectul I

Punctul a

1. frumoasă - urâtă, bucurie - tristeţe, venea - pleca/stătea

2. cratima leagă două părţi de vorbire diferite. Cratima dă muzicalitate textului, se citeşte mai uşor

3. cuvinte care se referă la timpul acţiunii: „a doua zi o sa aibă pe masă mere”, „în ziua următoare ia merele de unde nu-s”

4. împăratul are un măr care făcea mere de aur, dar nu reuşeşte să se bucure de aceste mere pentru că peste noapte ele dispar. De limbajul popular ţine şi această introduce prin adverbul „atunci” şi a structurii „nevoie mare”.

SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ

VIDEO

Elevii au declarat că s-au pregătit aproximativ două luni pentru acest examen


Punctul b
Aici au avut de rezolvat în mai puţin de o pagină. Eu cred că elevii ar fi trebuit să defininească basmul prin patru trăsături: confruntarea dintre bine şi rău, formula „a fost odata ca niciodată” şi „a fost un împărat şi o împărăteasă”, apoi părezenţa elementelor fabuloare, nu le găsim aici, dar apar elemente inexplicabile precum dispariţia merelor fără ca cineva să le observe. A patra trăsătură a basmului poate fi dată de prezenţa unor cifre magice precum 3, 7 etc: „trei zile observă împăratul”.
Puterm vorbi despre structură, putem vorbi despre împărat, că reprezintă binele.

Subiectul II

Un text care se referă la ia românească, la apartenenţa unei naţii şi ca simbol al neamului şi al unei anumite sărbători. Aici se vorbeşte despre sărbătoarea Sânzienelor.

Primul subiect vizează elemente de înţelegere a textului.

Ordinul de ministru care stipulează aceste reguli spune că elevii care refuză depozitarea obiectelor menţionate, în sala stabilită de comisie, nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu au voie să aibă, în sălile de examen, asupra lor sau în băncile în care sunt aşezaţi, orice fel de manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Evaluarea Naţionala 2015. Consecinţele încălcării regulilor

Încălcarea acestor reguli este considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi vor fi eliminaţi de la probă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1.

Calendar Evaluare Naţională 2015
15-17 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională
22 iunie – Proba la Limba Română
23 iunie – Proba la Limba Maternă
24 iunie – Proba la Matematică
26 iunie – Afişarea rezultatelor
26 iunie – Depunerea contestaţiilor
27 – 29 iunie – Rezolvarea Contestaţiilor
30 iunie – Afişarea rezultatelor finale.
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite