„Ziua Marelui Nu“ spus lui Mussolini. Demnitatea din 1940, intrată în istorie ca a doua sărbătoare naţională a Eladei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de arhivă - Grecii din Constanţa sărbătorind Ziua Marinei în Portul Tomis Sursa foto elpis.ro
Imagini de arhivă - Grecii din Constanţa sărbătorind Ziua Marinei în Portul Tomis Sursa foto elpis.ro

La 28 octombrie, Grecia serbează Ziua Demnităţii, considerată a doua sa Zi Naţională. Descendenţii grecilor care s-au stabilit în România povestesc cum s-a născut această sărbătoare.

În dimineaţa zilei de 28 octombrie 1940, ambasadorul italian la Atena, Emmanuelle Grazzi, i-a înmânat premierului grec Ioannis Metaxas un mesaj ultimativ din partea lui Mussolini. În acest mesaj, Il Duce pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia către „puncte strategice“ nespecificate din interiorul ţării.

„Grecia menţinuse relaţii prieteneşti cu Germania Nazistă, în special în domeniul economic, şi premierul s-a aşteptat poate la o reacţie în sprijinul ţării sale din partea aliatului Italiei. Metaxas a respins ultimatumul cu cuvintele <Alors, c'est la guerre> (<Ei bine, acesta e războiul>).

Dorinţa grecilor de a rezista a fost rezumată într-un singur cuvânt: Οχι (Ohi), <Nu> în limba greacă. După numai câteva ore, armata italiană a declanşat atacul împotriva Greciei din bazele deţinute în Albania“, explică Anton-Traian Antoniadis, liderul Comunităţii Elene Elpis din Constanţa.

De la evenimentul din 28 octombrie 1940, Grecia sărbătoreşte Ziua Demnităţii comemorând eroii căzuţi în lupta antifascistă. 

Se organizează parade militare şi manifestaţii cultural-artistice, iar traficul este oprit. Oraşele de coastă organizează parade navale, însă cel mai mult se sărbătoreşte în Atena şi Salonic. Pentru Salonic, ziua de 28 octombrie este o triplă sărbătoare: ziua Sfântului Demetrios - patronul oraşului, ziua în care a ieşit de sub dominaţia otomană şi Ziua marelui Nu.

„Pentru Grecia, această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importantă morală aparte. Aminteşte de valorile elene şi, dintre toate, cel mai mult, de demnitate“, afirmă Anton-Traian Antoniadis. 

În Constanţa, unde trăieşte o însemnată comunitate de greci, Uniunea Elenă din România şi Comunitatea Elenă Elpis vor organiza un serviciu religios şi două reprezentaţii în premieră pe scena Teatrului Naţional de Opera şi Balet „Oleg Danovski“. 

Programul manifestărilor va fi:

 - Sâmbătă, 28 octombrie, ora 14.00, serviciu religios la Biserica Greacă Metamorphosis

 - Sâmbătă, 28 octombrie, ora 19.00, un concert extraordinar de harpă antică în cadrul căruia vor fi interpretate creaţii ale marilor compozitori Sergei Rahmaninov, George Enescu, Theodoros Matoulas, Manuel de Falla şi John Thomas.

 - Duminică, 29 octombrie, tot la ora 19.00, un spectacol extraordinar cu participarea Filarmonicii „Paul Constantinescu“ din Ploieşti şi a Ansamblului Kymata al Comunităţii Elene Prahova. 

Ziua Naţională a Greciei este la 25 martie, în onoarea Marii Revoluţii de la 25 martie 1821, când poporul elen s-a scuturat de jugul otoman. 

Pe aceeaşi temă: 

Cine a fost primul cetăţean român al Constanţei după instaurarea administraţiei româneşti în Dobrogea

Românii au prins paşii lui Zorba grecul: dansează chiar şi când viaţa are obstacole

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite