VIDEO Cele mai frumoase locuri unde poţi călări în Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plimbări pe malul mării, expediţii în cei mai vechi munţi ai României, excursii în Delta Dunării şi vizite la obiectivele turistice (cetăţi, mănăstiri, muzee) sunt cele mai cunoscute moduri de relaxare activă din Dobrogea. Regiunea are însă locuri frumoase unde este practicată echitaţia, atât pentru amatorii care vor doar o lecţie de călărie, cât şi pentru avansaţii care vor să călărească sau să sară obstacole.

Pe litoral există cea mai cunoscută herghelie din Dobrogea, Herghelia de la Mangalia. Aflată chiar la marginea şoselei Constanţa-Mangalia (DN39), în afara Mangaliei (la 3 kilometri distanţă spre Constanţa), Herghelia Mangalia a fost înfiinţată în anul 1928, special dedicate îngrijirii rasei de cal Pur Sânge Arab.

„Rasa Pur Sânge Arab este cea mai veche rasă din lume contribuind la realizarea şi îmbunătăţirea majorităţii raselor de cai existente. Este un cal cu temperament vioi, docil, cu aptitudini deosebite pentru curse de galop şi anduranţă. Este o rasă foarte rezistentă la condiţiile de întreţinere vitrege şi la schimbările climatice“, explică specialiştii de la Romsilva

GALERIE FOTO ECHITAŢIE ÎN DOBROGEA

Din 2002, Herghelia Mangalia este în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor, ca secţie în structura Direcţiei Silvice Constanţa. Are 8 grajduri, 1 hipodrom pentru curse de galop, o bază hipică pentru antrenament şi concursuri de obstacole, o bază de agrement şi un teren agricol. 

Herghelia Mangalia face parte din Clubul Hipic Romsilva, care colaborează cu Federaţia Ecvestră Română. La Mangalia se fac cursuri de echitaţie, dresaj şi antrenament, spectacole şi concursuri sportive ecvestre, agrement şi turism ecvestru. 

La Cernavodă este o herghelie, pe lângă o fermă autentică de animale, celebră pentru exemplarele de rasă arabă pe care le creşte. Herghelia Cernavodă deţine armăsari de referinţă, unicat în România, precum şi iepe de reproducţie controlată. Exemplarele de pur-sânge arab crescute la Herghelia Cernavodă sunt recomandate cu succes în orice activitate, sportivă sau de agrement. „Herghelia Cernavodă oferă spre vânzare căi din rasă arabă, exemplare deosebite, recomandate tuturor iubitorilor acestor animale nobile. Caii se remarcă prin temperament vioi, neagresiv şi curajos în acelaşi timp şi pot fi folosiţi la călărie pentru copii, lecţii de călărie pentru începători sau concursuri de echitaţie“, spun experţii în hipism de la Cernavodă.

Chiar în Constanţa se poate practica echitaţia, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (Delfinariu, Bulevardul Mamaia nr. 255). Manejul are o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi şi este deschis tot anul. Echitaţia de la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii se face într-o incintă închisă pe timpul iernii, iar primăvara caii şi elevii ies în aer liber. Caii sunt pregătiţi şi antrenaţi atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi. Complexul Muzeal deţine 14 cai de diferite rase: calul de sport românesc, huţul bucovinean, ponei, olandez, frezian, norvegian (Fjord Horse), arab. Lecţiile de călărie costă astfel: echitaţie cu ponei - 5 lei; cu cai - 10 lei; abonamente lunare, cu şedinţe de 40 minute: 5 şedinţe - 250 lei +TVA, 11 şedinţe – 500 lei +TVA. 

Echitaţie în Dobrogea Sursa Facebook Echitaţie Constanţa Oituz

image

La 16 kilometri de Constanţa, pe drumul spre Tulcea, se află Şcoala de echitaţie Hippolita de la Oituz, un sat aflat în comuna Lumina, la ieşirea din oraşul Ovidiu. „Avem 13 cai de rasă şi 2 ponei disciplinaţi, frumoşi şi curaţi. Oferim cursuri de echitaţie copiilor şi adulţilor, începători, avansaţi sau sportivi de performanţă, precum şi pensiune completă şi antrenament pentru cai“, spun gazdele de la Asociaţia Clubul Sportiv Hippolita.

În judeţul Tulcea, la 24 kilometri de Măcin, este Padocul Cerna care aparţine Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului, pe care cei care îl ştiu îl numesc „colţ de rai“. „Vă recomandăm să faceţi plimbări cu calul, fie în manej pentru acomodare şi deprindere cu regulile de bază ale călăriei, fie pe un traseu de 13 km cu urcuşuri şi coborâşuri domoale, ce trece prin Parcul Naţional Munţii Măcinului“, invită pădurarii de la Parcul Naţional Munţii Măcinului. 

Parcul Naţional Munţii Măcinului are amenajat un traseu special pentru turism ecvestru. Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului dispune de 4 cai şi de echipamentul necesar practicării unui astfel de sport. Punctul de plecare al traseului este Padocul parcului situat la 4 km de localitatea Cerna si continua pe Valea Arsu – Vârful Şaua Mare, Vârful Arheuziu - Vârful Archizel - Vârful Lifante - Vârful Pietrele Albe - Vârful Mangina - Valea Puturoasa – Padoc.

„Traseul este un circuit de 13 kilometri cu urcuşuri şi coborâşuri domoale ce străbate piscurile de pe latura sudică a parcului presărată cu poieni de stepă cu stâncării, poieni ce asigură panorame largi asupra Depresiunii Cernei şi asupra celorlalte piscuri sudice ale Munţilor Măcin. Poienile cu pajişti şi stâncărie alternează cu porţiuni de pădure şi rarişte.

Pe acest traseu, turistul călare, plecând de la padocul Parcului Naţional al Munţii Măcinului care este într-o păşune împădurită, urmează un drum de pământ ce trece printre culturi agricole şi vii, după care intră în perimetrul parcului unde întâlneşte, pe măsură ce urcă spre vârful Arsu, habitate de silvostepă - rarişti de stejar pufos, mojdrean, păr argintiu şi cărpiniţă, pajişti de stepă şi asociaţii saxicole pe piscuri. Coborârea se face printre podgoriile de viţă nobilă care acoperă bazinul văii Puturoasa. 

Echitaţie în Dobrogea Sursa Facebook Echitaţie Constanţa Oituz

image

Alături de peisajul unic, de care nu veţi fi dezamăgiţi, turistii au ocazia să observe pe lungimea traseului specii precum: Clopoţelul dobrogean (Campanula romanica), Garofiţa pitică (Dianthus nardiformis), Dediţei (Pulsatilla balcana); fluturi endemici Polia cherrug, Chersotis laeta macini si Chersotis fibriola niculescui; reptile: Ţestoasă dobrogeană (Testudo graeca ibera), Guşterul dobrogean (Lacerta trilineata), Şopârla de frunzar (Ablepharus kitaibelli), Şopârla de stepă (Podarcis taurica), păsări protejate la nivel internaţional – Şorecarul mare (Buteo ruffinus), Pietrarul (Oenanthe isabelina); mamifere: Cerbul carpatin (Cervus elaphus), Jderul de piatră (Martes foina), Jderul de copac (Martes martes), Şacalul auriu (Canis aureus).

Turiştii sunt însoţiţi de un ghid specializat. Echipamentul de protecţie este inclus în tariful pentru turism ecvestru: chapsuri, căşti, mănuşi. Traseul este considerat de dificultate medie şi este disponibil pe tot parcusul anului“, invită Parcul Naţional Munţii Măcinului. 

Echitaţie în Dobrogea Sursa Facebook Club Hipic Real Racing

image

Lângă municipiul Tulcea există Clubul Hipic Real Racing, situat la doar câteva minute de Tulcea, pe şoseaua care duce către Murighiol, la 3 kilometri de la ieşirea din oraş. Aici se organizează cursuri de echitaţie pentru toate vârstele, sub îndrumarea instructorilor calificaţi. Clubul pregăteşte sportivi şi cai pentru concursuri de sărituri peste obstacole si anduranţă.

Clubul Hipic Real Racing are o bază modernă cu grajduri pentru 30 cai, terenuri pentru antrenament, spaţiu pentru duşurile animalelor, sistem de monitorizare video atât pentru siguranţa celor aflaţi în grajduri, cât şi pentru cea a animalelor. Fondator este medicul veterinar Ştefan Răileanu, multiplu campion la echitaţie, cel care s-a luptat pentru eliberarea cailor sălbatici din Letea când erau în drum spre abator. Răileanu este laureat al două premii ale Academiei Romane cu cartea „Atlas de Diagnostic al Strongilidozelor la Ecvine“, în care descrie „legătura sufletească om-cal, ca factor al autocunoaşterii şi dezvoltării psihologice“.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Românul cotat printre cei mai buni îmblânzitori de cai din lume: „Pentru mine calul este prieten, coleg, asociat“

Buzăul, pe harta turismului activ. Locurile în care poţi experimenta raftingul, echitaţia şi zborul cu parapanta



 


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite