Unde e Aromânia? Intelectuali din ţară şi din străinătate caută răspunsul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea „Unde e Aromânia?“ a publicistului francez de origine română Nicolas Trifon este lansată sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 16.00, la sala AB1 a Universităţii Ovidius din Constanţa (sediul din Bdul Mamaia nr. 124). Evenimentul este moderat de Enache Tuşa (Universitatea Ovidius din Constanţa) şi Alexandru Gica (Universitatea din Bucureşti).

Aromânul Nicolas Trifon (născut Nicolae Trifon în 1949, Bucureşti) este un eseist, lingvist, om de cultură, scriitor şi editor de limbă franceză de origine română.

S-a stabilit în 1977 în Franţa, unde şi-a susţinut teza de doctorat în lingvistică în 1983 la EHESS (Şcoala de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale), cu o teză despre „limba de lemn”.

Conform datelor biografice publice pe site-ul wikipedia.org şi pe site-ul editurii Cartier cartier.md, Trifon este autorul al numeroase contribuţii critice asupra „socialismului real”. A început să scrie despre aromâni în 1993, când a apărut şi primul său studiu, intitulat Les Aroumains, un cas de figure national atypique (Acratie).

Privitor la situaţia din România, a publicat „Les Aroumains en Roumanie depuis 1990: comment se débarrasser d’une (belle-)mère patrie devenue encombrante” (Revue d’études comparatives Est-Ouest, nr. 38-4, 2007) şi, în limba română, două intervenţii: „Unde e Aromânia?” (Europa, nr. 8, 2011) „Despre cumani, români neaoşi şi alţi alogeni: răspuns lui Neagu Djuvara” (Observatorul cultural, nr. 626, iunie 2012).

Nicolas Trifon este autorul mai multor cărţi de non-ficţiune, fiind de asemenea, de-a lungul timpului, un colaborator constant al publicaţiilor Change International, Babylone, International Journal of Rumanian Studies, Courrier des Balkans etc.


Nicolas Trifon Foto cartier.md

image

Corespondent în Europa al sǎptǎmânalului mexican Proceso în 1982-1984, animator al emisiunilor despre ţările din est la Radio libertaire si la Radio Solidarność, Nicolas Trifon a fost editorul revistei Iztok, revue libertaire sur les pays de l'Est, între 1983 si 1991. Din 1985 lucreaza la Electre Bibliographie-Livres-Hebdo. Actualmente, face parte din comitetul de redacţie al revistei Au sud de l'Est si al publicaţiei on line Courrier des Balkans.

Militant libertar în Franţa (Coordination/Organisation Combat anarchiste), el a participat activ în anii 1980 la reţelele de solidaritate cu mişcǎrile sociale din ţările comuniste si cu victimele represiunii (în URSS, Polonia si Cehoslovacia mai ales dar şi în România, el fiind fondatorul Comitetului Paraschiv în Franţa).

Peocupat de chestiunile naţionale si de problemele din Balcani, Nicolas Trifon, membru al Asociaţiei francezilor aromâni, a participat începând din 1993 la activitǎţile diasporei pentru recunoaşterea drepturilor culturale ale comunităţilor aromâne din Grecia, Albania, Republica Macedonia, Bulgaria şi România, precum şi la iniţiativele privind consolidarea emancipării majorităţii românofone din fosta republicǎ sovietică Moldova.

image

Vă mai recomandăm

Cine sunt aromânii? Explicaţiile istoricului Marius Diaconescu

„Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, pe DVD. Se strâng fonduri pentru un al doilea proiect

Din galeria personalităţilor aromâne (III): Simona Halep

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite