Un preot din Arhiepiscopia Tomisului s-a sinucis. Gestul extrem este considerat un păcat de neiertat pentru un credincios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Lucian Ganea (în dreapta, cu ochelari) împreună cu arhiepiscopul Teodosie Sursa foto Trinitas
Preotul Lucian Ganea (în dreapta, cu ochelari) împreună cu arhiepiscopul Teodosie Sursa foto Trinitas

Un preot din Arhiepiscopia Tomisului a comis un gest de neînchipuit pentru un credincios, mai ales pentru un slujitor al Bisericii: s-a sinucis. Părintele Lucian Ganea avea 59 ani şi slujea la o biserică dintr-un sat din judeţul Constanţa.

Moartea preotului a survenit vineri, 18 noiembrie. În jurul orei 18, părintele Lucian Ganea (59 ani) a fost găsit mort în locuinţa sa din Techirghiol, de către membrii familiei. Preotul avea o rană produsă prin „înţepare la nivelul hemitoracelui stâng“. Poliţiştii au deschis o anchetă privind moartea lui Lucian Ganea, iar necropsia a revelat că preotul s-a sinucis.

Pentru un creştin, om al Bisericii pe deasupra, gestul este extrem de ciudat. În religia ortodoxă, sinuciderea este considerată un păcat mare, care nu poate fi iertat.

Ca atare, sinucigaşii nu au parte de slujbă de înmormântare ca orice creştin, deoarece ei nu-şi mai pot cere iertare de la Dumnezeu pentru gestul lor. „Păcatul lor nu poate fi expiat, sinucigaşii refuză mâna iertătoare întinsă de Dumnezeu“, spun teologii.

Preotul Ganea a fost înhumat duminică, 20 noiembrie, dar nu a avut parte de ceremonia cuvenită clericilor, ci de rânduiala sinucigaşilor.

„Nici noi nu ne explicăm ce s-a întâmplat. Preotul Lucian Ganea era un slujitor vrednic al Bisericii, care avea cel mai înalt rang pentru un preot de mir.

La sfinţirea bisericii din Independenţa, în 2014, arhiepiscopul Teodosie îi acordase preotului Ganea distincţia de iconom stavrofor. Aceasta îi permitea să poarte crucea pectorală“, a declarat preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Preotul Lucian Ganea slujise la biserica din Independenţa, ca paroh, dar se retrăsese în februarie anul acesta din activitate. Totuşi, el ceruse permisiunea de a sluji la biserica din Potârnichea, un sat din comuna Topraisar (vecin cu Techirghiolul), atunci când preotul de acolo lipsea.

„Regretăm profund acest gest. Nu ne-am aşteptat la aşa ceva, nu ne-am fi dorit să se întâmple“, a încheiat părintele Tănăsescu.

Pe aceeaşi temă:

De ce nu au parte sinucigaşii de o slujbă de înmormântare? Cum se explică viziunea bisericii asupra gestului de a-ţi lua viaţa

Cum vedea Nicolae Steinhardt păcatele capitale. „Invidia este act de sinucidere emoţională, sinonim cu a bea otravă aşteptând să moară altul în locul tău“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite