Toamna în bucate. Bunătăţile după care românii se dau în vânt să-şi umple cămara
0Toamna aduce sărbătoare pentru cei care vor să se bucure de roadele ei bogate. La Zilele Recoltei organizate în această perioadă, producătorii îşi expun munca de peste an, care va ajunge în cămara românilor.
La Constanţa, Sărbătoarea anuală a Recoltei şi a Vinului Dobrogean are loc prin tradiţie la Pavilionul Expoziţional situat la graniţa cu Mamaia. Afumături, brânzeturi, pâine, must, vin, siropuri, legume, fructe, miere, dulciuri şi fel de fel de bunătăţi, alături de obiecte de artizanat, stârnesc pofta de cumpărături a vizitatorilor târgului.
Organizatorul, Consiliul Judeţean, a recomandat celor peste 200 producători să vândă marfa la preţuri cu 20% mai mici decât în pieţe. Mezelurile de casă costă de la 20 lei în sus kilogramul, brânzeturile - de la 15 lei kilogramul, la fel şi palinca la jumătate de litru, legumele - de la 2 lei kilogramul.
Degustări, ateliere de meşteşuguri, demonstraţii gastronomice, cântece, dansuri, concursuri de împodobit coşuri, întreceri de mâncat mititei picanţi, grătare încinse, pastramă, fasole la ceaun şi alte delicatese culinare alcătuiesc tabloul autumnal al sărbătorii populare.
Din program fac parte artişti ca Radu Captari, Irina Loghin, Bere Gratis, Ionuţ Galani, Gheorghe Turda.
Sărbătoarea de la Constanţa Sursa foto CJC
Printre expozanţii din târgul de la Constanţa se numără şi Ioana Moroşanu, fondatoarea comunităţii online Ţăranii Dobrogeni. Mamă a doi copii, Ioana a înfiinţat grupul de pe Facebook din dorinţa de a avea, împreună cu toată familia, o alimentaţie cât mai naturală. A început prin a-şi prepara singură acasă siropuri de cătină, iar ce a ieşit s-a transformat într-o mică afacere - „Cătina Divină“.
Întâi a cumpărat cătina de la munte. Apoi a descoperit gospodarii dobrogeni, astfel că furnizorul de cătină bio a devenit o plantaţie de 10 hectare din comuna constănţeană Grădina.
În bucătăria Ioanei, utilată acum cu cele trebuincioase şi devenită „laborator de imunitate“, sunt create dulceţuri de cătină cu miere şi susan, amestecuri de cătină, miere, seminţe de chia şi susan sau siropuri de cătină, în combinaţie cu miere sau cu alte fructe: zmeură, mure, ghimbir, morcov, rodie, ananas, coacăze negre, coacăze roşii, afine sau chiar cu mentă. Produsele sunt presate şi macerate la rece, iar după 7 zile sunt numai bune de consumat.
Ioana Moroşanu (dreapta jos) şi produsele ei (sus) la Sărbătoarea Recoltei Sursa foto Cătina Divină
„Am vrut să fac ceva să-mi imunizez copiii natural, fără medicamente sau alte preparate cărora nu aveam cum să le cunosc provenienţa. Ceva să fie făcut de mine, 100% natural. M-am documentat şi întâi am făcut siropuri pentru noi, apoi pentru prieteni şi acum avem cereri pe care le primim online şi telefonic. Un sirop de cătină este ideal pentru a ne proteja imunitatea, mai ales pentru copiii care răcesc uşor în această perioadă. Iar copiii mei au fost feriţi de răceală toată iarna. Cu toţii ştim câţi antioxidanţi se află în afine, de exemplu. Iar când le combini cu cătina şi mierea naturală obţii o bombă de vitamine. Numai sănătate într-o sticluţă“, arată Ioana Moroşanu.
Preţurile Cătinei Divine sunt 10 lei - pulberea de cătină (70 grame), 20 lei - siropul de cătină cu miere (330 ml), 25 lei – siropul de cătină cu fructe, 30 lei - siropul de imunitate (cătină, polen, propolis), toate de 300 ml, ambalate în sticluţe cu design personalizat.
Piramida tradiţională de la Sărbătoarea Recoltei Dobrogene Sursa foto CJC
Pe aceeaşi temă: