Supersonicul F-22 Raptor, ce nu poate fi detectat de radar, a fost adus de americani la Mihail Kogălniceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
F22 Raptor, adus de americani la Mihail Kogălniceanu Sursa foto wikipedia.org
F22 Raptor, adus de americani la Mihail Kogălniceanu Sursa foto wikipedia.org

Cel mai puternic tip de avion de luptă din dotarea Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii a aterizat luni, 25 aprilie, pe pista aeroportului Mihail Kogălniceanu din Constanţa. Supersonicul F-22 Raptor („Prădătorul“), ce nu poate fi detectat de radare, a fost adus în România pentru a demonstra capacitatea combatantă a americanilor.

Momentul a marcat debutul unei întâlniri importante NATO, ce are loc la Bucureşti, în zilele de 25-26 aprilie, în care se va discuta despre securitatea din regiune şi despre cooperarea NATO-UE în faţa „ameninţărilor hibride“ - după cum au anunţat oficialii. Reuniunea directorilor politici din ministerele aliate ale Apărării din blocul NATO pregăteşte, de fapt, agenda pentru Summit-ul Alianţei Nord-Atlantice de la Varşovia (8-9 iulie). Cu acest prilej, Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general al NATO, a vizitat luni Ministerul Apărării Naţionale.

În acest timp, luni, 25 aprilie, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, superavionul american de luptă a fost prezentat presei române. Două aeronave F-22 Raptor venite la Kogălniceanu, dintre cele 183 din dotarea US Air Force, au impresionat asistenţa prin caracteristici.

Avionul creat de gigantul Lockheed-Martin & Boeing are, printre altele, capacitate totală de antidetecţie prin radar, rază de acţiune de 3.000 kilometri, cuplu de 15,89 tone-forţă pentru fiecare motor, viteză maximă 2 mach (de două ori viteza sunetului), armament ultraperformant, radar cu rază lungă de acţiune şi unde flexibile, rezervor intern de 8,2 tone şi două tancuri exterioare de 11,9 tone combustibil. Alte specificaţii sunt: lungime - 18,90 metri, înălţime - 5,08 metri, anvergură - 13,56 metri, aria portantă - 78,04 metri pătraţi, locuri: 1, motoare: 2, avion de generaţia a 5-a.

Sursa foto Forţele Aeriene Române

F22 Raptor supersonicul ce nu poate fi detectat de radar adus de americani la Mihail Kogălniceanu Sursa foto Forţele Aeriene Române

Cu un cost per unitate de 143 milioane dolari, „Prădătorul“ american face parte din cea mai mare misiune de dislocare a avioanelor de vânătoare în Europa. „Este cel mai nou avion de luptă al SUA. Este o combinaţie de agilitate, superviteză, manevrabilitate, un salt exponential al capacităţilor de luptă în război. Are performanţe notabile atât în misiunile aer-aer, cât şi aer-sol. F-22 este un vârf de lance al Global Strike Task Force (Forţa de intervenţie rapidă), concepută să domine aerul, rapid, de la mari distanţe şi să anihileze orice tentativă de ameninţare a forţelor SUA - aeriene, navale sau terestre. Practic, F-22 nu are egal cu nicio forţă aeriană cunoscută sau proiectată“, au declarat oficialii americani.

Sursa foto Forţele Aeriene Române

F22 Raptor supersonicul ce nu poate fi detectat de radar adus de americani la Mihail Kogălniceanu Sursa foto Forţele Aeriene Române

De ce a fost adus în România asul flotei SUA, într-un eveniment deschis presei? „Scopul evenimentului este de a informa despre operaţiile aeriene din Europa, precum şi pentru a arăta capacitatea României de a sprijini misiunile de desfăşurare prin rotaţie a aeronavelor Forţelor Aeriene Americane pe teritoriul său“, a precizat MApN.

Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române, general maior Laurian Anastasof, a detaliat dezvăluind că în anul 2016 avioane ruseşti s-au apropiat periculos de mult de spaţiul aerian românesc, mai ales de când Crimeea a fost anexată Rusiei. Manevrele ruseşti au determinat chiar Forţele Aeriene Române să ridice de la sol de 4 ori avioane de la Mihail Kogălniceanu sau de la Câmpia Turzii pentru paza spaţiului aerian. În 2015, numărul situaţiilor de acest gen a fost de 100.

Supersonicele americane au fost doar în vizită demonstrativă la Mihail Kogălniceanu, constituind un eveniment în premieră pentru Armata Română. Acestea au stat câteva ore la baza militară din Constanţa, zburând înapoi spre Marea Britanie, de unde au fost aduse.

Sursa foto Forţele Aeriene Române

F22 Raptor supersonicul ce nu poate fi detectat de radar adus de americani la Mihail Kogălniceanu Sursa foto Forţele Aeriene Române

Pe aceeaşi temă:

„The New York Times”: SUA, la un pas să mobilizeze armament greu în România, Polonia, Bulgaria şi Ungaria

Scutul antirachetă de la Deveselu, funcţional de vineri. Ministrul de Externe: Nu este o ameninţare pentru Rusia

Adevărul Live: Ofensiva Rusiei la Marea Neagră. Cum răspund americanii?

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite